Σε τρεις φάσεις θα κυμανθεί ο καιρός από σήμερα, Παρασκευή και μέχρι την άλλη Παρασκευή, καθώς η αστάθεια, θα δώσει τη σκυτάλη της σε μελτέμια και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε 40αρια.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός σήμερα, Παρασκευή θα είναι ασταθής με κατά τόπους μπόρες. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν μελτέμια με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο από την Τρίτη θα υπάρξει νέα θερμή εισβολή που θα φτάσει τους 43 βαθμούς.
Το θετικό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη είναι ότι αυτό το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ στη συνέχεια, προς το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα πάμε σε αποκλιμάκωση του φαινομένου.
Αύριο, Σάββατο, θα επικρατήσουν τα μελτέμια μέσα στο Αιγαίο, με ένταση 6-7 μποφόρ, δροσίζοντας τις περιοχές στην Ανατολική Ελλάδα και τις περιοχές που βρέχονται από το πέλαγος. Παράλληλα, θα υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος φωτιάς, καθώς, παρόλο που ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση, η ατμόσφαιρα θα είναι ξηρή, και με τη «βοήθεια» των βοριάδων είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open από Δευτέρα, μετά τα μελτέμια, θα περάσουμε σε μια νέα φάση, με νέο ισχυρό κύμα ζέστης που θα μας έρθει από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και θα κατακλίσει σιγά σιγά τη χώρα μας. Αυτό το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια περίπου δύο με τρία 24ωρα.
Ειδικότερα, από την Τρίτη και μέχρι και την Παρασκευή περιμένουμε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 40-43 βαθμούς Κελσίου, με την ανατολική και νότια Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο αυτού του κύματος ζέστης.
Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από την Τρίτη θα ξεκινήσουν τα 40αρια, Τετάρτη – Πέμπτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 40-43 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται αλλά με αργούς ρυθμούς.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε πιο ομαλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και πάλι η ζέστη θα είναι έντονη. Όσον αφορά τις ευρωεκλογές θα πάμε να ψηφίσουμε με καλό καιρό, καθώς η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ίσως και τοπικά στους 36.
Παρόμοια εικόνα έχει κι ο έμπειρος προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, καθώς όπως ανέφερε από την Τρίτη έρχεται νέο κύμα ζέστης με χαρακτηριστικά καύσωνα. Μάλιστα όπως υπογραμμίζει η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου θα είναι στους 39-40 βαθμούς.
tanea.gr