«Καμπανάκι» Βενετίδη: «Ελπίζω όσοι πηγαίνουν στην Τουρκία να τηρούν τα μέτρα προστασίας»

Προβληματισμένος ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ για τις επισκέψεις κατοίκων της περιοχής προς τη γειτονική χώρα 

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα τελωνεία του Έβρου από 1/7, μετά από αποδοχή του αιτήματος της Περιφέρειας από τον ΕΟΔΥ

Της Κικής Ηπειρώτου

Ένα νέο «κύμα» επισκεπτών από την Θράκη προς την Τουρκία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, μετά την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων των Ελλήνων πολιτών, που είχε επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα από το τελωνείο των Κήπων, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που φαίνεται πως έχουν επιστρέψει στις παλιές τους συνήθειες, επιλέγοντας τη γειτονική χώρα για ψώνια και αναψυχή. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει και άρση της πανδημίας, με την Τουρκία να καταγράφει περίπου 1.500 νέα κρούσματα κάθε ημέρα, έχοντας ξεπεράσει τους 5.000 θανάτους.

Προβληματισμένος από την κατάσταση αυτή εμφανίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» σημειώνει: «Έμαθα πως από το τελωνείο των Κήπων υπάρχουν συμπολίτες μας που πηγαίνουν στην Τουρκία και ξαναγυρίζουν. Ελπίζω πραγματικά πως εκεί που πηγαίνουν τηρούν τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας που τηρούν και εδώ. Κι επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στη γειτονική μας χώρα, ας προτρέψουμε τον κόσμο να μείνει στη χώρα μας, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με το πιθανό «άνοιγμα» των ελληνικών συνόρων και για τους Τούρκους πολίτες  από 1η Ιουλίου, ο κ. Βενετίδης σημειώνει πως κάποια στιγμή θα πρέπει ο  κόσμος να μπορεί να κυκλοφορεί και πάλι χωρίς περιορισμούς, ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος πως, προτού παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση, οι ειδικοί επιστήμονες και από τις δύο χώρες θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα πορευθούν αναλόγως.

Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα τελωνεία του Έβρου

Το αίτημα που είχε κατατεθεί τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας όσο και από τον Διευθυντή Υγείας της περιφέρειας Λουκά Γεωργίου, για διενέργεια ελέγχων και στα τελωνεία της Θράκης, έγινε τελικώς αποδεκτό από τον ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε από τη Ροδόπη την Τρίτη ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενετίδη το αίτημα είχε κατατεθεί από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διενέργεια ελέγχων στα τελωνεία και υπήρχε δέσμευση ότι θα εξεταστεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Ωστόσο, μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην Ξάνθη, ο ΕΟΔΥ δεν μπορούσε να διαθέσει επιπλέον προσωπικό και για τα τελωνεία. Τελικώς, μετά από συνεννόηση υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και με την πίεση της Περιφέρειας, από 1η Ιουλίου και στα τρία τελωνεία του Έβρου θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, μετά από μία ανακατανομή του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, ίσως και μετά από νέες προσλήψεις.

«Μπορεί να έγινε λίγο αργά αυτό, όμως μας χαροποιεί που έγινε έστω και τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στις πύλες εισόδου της περιοχής μας» αναφέρει ο κ. Βενετίδης, τονίζοντας για ακόμημία φορά πως πέρα από τους ελέγχους, θα πρέπει ατομικά ο καθένας να τηρεί τα μέτρα προστασίας, καθώς είναι θέμα παιδείας και θα πρέπει μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και φάρμακο να μας γίνει συνήθεια και βίωμα η αυθόρμητη τήρηση των μέτρων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο