Καταδίκη για 30 παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας από τον Έβρο

Δικαστήριο της Ορεστιάδας επέβαλε  ποινή φυλάκισης έως 4 χρόνια και πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ. Μέσα σε δυο μέρες καταδικάστηκαν συνολικά 45 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 6  έχουν οικογένειες με νεογέννητα μωρά

Δικαστήριο της Ορεστιάδας επέβαλε σε δεκάδες ανθρώπους ποινή φυλάκισης έως 4 χρόνια με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ThePressProject από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Καθαρά Δευτέρα, δικαστήριο στην Ορεστιάδα καταδίκασε συνολικά 30 άτομα με ποινές φυλάκισης έως 4 έτη χωρίς αναστολή και χρηματικά πρόστιμα έως και 10.000€ με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει έντονες ανησυχίες για την ποινικοποίηση της εισόδου στη χώρα σε αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου αφορά 15 άνδρες και 15 γυναίκες. Για τους άνδρες το δικαστήριο όρισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή και καταβολή προστίμου 10.000€ στον καθένα και για τις γυναίκες εκ των οποίων κάποιες είχαν και παιδιά, όρισε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 5.000€ στη κάθε μία. Να σημειωθεί ότι οι ποινές αφορούν ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα από την Παρασκευή έως σήμερα.

Επιπλέον νωρίτερα το Σάββατο καταδικάστηκαν 17 Αφγανοί στους οποίους ορίστηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών και καταβολή προστίμου 10.000€ στον καθένα. Οι γυναίκες που καταδικάστηκαν μεταφέρθηκαν μαζί με τα παιδιά στο ΚΥΤ φυλακίου Έβρου ενώ οι άντρες που καταδικάστηκαν μεταφέρθηκαν σε καταστήματα κράτησης.

Από το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της καθαράς Δευτέρας έχουν δικαστεί και καταδικαστεί συνολικά 45 άτομα. Από αυτούς σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον οι έξι έχουν οικογένειες με νεογέννητα μωρά.

Σημειώνεται ότι από τις 6 π.μ. του Σαββάτου έως τις 6 μ.μ. της Kαθαράς Δευτέρας απετράπη η είσοδος στη χώρα σε 24.203 ανθρώπους ενώ συνελήφθησαν 183 άτομα. Από τις 6 π.μ. της Δευτέρας έως τις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας απετράπη η είσοδος σε συνολικά 4.354 ανθρώπους ενώ συνελήφθησαν άλλοι 42 που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

«Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως πολιτικά πιόνια»

Εντωμεταξύ, με επιστολή της η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, κάνει λόγο για «γρήγορες πολιτικές διευθετήσεις» όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σημειώνει ότι αυτό που συμβαίνει από την Παρασκευή στα σύνορα είναι η επίπτωση αυτής της συμφωνίας αλλά και η απροθυμία της ΕΕ να δώσει βιώσιμη λύση στο προσφυγικό.

Όπως αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφει η συντονίστρια για την πολιτική και την υπεράσπιση της διεθνούς ΜΚΟ, Ίμοτζεν Σάντμπερι, «είναι αποκαρδιωτικό για όλους όσους έχουμε εργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους να βλέπουμε τα όσα αντιμετωπίζουν τώρα, το να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά πιόνια. Δυστυχώς θεωρώ ότι αυτό που είδαμε σήμερα αλλά και όλο το Σαββατοκύριακο είναι μια θλιβερή και απόλυτα προβλέψιμη συνέπεια του να στηρίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες σε γρήγορες πολιτικές διευθετήσεις όπως τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε αντίθεση με το να εφαρμόζοντι λογικά και βιώσιμα μέτρα ώστε να διαχειριστούν τη μετανάστευση».

Συμπληρώνοντας τονίζει ότι η Ευρώπη λαμβάνει μόνο το 11% του συνολικού παγκόσμιου αριθμού προσφύγων ενώ το 86% και παραπάνω φιλοξενείται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ενώ προσθέτει ότι «δε θα έπρεπε να είναι πέρα των δυνατοτήτων μιας ευδαιμονούσας και σταθερής περιοχής όπως η Ευρώπη το να είναι σε θέση να εφαρμόσει μια βιώσιμη λύση και ένα σύστημα που θα αποτρέπει τέτοιες κρίσεις από το να εμφανιστούν». Ακόμα η Ι. Σάντμπερι αναφέρει ότι η ίδια η μετανάστευση δε θα έπρεπε να συνιστά κρίση εφόσον ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων διαμοιραζόταν με έναν βιώσιμο και δίκαιο τρόπο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα σίγουρα έχει μείνει ολομόναχη στο να αναλάβει την ευθύνη των αφίξεων και αυτό που βλέπουμε από τις ανταποκρίσεις μας στα νησιά είναι ότι βρίσκονται σε απόλυτη πληρότητα. Έχουμε 38.000 ανθρώπους στοιβαγμένους σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί για να στεγάσουν 6.000. Πρόκειται για μια δυσμενή ανθρωπιστικά κατάσταση για τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί και είναι επίσης μη βιώσιμο για τον ντόπιο πληθυσμό».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο