«Κοτέτσια, γκαράζ, υπόγεια, αποθήκες μετατρέπονται σε Airbnb» τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Α. Βασιλικός. Εκτός αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης κινδυνεύουν να βρεθούν καταλύματα και στην Αλεξανδρούπολη με τη νέα νομοθεσία
«Κοτέτσια, γκαράζ, υπόγεια και αποθήκες μετατρέπονται σε Airbnb. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει» δήλωσε σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Βασιλικός.
Ο κ. Βασιλικός μετέφερε με τον τρόπο αυτό, μία κοινή αγωνία των συναδέλφων του σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αυξάνονται διαρκώς και να δημιουργούν αρκετά προβλήματα που δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των χώρων στάθμευσης, στην αύξηση της κίνησης σε κάποτε ήσυχες γειτονιές και στην αύξηση των απορριμμάτων, αλλά σε ένα πρόβλημα πολύ πιο σοβαρό, που και στην Αλεξανδρούπολη έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο λόγος για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι της πόλης, αρκετοί από τους οποίους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια που νοίκιαζαν προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε Airbnb και στη συνέχεια να δυσκολευτούν ιδιαίτερα να βρουν άλλη κατοικία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά και τους πολίτες που ψάχνουν να βρουν μεγαλύτερο διαμέρισμα, αλλά και όσους αναζητούν κάτι μικρότερο, αφού και τα μεγάλα διαμερίσματα που υπήρχαν χωρίστηκαν σε 2 και 3 μικρότερα διαμερίσματα, ενώ τα ήδη μικρά νοικιάζονται ως Airbnb.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριου του ’24 τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αλεξανδρούπολης ήταν περίπου 1.100, διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον αστικό ιστό.
Οι ρυθμίσεις για τα Airbnb
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τις πισίνες, ο κ. Βασιλικός χαρακτήρισε τις νέες διατάξεις ως θετικές, καθώς εισάγουν κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου των ακινήτων από το Υπουργείο Τουρισμού και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
«Κοτέτσια, γκαράζ, υπόγεια και αποθήκες μετατρέπονται σε Airbnb. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αντίστοιχα σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη, βλέπουμε τα ξενοδοχεία να γίνονται σπίτια και τα σπίτια ξενοδοχεία για να καλύψουν τις ανάγκες φοιτητών και εκπαιδευτικών. Είναι ένα ζήτημα και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στο χωροταξικό» τόνισε ο κ. Βασιλικός.
Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να θέσουν εκτός νομικού πλαισίου χιλιάδες Airbnb σε όλη τη χώρα. Ακίνητα που δεν διαθέτουν χρήση κύριας κατοικίας, όπως αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια, βγαίνουν εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
Οι συγκεκριμένοι χώροι, που έχουν ανακαινιστεί με στόχο τη φιλοξενία τουριστών και επισκεπτών, αποκλείονται από την αγορά λόγω της απαίτησης να είναι χαρακτηρισμένοι ως κύριας χρήσης κατοικίες ή να έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4495/2017.
Για την διασφάλιση της τήρησης των ανωτέρω θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) από υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού.
Κ.Η.