Ιούνιο ο διαγωνισμός για τις νέες εστίες του ΔΠΘ

«Και οι νέες εστίες θα ‘ναι δωρεάν για τους δικαιούχους, παρά τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η Αντιπρύτανης Ζωή Γαβριηλίδου

 

Για τις 23 Ιουνίου προγραμματίστηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο κατασκευής κτιρίων φοιτητικών εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 105,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τις εύλογες διαμαρτυρίες φορέων της Ορεστιάδας, για τη μη συμπερίληψη της περιοχής στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων εστιών, ο σχεδιασμός μένει ίδιος με τις νέες υποδομές να αφορούν μόνο Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Την Πέμπτη 30/4, η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ενέκρινε την έναρξη του διαγωνισμού για ένα έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση (για 30 χρόνια), κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Το έργο είχε εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στις αρχές Απριλίου με τις αποφάσεις από πλευράς Συγκλήτου να λαμβάνονται σε χρόνο ρεκόρ.

«Δωρεάν και οι νέες εστίες»

Μιλώντας στον Χρόνο, η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου δεσμεύτηκε πως και οι νέες εστίες θα ‘ναι δωρεάν για τους δικαιούχους, παρά τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το έργο θα προχωρήσει με όλες τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που υπάρχουν. Όταν ο Δημόσιος τομέας δεν έχει να χρηματοδοτήσει, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να βρει ποιες εναλλακτικές έχει. Εμάς έγνοιά μας ήταν, όταν γίνουν οι εστίες, να μην πληρώνουν οι φοιτητές αντίτιμο, γιατί ήταν μία ρητορική που ακουγόταν πολύ συχνά. Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική, να μπει οποιοδήποτε ενοίκιο στις εστίες. Όταν φτιαχτούν θα τις λειτουργεί ιδιώτης αλλά δεν θα υπάρχει κανένα ενοίκιο».

Η κατασκευή νέων εστιών στην Κομοτηνή δεν σημαίνει παύση λειτουργίας των υφιστάμενων, στις 700 θέσεις που υπάρχουν τώρα, θα προστεθούν ακόμη 350, κάτι που δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, εστίες θα κατασκευαστούν και στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, εξαναγκάζοντας το Πανεπιστήμιο να μισθώνει δωμάτια για τους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ, για το παρόν των εστιών, οικότροφοι φοιτητές έχουν εκδώσει έγγραφη διαμαρτυρία, ισχυριζόμενοι ότι θα μείνουν εκτός δικαιούχοι. Απαντώντας, η αντιπρύτανης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Είχε βγει ανακοίνωση, που αναρτήθηκε σε όλα τα σημεία, σε σχέση με την υποβολή δικαιολογητικών για τους φοιτητές που είναι ήδη στις εστίες, για να ανανεώσουν τη διαμονή τους εκεί. Δόθηκε παράταση. Διαβεβαιώσαμε τους φοιτητές, ότι θα λάβουμε δικαιολογητικά και εκπρόθεσμα, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Όταν έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα, θα προχωρήσουμε στη διαδικασία».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο