efhmerida1

Καιρός: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη μαζί με τη ζέστη

Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

 

Ασταθής παραμένει για ακόμα μια μέρα ο καιρός, αφού προ των πυλών είναι πάλι η αφρικανική σκόνη που αναμένεται να σκεπάσει τη χώρα σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας για ακόμα μία φορά ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ».

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος, τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται μια εντυπωσιακή, όσον αφορά τη βόρεια έκτασή της, μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ανάρτησή του συνοδεύει  χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται σε μεγέθυνση η περιοχή της Ελλάδας, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Το φαινόμενο όπως όλα δείχνουν θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ από το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα σημειωθεί υποχώρηση στις συγκεντρώσεις σκόνης.

Μέτρα προφύλαξης
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συστήνει στο κοινό και ιδίως στα άτομα όλων των ηλικιών που έχουν αναπνευστικά προβλήματα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη.

Οι πολίτες συστήνεται να φροντίζουν τα εξής:

Να παρακολουθούν τις προβλέψεις για την ποιότητα του αέρα.
Να αποφεύγουν την άσκοπη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά.
Να διατηρούν τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά ώστε να περιορίζεται η είσοδος σκόνης στον χώρο.
Να φορούν μάσκα στις αναγκαίες μετακινήσεις τους, ιδιαιτέρως όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Να ενυδατώνονται επαρκώς. Να καταναλώνουν άφθονο νερό για την αποφυγή ερεθισμού των βλεννογόνων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ (ενδέχεται ανάγκη προσαρμογής της φαρμακευτικής τους αγωγής σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό).

Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, μεταφέροντας λεπτά σωματίδια (PM10, PM2,5) και ρύπους, που επιβαρύνουν την αναπνευστική υγεία και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Η εισπνοή των σωματιδίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης παθήσεων όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι αλλεργίες, προκαλώντας συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα και συριγμό. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι όσοι ζουν σε αστικά κέντρα. Σύμφωνα με μελέτες, η αφρικανική σκόνη συμβάλλει σε αυξημένη θνησιμότητα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 42.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.
tanea.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr