efhmerida1

Καυτό το φετινό καλοκαίρι: Πότε έρχεται ο πρώτος καύσωνας

Η πρόβλεψη για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα μας. Tι προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων COPERNICUS.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων από τα μέσα της εβδομάδας μέχρι και την προσεχή Τρίτη το θερμόμετρο θα πάρει την ανιούσα και έντονη ζέστη θα επικρατήσει σε όλη την επικράτεια.

Καύσωνας προ των πυλών: Αυτές είναι η περιοχές που θα «βράσουν» τις επόμενες μέρες

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια θερμή εβδομάδα με τον υδράργυρο να  κινείται σταθερά ανοδικά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Προς το παρόν δεν διευκρινίζεται η διάρκεια του θερμού κύματος αλλά σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα τουλάχιστον φαίνεται μέχρι την Τρίτη 4 Ιουνίου να έχουμε ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας.

Για τον επικείμενο καύσωνα ο Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

 

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει!

Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία,η Βοιωτία,η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος,η Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.
Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
Τριτη 4/6: 38 βαθμούς

Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τριτη 4/6: 37 βαθμούς

 Έρχεται το πιο θερμό ελληνικό καλοκαίρι – Η πρόβλεψη για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

Φέτος αναμένεται να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών και μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων COPERNICUS η τάση δείχνει ότι θα ζήσουμε σίγουρα ένα ελληνικό καλοκαίρι με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες που δεν θα θυμίζει τα περασμένα καλοκαίρι. Τα πρώτα συνολικά δεδομένα συγκλίνουν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και με παρατεταμένη διάρκεια.

Μάλιστα στο forecastweather.gr είδαμε και τις σχετικές προβλ΄΄εψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων COPERNICUS ανά μήνα για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες όσον αφορά την Ελλάδα και τα ευρήματα δημιουργούν μια πρώτη εικόνα για τα όσα θα ζήσουμε προσεχώς. Ενα θερμό καλοκαίρι μας περιμένει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό προγνωστικό κέντρο αλλά και το μέσο όρο των 8 παγκόσμιων προγνωστικών κέντρων. Οι αποκλίσεις μάλιστα που βλέπουμε είναι σαφώς ανώτερες από την περσινή χρονιά που ζήσαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι σχεδόν το πιο ζεστό όλης της ιστορίας της χώρας μας για τις περισσότερες περιοχές αυτής. Αυτό προκαλεί μία ανησυχία ότι τα συνεχόμενα θερμά καλοκαίρια με τα συχνα ρεκόρ συνεχίζονται.

Ας δούμε τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

forecast kalokairi iounios ellada c94fd

Θερμότερος των κανονικών για το μεγαλύτερο μέρος της Eυρώπης ενώ για τη Bαλκανική Xερσόνησο αλλά και τη χώρα μας πιθανότητες 70 με 90% για θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές. Φαίνεται ότι θα έχουμε και βροχοπτώσεις κοντά στις κανονικές τιμές για το μήνα και έτσι σε κάποια τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας θα μετριάζεται η κατάσταση. Η μέση απόκλιση θερμοκρασίας βρίσκεται κοντά στο +1 βαθμό κελσίου χωρίς βέβαια όπως είπαμε αυτό να αποτελεί κάτι το σίγουρο. Αξίζει να σημειωθεί οτι οι εκτιμήσεις φέτος για τον Ιούνιο είναι πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

forecast kalokairi ioulios ellada 3e923

Θερμότερος από τις κανονικές τιμές θα είναι ο Ιούλιος στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ενώ η περιοχή της χώρας μας αλλά και η ανατολική Μεσόγειος φαίνεται να είναι το θερμότερο τμήμα της Ηπείρου. Πιθανότητα επιβεβαίωσης 90 έως και 100% που μας δίνει την πρώτη εικόνα ότι ο Ιούλιος σίγουρα θα είναι θερμότερος σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Η μέση απόκλιση μάλιστα βρίσκεται στους +2 βαθμούς κελσίου χωρίς βέβαια όπως είπαμε αυτό να αποτελεί κάτι το σίγουρο. Αξίζει σε αυτή την περίπτωση να τονιστεί ότι οι φετινες εκτιμήσεις για τον Ιούλιο είναι αρκετά πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές της ίδιας περιόδου για τονΙούλιο του 2023. Ο ιούλιος 2023 ήταν ο πιο θερμός στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι αν και θα υπάρξουν αρνητικές αποκλίσεις κυρίως στη βόρεια Ελλάδα ο μήνας δεν θα είναι τελείως άνυδρος αφού θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα από κάποιες αστάθειες που θα πλησιάσουν τη χώρα μας από τα βόρειο δυτικά με τη μορφή ψυχρών λιμνών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024

forecast kalokairi augoustos ellada f26ed

Ακόμα ένας θερμότερος των κανονικών μήνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με την περιοχή της Ισπανίας αλλά και των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου να έχουν πιθανότητες άνω του 80% για αυτή την εξέλιξη. Η απόκλιση της θερμοκρασίας είναι και για αυτό το μήνα +2 βαθμοί κελσίου για την περιοχή της χώρας μας και ειναι απλά ενδεικτική χωρίς να είναι κάτι το σίγουρο. Αυτό που αλλάζει στον Αυγουστο είναι ότι θα έχουμε λιγότερες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κατα τουλάχιστον 25 με 30%. Ο Αύγουστος κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει τα στατιστικά του σαν ο πιο ξηρός μήνας του καλοκαιριού.

dnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr