«Κύμα» αντιδράσεων φέρνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Έβρο στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Διαμαρτύρονται τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης για το διπλάσιο κίνητρο επιχορήγησης που αποφασίστηκε για το νομό μας. Για «λόμπι βουλευτών του Έβρου» κάνει λόγο ο Δ. Χαρίτου, τι απαντά ο Ε. Στυλιανίδης

Της Κικής Ηπειρώτου

«Κύμα» αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που αποφασίστηκε να ισχύσουν ειδικά για τον Έβρο στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Για «λόμπι βουλευτών του Έβρου» έκανε λόγο ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης απέστειλαν τα Επιμελητήρια Ροδόπης και  Ξάνθης. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, στα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στον Έβρο και στη Θράκη, οι μεσαίες επιχειρήσεις (που αρχικά αποκλείονταν από το κίνητρο της επιχορήγησης) τελικώς θα μπορούν να επιχορηγούνται με 60%  στον Έβρο και με 30% στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Το υπόλοιπο ποσοστό (40% και 70% αντίστοιχα) θα το λαμβάνουν με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών. Επιπλέον, για την αξιολόγηση των νέων επενδυτικών σχεδίων, στον Έβρο μοριοδοτούνται με επιπλέον 10 μονάδες, ενώ στη Ροδόπη και την Ξάνθη με 5.

«Άδικος αναπτυξιακός διαχωρισμός»

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης, κάνουν λόγο για έναν «άδικο αναπτυξιακό διαχωρισμό», τονίζοντας πως «θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί, Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί, Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα. Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών».

«Πυρά» από Χαρίτου προς τους βουλευτές Έβρου

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διασπά το ενιαίο των επενδυτικών κινήτρων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητας της Θράκης», τονίζοντας πως τέτοιες ρυθμίσεις ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν τη διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης όπως επίσης και στους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Επιπλέον, υπογράμμισε πως «ο διαχωρισμός αυτός ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επέδρασε το λόμπι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν προσεγγίζουν τη Θράκη με αναπτυξιακά κριτήρια».

Στυλιανίδης: «Είναι θέμα εγγύτητας με την Τουρκία»

Μιλώντας στο Ράδιο Χρονος, ο βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη Ευριπίδης Στυλιανίδης, ερωτηθείς για τον διαχωρισμό αυτό, σημείωσε: «Πράγματι υπάρχει διαφοροποίηση στα ποσοστά των κινήτρων στα επενδυτικά σχέδια για τις μεσαίες επιχειρήσεις στη Θράκη… Υπάρχει μια κλιμάκωση στήριξης που καλύπτει κατά 60% τον Έβρο και για μικρότερο ποσοστό την Ροδόπη και την Ξάνθη. Αυτή η ρύθμιση πάει κλιμακωτά από την πλευρά των συνόρων προς τα μέσα και επί της ουσίας στον Έβρο προσπαθείς να ενισχύσεις κυρίως την δημογραφική θωράκιση, επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω στην γραμμή των συνόρων με την Τουρκία. Κατά την ίδια λογική προχωράει και στη Ροδόπη και την Ξάνθη».

Ικανοποίηση Γιορδαμλή

«Θεωρούμε ότι ο νέος Αναπτυξιακός νόμος κάνει την περιοχή μας μια ιδέα πιο θελκτική», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών ΑΜΘ κ. Χρήστος Γιορδαμλής, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για τις τελικές αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο. «Μας ικανοποιεί η εν μέρει η αποδοχή των επισημάνσεων και των προτάσεων που κάναμε έτσι ώστε ο νέος αναπτυξιακός νόμος να έχει μια περισσότερο περιφερειακή διάσταση και να βοηθάει τις επιχειρήσεις, που είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να έχουν πρόσβαση σε ποιο ανταγωνιστικές υποδομές» είπε ο κ. Γιορδαμλής και πρόσθεσε, πως ο νέος Αναπτυξιακός θέτει ειδικά κίνητρα και δίνει μπόνους στην βαθμολογία επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν από την περιοχή. Όπως εξήγησε, «οι Αναπτυξιακοί νόμοι τις περισσότερες φορές πάσχουν στην εφαρμογή τους. Ο νέος νόμος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να εφαρμοστούν στο σύνολο τους, ώστε να μην έχουμε τις καταστάσεις από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς, που μπορεί να μεσολαβούσε ακόμη και ένας χρόνος για να πάρει κάποιος μια απλή απόφαση είτε από το υπουργείο είτε από την Περιφέρεια» και διευκρίνισε: «Ο νέος αναπτυξιακός περιορίζει τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ στο ύψος των επενδυτικών σχεδίων, που μπορεί να χειριστεί, καθώς προβλέπει, ότι τα επενδυτικά σχέδια μέχρι 1 εκ ευρώ πηγαίνουν στην Περιφέρεια ΑΜΘ, από 1-3 εκ ευρώ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αναπτυξιακών Σχεδίων στη Θεσσαλονίκη και τα μεγαλύτερα στο υπουργείο Ανάπτυξης».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο