Μειωμένη η σκορδοκαλλιέργεια στη Βύσσα, δεν θα καλύψει ούτε τις μισές εγχώριες ανάγκες

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η καλλιέργεια ήδη από πέρυσι, λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής,  άνω του 40%

Την πτωτική στρεμματική πορεία της σκορδοκαλλιέργειας στην περιοχή της Βύσσας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών, Τάσος Γιακμογλίδης, εκτιμώντας πως οι εκτάσεις που σπάρθηκαν στη διάρκεια του φετινού Οκτωβρίου είναι οι μισές από αυτές που καλλιεργούνταν μέχρι και πριν από δύο-τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος δεν ξεπερνούν τα 1.500 και η παραγωγή που θα συγκομιστεί τον Ιούνιο δεν θα καλύψει ούτε το 50% των εγχώριων αναγκών, όταν μέχρι και το 2019 η σκορδοπαραγωγή της Βύσσας ήταν ικανή να καλύψει πλήρως τη ζήτηση εντός Ελλάδας.
Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η καλλιέργεια ήδη από πέρυσι (2021), λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, που υπολογίζεται άνω του 40%, ενώ αρκετοί αγρότες εγκατέλειψαν το σκόρδο και στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, προσδοκώντας υψηλότερες τιμές. Όσον αφορά την προσπάθεια να έχει ΠΟΠ “ταυτότητα” το σκόρδο της Βύσσας, ο κ. Γιακμογλίδης εξήγησε ότι εδώ και χρόνια επανακατατίθεται ο σχετικός φάκελος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάθε φορά συμπληρωμένος με νέες τεκμηριώσεις που απαιτεί η διαδικασία, έως ότου τα αποδεικτικά στοιχεία να είναι ικανά να αιτιολογήσουν την αναγνώριση του προϊόντος σε “προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης”. Η τελευταία ανανεωμένη κατάθεση του φακέλου έγινε το περασμένο καλοκαίρι (2022).
ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο