Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα, το δημοφιλές σουβλάκι και ολόκληρο τον κλάδο. Παρά τις πιέσεις από επιχειρηματίες του κλάδου ο ΦΠΑ στην εστίαση μένει στο ύψος του και μειώνεται επιλεκτικά.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα εκτενές πακέτο μέτρων με φορολογικές ελαφρύνσεις για κρίσιμους κλάδους, στήριξη στους ιδιοκτήτες που υποχρεώνονται με κρατική παρέμβαση σε έκπτωση 40% στα ενοίκια των ακινήτων τους αλλά και αλλαγές στην αγορά εργασίας με το πρόγραμμα SURE.
Η εντύπωση που έχει μείνει είναι ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την εστίαση που ανοίγει πάλι τη Δευτέρα 25 Μαΐου, προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα.Μπορεί να υπήρχαν μέχρι και τελευταία στιγμή πιέσεις για να μειωθεί οριζόντια ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά αυτό δεν έγινε. Όπως υποστηρίζουν το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ότι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.
Αρκετά δύσκολο είναι να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στις τελικές τιμές δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν θέσει στην κυβέρνηση αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά πρόταση η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή. Παράλληλα για μικρά περιθώρια να περάσει στις τιμές των προϊόντων η μείωση του ΦΠΑ μιλούν και επαγγελματίες του κλάδου της καφεστίασης επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και του Ειδικού Φόρου στο καφέ και πλέον είναι δύσκολο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους.
Κεραυνοί ΓΣΕΒΕΕ
Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε πως θα είναι το πρώτο μέτρο στήριξης που θα υλοποιήσει, τώρα φέρνουν μείωση για 5 μήνες, όταν έχει χαθεί τζίρος τριμήνου ή και εξαμήνου για τις εποχικές επιχειρήσεις, ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες δίνουν ρευστότητα θυμίζει το πώς βγήκαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια το 2008, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης θα τα χαρακτήριζα άτολμα, δεν δίνει δυνατότητα σε επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες να δουν την επόμενη ημέρα μέσα από πρίσμα ασφάλειας. Είναι άτολμα όσον αφορά την διασφάλιση από το φόβο, το άγχος τους, είπε ο κ. Καββαθάς.
«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την για πέντε μήνες μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Πέρυσι τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωνε τον ΦΠΑ από 24% στο 13% στο 50% του κλάδου (και εμείς ζητούσαμε να γίνει στο 100% του κλάδου) η ΝΔ είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσε το ίδιο και προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα είναι το πρώτο μέτρο στήριξης της εστίασης θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολό της. Ένα χρόνο μετά, έρχεται μία μείωση από 24% σε 13% για πέντε μήνες, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι η εστίαση έχει χάσει το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών του έτους και έχει μπροστά της αβέβαιο περιβάλλον. Ειδικά οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις, έχουν χάσει ένα εξάμηνο.
Δεν σκέφτεται κανείς, τόνισε, ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ο μεγαλύτερος ίσως εργοδότης στη χώρα, με 300.000 εργαζόμενους. Υποτιμάται ένας κλάδος που προσφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ και στην απασχόληση σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχει κλάδος που να μην εμπλέκεται με την εστίαση, αρχής γενομένης από την πρωτογενή παραγωγή, ενώ π.χ. το 90% του κύκλου εργασιών της ελληνικής ζυθοποιίας είναι μέσω εστίασης. Η βιομηχανία τροφίμων, τα τεχνικά επαγγέλματα, ακόμη και ο πολιτισμός, τα πνευματικά δικαιώματα, τα έπιπλα, ακόμη και ο ιματισμός… η ίδια μας η ζωή είναι συνδεδεμένη με την εστίαση, όλες μας τις ωραίες και δύσκολες στιγμές της ζωής μας, σε ένα καφέ, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο. Μετουσιώνει τον τρόπο ζωής των πολιτών.