Νέα μελέτη Λύτρα για κορονοϊο στην Ελλάδα: Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η θνησιμότητα κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη μελέτη των δύο Καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα (από την αρχή της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021 ).
Εκείνη η μελέτη, όπως και η σημερινή που αποτελεί συνέχειά της αλλά έχει την υπογραφή μόνο του κ. Θ. Λύτρα, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, εκθέτοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία και τη Δημόσια Υγεία, καθώς επιβεβαίωνε τη σχέση της θνησιμότητας με τις εκτός ΜΕΘ διασωληνώσεις και εν γένει τον υψηλό αριθμό θανάτων με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ.

Τι αποδεικνύει η νέα μελέτη

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, οι 10.466 εκ των οποίων (74,7%) απεβίωσαν. Από την ανάλυση προκύπτει επιδείνωση στη θνησιμότητα των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ κατά 21%, σε σχέση με το πρώτο σκέλος της μελέτης, που εκτείνεται από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάϊο του 2021.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν στον θάνατο. Και πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλοι οι 1.084 ασθενείς (97,7%), έναντι των 9.382 νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εκ των οποίων κατέληξε το 72,7%. Ακόμα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ εμφανίζεται διπλάσια.
Στη δεύτερη μελέτη διαπιστώνεται και πάλι πως το φορτίο της θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).
Οι δύο Καθηγητές διαπιστώνουν επίσης ότι από τον Αύγουστο του ’21 και μετά, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά καθώς παρατηρείται μια αυξητική παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα και πιο συγκεκριμένα,  από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα. Η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον -από τον Ιανουάριο του 2022 και έως τον Απρίλιο- φαίνεται να επιδεινώνει το επιδημικό κύμα, το οποίο όμως, προχωρώντας προς την άνοιξη εμφανίζει αποκλιμάκωση.

Τέλος, οι δύο επιστήμονες σημειώνουν πως δεν εντόπισαν κάποια αξιόλογη συσχέτιση του εμβολιασμού κατά της Covid-19, με τη θνησιμότητα για τους βαρεώς πάσχοντες ασθενείς. «Το εμβόλιο είναι *τρομερά αποτελεσματικό* στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο COVID19 και το θάνατο. Αλλά εάν κάποιος έχει την ατυχία ΗΔΗ να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει. Εκεί δε παίζει περαιτέρω ρόλο ο εμβολιασμός, όπως είναι λογικό και προφανές», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Λύτρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας.

tvxs.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο