Προς τα τέλη της βδομάδας και το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες που θα κυριαρχήσουν στο νομό θα κυμαίνονται από 39 ως 43 βαθμούς κελσίου
Οι σημαντικότεροι καύσωνες που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα
Σε κλοιό ισχυρού καύσωνα σε ένταση και διάρκεια εισέρχεται η χώρα μας, ενώ οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας, θα προκαλέσουν και στον Έβρο αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη 27/7 και για περίπου μία εβδομάδα.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες ευαίσθητες στη ζέστη ηπειρωτικές περιοχές, ενώ οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στους Νομούς Ηλείας, Άρτας κι Αιτωλοακαρνανίας όπου πόλεις όπως το Αγρίνιο κι ο Πύργος θα αγγίξουν 42-44 βαθμούς.
Από την Παρασκευή και ιδίως το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν νέα σταδιακή άνοδο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, και σε πόλεις όπως Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Έδεσσα, Άργος, Σέρρες ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44-45 βαθμούς. Οι ακραίες θερμοκρασιακές τιμές δείχνουν να επιμένουν και την μεθεπόμενη εβδομάδα, με ισχυρές συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Στα νησιά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λόγω της επίδρασης του μελτεμιού. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στη Σαμοθράκη, από την Πέμπτη και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 37 με 38 βαθμούς κελσίου. Στον ηπειρωτικό Έβρο, τους 42 με 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη από την Πέμπτη και ύστερα, θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξης των 39 και 41 βαθμών κελσίου. Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι το μελτέμι που τις προηγούμενες μέρες δρόσιζε την ατμόσφαιρα, εξασθενεί, με ασθενείς νοτιάδες να κάνουν την εμφάνισή τους από την Πέμπτη και μετά. Να σημειωθεί πως ούτε το βράδυ θα δροσίζει στα μέρη μας, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για κατώτατες θερμοκρασίες, τα ξημερώματα, στους 26 και 27 βαθμούς κελσίου!
Οι προβλέψεις του freemeteo.gr για Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σουφλί και Διδυμότειχο (κλικ για μεγέθυνση):
Οι σημαντικότεροι καύσωνες που ζήσαμε στην Ελλάδα
Στο παρελθόν η χώρα μας έχει έρθει αντιμέτωπη με κύματα καύσωνα, με αυτά του 1958 και του 1987 να στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες. Συγκεντρώσαμε παρακάτω τους σημαντικότερους εξ αυτών και σας τους παρουσιάζουμε.
Από τις 10-16/8/1958, πολύ ισχυρός καύσωνας, κυρίως στα δυτικά, με υψηλότερες θερμοκρασίες στο Αγρίνιο (44,8° C) και τον Πύργο Ηλείας (44,2° C). Aπό τις 20-26/8/1958, εξαιρετικά ισχυρός καύσωνας με 600 νεκρούς. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (Τρίκαλα 47,2° C, Λάρισα 45° C).
Από τις 17-20/7/1973, εξαιρετικά ισχυρός καύσωνας, με υψηλότερες θερμοκρασίες στη Λαμία (46,5 ° C) και στην Ελευσίνα (46,4 ° C).
Στις 10/7/1977, ο καύσωνας με τα ρεκόρ θερμοκρασιών. Στο Τατόι και στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα έδειξαν 48° C.
Aπό τις 24-28/6/1982, ισχυρός καύσωνας κυρίως στα ανατολικά, με μέγιστες θερμοκρασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια (44,6° C) και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (43,8° C). Ο Γ. Μελανίτης κάνει λόγο για 40 νεκρούς. Από τις 19-27/7/1987, ο φονικότερος καύσωνας όλων των εποχών. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος. Σύμφωνα με δημοσίευση στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση «Αρχεία Περιβαλλοντικής Υγείας», η εκτίμηση είναι ότι οι νεκροί έφτασαν τους 2.083 (εφ. «ΤΑ ΝΕΑ», Σάββατο 1/7/2017). Ο τύπος της εποχής έγραφε ότι επειδή είχαν γεμίσει οι θάλαμοι των νοσοκομείων, έβαζαν τους νεκρούς ακόμα και σε βαγόνια – ψυγεία του ΟΣΕ, ενώ από τις υψηλές θερμοκρασίες στράβωσαν οι γραμμές του τρένου και διακόπηκε η κυκλοφορία του.
Από τις 3-9/7/1988, πολύ ισχυρός καύσωνας, με μέγιστες θερμοκρασίες τους 45° C σε Νέα Φιλαδέλφεια και Λάρισα. Ο Γιώργος Μελανίτης, μετεωρολόγος και συγγραφέας, κάνει λόγο για 600 νεκρούς.
Από τις 10-15/8/1994, ισχυρός καύσωνας, με μέγιστες θερμοκρασίες τους 44° C στη Λαμία, 43° C στην Τρίπολη και τη Λάρισα. Από την 1 ως τις 4 Αυγούστου 1998, πολύ ισχυρός καύσωνας, με μέγιστες θερμοκρασίες στο Άργος (45° C) και τη Νέα Φιλαδέλφεια (44,6° C).
Από τις 3-9/7/2000, ρεκόρ θερμοκρασίας στη Λάρισα με 45,4° C. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 44,4° C.
Από τις 19-22/8/2006, ισχυρός καύσωνας, με μέγιστες θερμοκρασίες στο Άργος (44° C) και το Αγρίνιο (43,2° C).
Το 2007 ήταν η χρονιά -εφιάλτης, με τρεις φοβερούς καύσωνες. Από τις 23-28/6/2007, πολύ ισχυρός καύσωνας, με μέγιστες θερμοκρασίες στο Άργος (46,4° C) και τη Νέα Φιλαδέλφεια (46,2° C). Στις 28/6/2007, μεγάλο μέρος της Πάρνηθας καταστράφηκε από δασική πυρκαγιά. Από τις 19-25/7/2007, εξαιρετικά ισχυρός καύσωνας με θερμοκρασία 46° C στο Άργος και ρεκόρ θερμοκρασιών στη Β. Ελλάδα (44,6° C στις Σέρρες και 44° C στη Θεσσαλονίκη). Από τις 24-26/8/2007, καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες 42,4° C στο Άργος, 42,2 στον Πύργο Ηλείας και 42° C στην Κόνιτσα). Από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το ίδιο χρονικό διάστημα, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συνάνθρωποί μας σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Το 2010 σημειώθηκε ο πιο πρώιμος καύσωνας (από τις 15-17 Ιουνίου).
Το 2012 ήταν το έτος με πολύ θερμό καλοκαίρι, κατά το οποίο οι μέγιστες και οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν κατά 4 βαθμούς μεγαλύτερες από τις κανονικές τιμές.
Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.