room-to-grow-bnner

Νίκος Καμπασελέ: «Τα κόμικς είναι μια τέχνη άμεση, μια τέχνη αφήγησης»

Η Θύελλα είναι η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. Πρόκειται για την καπετάνισσα ενός πειρατικού διαστημοπλοίου στο 10.000 Μ.Χ..

Συνέντευξη με τον Αλεξανδρουπλίτη σκιτσογράφοι και κομίστα Νίκο Καμπασελέ

Του Γιώργου Πανταζίδη

Αλματώδη πρόοδο σημειώνει τα τελευταία χρόνια ο χώρος της τέχνης των κόμικς στη χώρα μας. Μια τέχνη δημιουργική – πολλοί την ονομάζουν «9η τέχνη», η οποία ανέκαθεν είχε το δικό της φανατικό κοινό αλλά συνεχώς κερδίζει και νέους φίλους.

Το δικό του φανατικό αναγνωστικό κοινό, κερδίζει καθημερινά και ένας δικός μας σκιτσογράφος και κομίστας. Ο Αλεξανδρουπολίτης Νίκος Καμπασελέ, έχει δώσει δείγματα γραφής, διδάσκει σκιτσογραφία και δημιουργία κόμικ τα τελευταία χρόνια μέσα από εργαστήρια στα οποία το ενδιαφέρον ήταν έντονο.

Ο Νίκος Καμπασελέ μίλησε στο 360 με αφορμή την έκδοση της Θύελλας, ενός κόμικ επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες. Σημειώνει ότι η ελληνική σκηνή κόμικς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες σκηνές στο εξωτερικό, ενώ σε οτι αφορά την πηγή έμπνευσης είναι αφοπλιστικός …. «Η πραγματικότητα στην σύγχρονη Ελλάδα ξεπερνάει πάντα την πιο τρελή φαντασία»

Ήρθε η «Θύελλα» λοιπόν….  Ενα κόμικ επιστημονικής φαντασίας. Μίλησε μας λίγο για αυτό…

Η Θύελλα είναι η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. Πρόκειται για την καπετάνισσα ενός πειρατικού διαστημοπλοίου στο 10.000 Μ.Χ..  Η ιστορία εξελίσσεται σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από έναν παράλογο εμφύλιο πόλεμο, εμπνευσμένο από την βυζαντινή εικονομαχία.

Πως προέκυψε η ιδέα αυτής της δουλειάς;

Η ιδέα δεν προέκυψε ακριβώς, αλλά χτίστηκε με τα χρόνια. Η πρώτη της σπίθα πιστεύω γεννήθηκε το 2011, όταν ήμουν ακόμη φοιτητής στη Γαλλία. Ήθελα τότε να δημιουργήσω διάφορες ηρωικές και αντι-ηρωικές φιγούρες σαν μια προσπάθεια να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των σπουδών και της ζωής γενικότερα.

Ήδη παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ κόμικς “Comic ‘n’ play” στη Θεσσαλονίκη και έχει κυκλοφορήσει… Πως το υποδέχθηκε ο κόσμος;

Στις δύο παρουσιάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής (Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2019, Comic ‘n’ Play και Αλεξανδρούπολη, Ιανουάριος 2020, Καπνομάγαζο) οι αίθουσες ήταν γεμάτες και έγιναν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις! Το feedback που παίρνω γενικότερα είναι πολύ θετικό, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη που ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα εμένα και τη δουλειά μου. Περιμένω να δω ποια θα είναι η ανταπόκριση και σε άλλα μεγάλα φεστιβαλ της χώρας που θα γίνουν σε λίγους μήνες, για να έχω μια πιο καθαρή εικόνα.

Η Θύελλα απευθύνεται σε συγκεκριμένο (νεανικό) κοινό ή σκιτσάρεις απευθυνόμενος σε όλες τις ηλικίες;

Πίστευα οτι αυτή η ιστορία απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Όμως τόσο στις παρουσιάσεις, όσο και στα σημεία πώλησης της Θύελλας διαπιστώθηκε οτι έχει επιτυχία σε ανθρώπους εντελώς διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων! Φαντάζομαι, αυτό που τους ενώνει όλους είναι η αγάπη για τα κόμικς, την περιπέτεια και την πρωτοτυπία. Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα όμως είναι πως είδα να παίρνουν τη Θύελλα παρα πολλές γυναίκες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για μένα για δύο λόγους: Πρώτον επειδή τα κόμικς στερεοτυπικά θεωρούνται αντρική υπόθεση, τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάγνωση, κάτι με το οποίο εγώ διαφωνώ κάθετα. Και δεύτερον επειδή στην Θύελλα προσπαθώ, εκτός των άλλων, να συμβάλλω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο στον εκσυγχρονισμό της απεικόνισης της γυναικείας μορφής στα κόμικς. Και αυτό απ’ ότι φαίνεται το είδαν πολλές γυναίκες και το κατάλαβαν, παρόλο που το εξώφυλλο δεν παραπέμπει ανοιχτά σε κάτι τέτοιο.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου; 

Η καθημερινή ζωή στην σύγχρονη Ελλάδα. Η πραγματικότητα ξεπερνάει πάντα την πιο τρελή φαντασία, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ποτέ δεν σταματάει να με εκπλήσσει η καθημερινότητα. Ξυπνάω κάθε πρωί και αναρωτιέμαι τι θα ζήσω σήμερα και πώς θα ταίριαζε να το χρησιμοποιήσω σε μια απ τις ιστορίες μου. Φυσικά όσον αφορά την ίδια την δουλειά της δημιουργίας ενός κόμικ εμπνέομαι από έργα συναδέλφων μου που συναντώ στα διάφορα φεστιβάλ κόμικς, αλλά και από έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Moebius, Marjane Satrapi, Joan Sfar, Leiji Matsumoto, Hayao Miyazaki κ.α. Επίσης με εμπνέει πολύ και η ροκ, μέταλ  ή ηλεκτρονική μουσική. Πάντα, όταν σχεδιάζω, ακούω μουσική ανάλογα με το ύφος που θέλω να έχει η ιστορία.

Ποια η τεχνική που χρησιμοποιείς;

Κάνω προσχέδια σε τετράδια ιδεών. Μετά φτιάχνω το τελικό σχέδιο με μολύβι σε καλό χαρτί. Στην συνέχεια μελανώνω τα σχέδια με πινέλο και πενάκια. Τέλος, χρωματίζω με ακουαρέλες ή ψηφιακή γραφίδα, ανάλογα με το ύφος της ιστορίας.

Πόσο χρόνο υπολογίζεις ότι μπορεί να διαρκέσει η ολοκλήρωση ενός σκίτσου;

Εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε σκίτσο. Ας πούμε ότι μιλάμε για μια εικόνα ασπρόμαυρη που γίνεται μόνο με μολύβια ή μελάνια. Αν είναι σκίτσο μελέτης ή αφιέρωσης, χρειάζομαι μερικά λεπτά, επειδή έχω εκπαιδευτεί πολλά χρόνια για να μπορώ να το κάνω έτσι. Όμως όταν κάθομαι να δουλέψω σοβαρά, κάνω συνήθως μια σειρά από εικόνες ή σκίτσα/μελέτες, οπότε χρειάζομαι τουλάχιστον ένα τρίωρο για να νιώσω ότι ολοκλήρωσα ένα στάδιο της δουλειάς. Η κάθε δουλειά χρειάζεται πολλά στάδια για να ολοκληρωθεί. Οπότε με αυτή τη λογική, ένα σκίτσο, χωρίς χρώμα,  μπορεί να μου πάρει από μερικά λεπτά ως μερικές μέρες δουλειάς.

Ανέκαθεν τα κόμικ είχαν το δικό τους φανατικό κοινό. Πως βλέπεις να εξελίσσεται αυτή η μορφή τέχνης στην χώρα μας; Κερδίζει νέους φίλους;

Θυμάμαι τα φεστιβάλ κόμικς που γίνονταν στο Γκάζι, στην Αθήνα, στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Γνώρισα τα φεστιβαλ κόμικς της Ανγκουλέμ και του Παρισιού στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Από το 2014 κι έπειτα συμμετέχω ενεργά στα φεστιβαλ της Ελλάδας. Από τότε μέχρι σήμερα, έχω διαπιστώσει μια φοβερά ανοδική πορεία για τα κόμικς στη χώρα μας σε σύγκριση με αυτά που γίνονται στο εξωτερικό. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί, άντρες και γυναίκες, που χτίζουν σταθερά μια εντυπωσιακή εγχώρια σκηνή. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς συνεργάζονται και με μεγάλες εταιρείες κόμικς του εξωτερικού. Επομένως, χαίρομαι όταν σκέφτομαι πως πλέον η ελληνική σκηνή κόμικς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες σκηνές στο εξωτερικό. Το μόνο που λείπει είναι ίσως οι μεγάλες εκθέσεις ιστορίας των κόμικς.

Πολλοί χαρακτηρίζουν το κόμικ ως την 9η τέχνη …. Τι την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες μορφές τέχνης;

Για μένα τα κόμικς είναι μια τέχνη άμεση. Μια τέχνη αφήγησης που μπορεί να δημιουργηθεί με σχετικά μικρό κόστος (αν κάποιος αποφασίσει να αφιερώσει πολύ πολύ πολύ χρόνο…)  και μια τέχνη που διατίθεται σε τιμές πολύ προσιτές. Ένα άλμπουμ σαν την Θύελλα ας πούμε, που έχει μέσα εκατοντάδες έγχρωμα σχέδια και που δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο απ’ το τίποτα, πουλιέται στα 7 ευρώ ή και λιγότερο σε βιβλιοπωλεία με προσφορές ή στα φεστιβάλ κόμικς. Αυτό είναι για μένα και η δύναμη των κόμικς. Δεν απευθύνονται σε μια ελίτ, ή σε ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Μπορεί δηλαδή ο καθένας να αποκτήσει, να διαβάσει και να σχολιάσει ένα κόμικ. Είναι μάλιστα τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά τα κόμικς μεταξύ τους ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει αναγνώσματα του γούστου του.

Με αφορμή τα εργαστήρια κόμικ στο Εθνολογικό  Μουσείο όπου ήσουν υπεύθυνος, υπάρχει κοινό στην περιοχή μας που ενδιαφέρεται να μάθει τα μυστικά της τέχνης των κόμικ;

Στα 4 χρόνια που ασχολήθηκα με την οργάνωση εργαστηρίων κόμικς στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη είχα την ευχαρίστηση να συναντήσω πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν με τα κόμικς. Κυρίως μαθητές της δευτεροβάθμιας και φοιτητές. Κάποιοι, μετά το τέλος των μαθημάτων, αποφάσισαν να ασχοληθούν και επαγγελματικά με τα κόμικς ή με τα κινούμενα σχέδια. Γενικά όλη η περιοχή αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια, παρόλο που ήταν κάτι καινούριο και είμαι παρα πολύ ευγνώμων και χαρούμενος για αυτό! Το μυστικό των κόμικς βέβαια είναι μάλλον ευρέως γνωστό και τους το έλεγα ήδη από το πρώτο μάθημα: δουλειά. Όσο δουλεύεις, γίνεσαι καλύτερος. Και αυτό δεν έχει όριο. Πάντα θα γίνεσαι καλύτερος. Η ζωή θρέφει τη δουλειά μας, γι αυτό και πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά προς τους άλλους ανθρώπους και προς νέες εμπειρίες.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; Τι να περιμένουμε;

Αυτή την εποχή δουλεύω το δεύτερο άλμπουμ της Θύελλας και τρείς άλλες μικρότερες ιστορίες που θα παρουσιάζονται σταδιακά σε περιοδικά και σε φεστιβάλ κόμικς.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο