Καιρός: Πότε «χειμωνιάζει» στην Ελλάδα; Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Διάλειμμα στο φθινοπωρικό σκηνικό κάνει ο καιρός, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει από την Πέμπτη και ο υδράργυρος να αγγίζει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η καλοκαιρία ή αλλιώς μίνι… καύσωνας θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο.

Από χθες για τον «καύσωνα» είχαν προειδοποιήσει τόσο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης όσο και ο Σάκης Αρναούτογλου. Σήμερα ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος έδωσε το δικό του στίγμα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν έως το Σάββατο και έπειτα.
Όπως λέει, από την Τετάρτη και από τα δυτικά θα ξεκινήσει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας που θα κορυφωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου τα θερμόμετρα στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν οπωσδήποτε και τους 35 βαθμούς φθάνοντας μάλιστα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά και η Πελοπόννησος και τους 37 ίσως και τους 38 βαθμούς. Ανέφερε, μάλιστα, πως θα βλέπαμε 40άρια αν δεν μίκραινε η μέρα.

Από την πλευρά του ο Κλεάρχος Μαρουσάκης τονίζει πως το σκηνικό ανατρέπεται το τριήμερο, Πέμπτη με Σάββατο, το οποίο θα θυμίζει πραγματική «σάουνα» για αρκετές περιοχές. «Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη δυτική Μεσόγειο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικότερα με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο του υδραργύρου για να πλησιάσει σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ακόμη και τους 40°», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος του Open.
Στην πρόγνωσή του ο Σάκης Αρναούτογλου, έκανε λόγο για θερμή εισβολή τις επόμενες ημέρες και ειδικά το Σαββατοκύριακο τον υδράργυρο να φτάνει κατά τόπους τους 37 με 38 βαθμούς.

Πότε θα δούμε ψύχρα;

Ο καλός καιρός, όμως, θα κρατήσει όπως φαίνεται μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και από τη νέα εβδομάδα θα έρθει και η ψύχρα. Όπως ανέφερε σε σημερινή του πρόγνωση ο κ. Γιαννόπουλος, από το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε καταιγίδες στα δυτικά, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά γύρος καταιγίδων και βροχών με τον υδράργυρο να πέφτει αισθητά και να κάνει ψύχρα. Αν και, όπως λέει, οι θερμοκρασίες στην Αθήνα θα κυμαίνονται στους 25 με 26 βαθμούς ωστόσο η «βουτιά» από τους 35 θα μας φανεί!

Από την άλλη, ο κ. Μαρουσάκης κάνει λόγο για θερμοκρασιακό «ασανσέρ» που συνεχίζεται και την άλλη εβδομάδα.

«Αυτή τη φορά πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν από τη βόρεια Ευρώπη αναγκάζοντας τον υδράργυρο σε πραγματική βουτιά μιας και υπολογίζουμε μια πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 12° με 14° βαθμών με τις ελάχιστες θερμοκρασίες (θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί) να θυμίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και Χειμώνα. Παράλληλα θα μας έρθουν και αρκετές βροχές. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το τρίτο δεκαήμερο του μήνα θα συναντήσουμε ένα αρκετά φθινοπωρινό σκηνικό που ίσως θυμίσει και κάτι από Χειμώνα», έγραψε στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο