efhmerida1

Ο Έβρος διανύει μία από τις χειρότερες χρονιές στην αγροτική ιστορία του

Ο αγροτικός κόσμος του Έβρου εκπέμπει SOS: «Τα μελίσσια πεθαίνουν» λένε μελισσοκόμοι, 50% πτώση παραγωγής στα σταφύλια. Οικονομική καταστροφή για τους βαμβακοπαραγωγούς, μέτρια  η παραγωγή στις ελιές

Αντιμέτωποι με ρημαγμένες και μη αποδοτικές καλλιέργειες, αισθητά μειωμένη παραγωγή και περαιτέρω κατάρρευση των εισοδημάτων τους βρίσκονται οι αγρότες του Έβρου, οι αντοχές των οποίων δοκιμάζονται για ακόμη μία χρονιά, λόγω της ανομβρίας και των ανοικτών, ακόμη, πληγών από τις πυρκαγιές του 2023. Σε συνδυασμό με τον αφανισμό μεγάλου μέρους του ζωικού κεφαλαίου λόγω των ζωονόσων, ο Έβρος διανύει μία από τις χειρότερες χρονιές στην αγροτική ιστορία του.

«Τα μελίσσια πεθαίνουν»

«Η μελισσοκομεία καταρρέει στην Ελλάδα. Δουλεύουμε για να σώσουμε τα μελίσσια μας, πεθαίνουν από μόνα τους. Κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Μόσχος Ντιόνιας, ένας εκ των μεγαλύτερων μελισσοκόμων του νομού Έβρου, που διατηρεί περισσότερα από 650 μελίσσια.

Χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το φετινό φαινόμενο επιβίωσης των μελισσών καθώς δεν υπάρχει γύρη. Η βλάστηση δεν επανήλθε μετά τις καταστροφικές φωτιές στον βαθμό που θα βοηθούσε τη μέλισσα, ενώ παράλληλα εξαφανίστηκαν εκατομμύρια εντόμων-επικονιαστές που κάηκαν επίσης.

«Χάθηκαν πάρα πολλά μελίσσια όμως το ενδιαφέρον του κράτους επικεντρώνεται περισσότερο στην κτηνοτροφία. Οι ζωονόσοι δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα συμβεί αν χαθεί η μέλισσα» σημείωσε ο κ. Ντιόνιας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως θα πρέπει θα υπάρξει άμεσα κρατική και επιστημονική μέριμνα ώστε ο κλάδος να κρατηθεί στην περιοχή καθώς το επάγγελμα του μελισσοκόμου εγκαταλείπεται αφού πλέον χρειάζεται μετακίνηση μελισσιών σε άλλες περιοχές, που καλύπτουν τις ανάγκες για γύρη. «Κάτι πρέπει να γίνει γιατί χανόμαστε, χρειαζόμαστε τους επιστήμονες κοντά μας. Η μέλισσα από μόνη της δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει», υπογράμμισε ο κ. Ντιόνιας.

«Στέγνωσε» τα σταφύλια η ανομβρία

Ένα μήνα νωρίτερα ολοκληρώθηκε ο τρύγος και η απόσταξη στην περιοχή του Σουφλίου καθώς η στρεμματική απόδοση μειώθηκε με χαρακτηριστικό της ότι τα σταφύλια κυριολεκτικά «στέγνωσαν» από την παρατεταμένη ζέστη και την ανομβρία, σύμφωνα με το μέλος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου, Χρήστο Παπατσαρούχα. «Τα σάχαρα ήταν πιο ανεβασμένα αλλά η στρεμματική απόδοση σε ειδικό βάρος ήταν μειωμένη σε ποσοστό έως 40%» τόνισε ο κ. Παπατσαρούχας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Ο ιδιοκτήτης Αποστακτηρίου, Δημήτρης Πετράς, επίσης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, περιγράφοντας την αντίστοιχη εικόνα στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, όπου πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε ο τρύγος και η διαδικασία της απόσταξης , σημείωσε ότι η καρπόδεση των αμπελιών δεν έγινε σωστά, συμβάλλοντας σε αυτό ο ήπιος χειμώνας, ενώ στη συνέχεια  οι υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς βροχή επί μήνες, μείωσαν την παραγωγή και στην περιοχή έως 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το κόστος ανά ώρα στα αποστακτήρια κυμαίνονται από 21 έως 23 ευρώ/ώρα.

Οικονομική καταστροφή για τους βαμβακοπαραγωγούς

Η συλλογή έχει τελειώσει πριν από την ώρα της και στις αποθήκες, όπου καταλήγουν οι μπάλες με το βαμβάκι γίνεται η θλιβερή διαπίστωση. Η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Ο Δημήτρης Κολγιώνης, αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα στον δήμο Αλεξανδρουπόλεως, μιλά στην ΕΡΤ για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ακόμη και ο Έβρος που προκαλεί τόσα προβλήματα όταν πλημμυρίζει, είναι πλέον κατάξερος και καμία γεώτρηση δεν είχε ποσότητα νερού για πότισμα. Χωρίς σταγόνα βροχής όλο το καλοκαίρι οι μηχανές των γεωτρήσεων τραβούν λάσπη.

«Με 40 και 50 κιλά ανά στρέμμα οι άνθρωποι βαίνουν προς οικονομική καταστροφή. Δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα» σημειώνει ο κ. Κολγιώνης.  «Με χαμηλή τιμή πώλησης στα 47-48 λεπτά, ακόμη και αν παραγωγή είναι 500 κιλά  δεν βγαίνει το κόστος παραγωγής».

Την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα έξοδα, σε ενέργεια και σε άρδευση, αφού από δυο ποτίσματα που έκαναν οι αγρότες πέρυσι φέτος χρειάστηκαν έξι. Ένα επιπλέον κόστος 200%. Και αυτά είναι μόνον η αρχή.

Μέτρια η παραγωγή ελιάς

Οι εκτιμήσεις για μια καλή συγκομιδή ελαιολάδου τη σεζόν 2024/25, φαίνεται να αναθεωρούνται προς τα κάτω, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία, η έλλειψη ποτιστικών βροχοπτώσεων και οι περσινές φωτιές έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα δέντρα και τους καρπούς ελιάς. Προβλήματα, που αν δεν έρθουν οι πολυπόθητες βροχές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καλλιέργεια και την επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2025/26.

Οι παραγωγοί του Έβρου έχουν αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες τη συγκομιδή.  Όσα  δέντρα έχουν απομείνει από την περσινή φωτιά είναι φορτωμένα, ωστόσο η ποιότητα του καρπού δεν είναι εκείνη που πρέπει ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Η ζέστη και η ανομβρία έχουν επηρεάσει και την παραγωγή της ελιάς.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr