Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Η υπό κύρωση συμφωνία, που έχει δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η συμφωνία ρυθμίζει εκ νέου τη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί την Τρίτη 10 Μαΐου στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και την Πέμπτη 12 Μαΐου στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Tι προβλέπει ο αμερικανικός νόμος για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα:
- Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.
- Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
- Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
- Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
- Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.
Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα
Υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αφού όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στην πρόβλεψη για επ’ αόριστον ανανέωση της συμφωνίας. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη «η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική η οποία σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς στους συμμάχους μας, όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική ένωση που είχε αδελφικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μπους τότε. Έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναθεωρείται η σύμβαση για τη Σούδα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται». Κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ και Μέρα25 που αντιτίθενται συνολικά στο περιεχόμενο της.