Λαβρόφ – Δένδιας: Τι είπαν στη συνάντησή τους για Τουρκία – Ουκρανική κρίση

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ επεσήμανε πως «ένας πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θα έχει κανένα νικητή».  Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως λύση στην Ουκρανία μπορεί να εξευρεθεί μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα για αποστρατικοποίηση των νησιών, που θέτει η Άγκυρα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο απέναντι από τα νησιά. Έχει εκδώσει ένα casus belli, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Δικαιο της Θάλασσας την υπέγραψαν 168 μέρη, μεταξύ τους και η Ρωσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, αφορούσε όχι την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της τότε ΕΣΣΔ. Υπερ αυτής συνομολογήθηκε η συμφωνία αυτή, αλλά η Τουρκία δεν την υπέγραψε».

«Επιβεβαιώνω τη στάση μας υπέρ τη διευθέτησης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Νίκος ανέφερε πως κάποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία, τότε πρέπει να κάνει τα παράπονα στους δυτικούς συμμάχους, επειδή φουσκώνουν αυτή τη φασαρία εκ του μηδενός, προσπαθώντας να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Νίκος Δένδιας, αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για την πρόσκλησή του, και σημείωσε πως «σκοπός μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη». «Η ελληνική εξωτερική πολιτική, βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, απαγόρευση της χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας έναντι οποιουδήποτε κράτος, σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Δένδιας.

Επεσήμανε πως η «Ελλάδα ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των δεσμεύσεών της. Υπογραμμίζω την ενότητα της ΕΕ. Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις σχέσεις με τη Ρωσία». «Ακούμε με προσοχή τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας, ακούμε και τα υπόλοιπα κράτη. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και τόνισα»:

  • «Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
  • Στηρίζουμε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ
  • Αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδίως στην Μαριούπολη, πλησίον της γραμμής επαφής. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει αυτή την ομογένεια».

«Όπως υποστηρίξαμε, μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νικητή», συνέχισε ο κ. Δένδιας κι επεσήμανε πως για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογό του «για τη συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η προσοχή βρίσκεται στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατα αιτήματα. (…) Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Λαβρόφ: Λύση μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ

Ό κ. Λαβρόφ άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών του ΟΑΣΕ. «Εξετάσαμε μια σειρά από περιφερειακές καταστάσεις. Υπογραμμίσαμε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην Ουκρανία πέραν των συμφωνιών του Μινσκ», επεσήμανε και τόνισε πως: «Αναφερθήκαμε και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διευθέτηση του Κυπριακού».

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της άμεσης επέμβασης, τα ρωσικά σωστικά μέσα αποδείχθηκαν πολύ καλά και ασφαλή στην κατάσβεση των φωτιών», δήλωσε αρχικά ο κ. Λαβρόφ και τόνισε πως είναι «πολύ δημοφιλείς οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ δύο χωρών». Στη συνέχεια ο κ. Λαβρόφ έκανε αναφορά στον τουριστικό τομέα και στις επισκέψεις τουριστών από την χώρα του.

ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο