Γκαρά: Η Κυβέρνηση στραγγαλίζει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες – οι 6 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Της Νατάσας Γκαρά

Η πραγματική οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιά, ανεβαίνοντας καθημερινά τον Γολγοθά της επιβίωσης.  Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επαγγελματίες και εργαζόμενοι, ειδικότερα στον Έβρο, οδηγούνται σε  συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό και τα ψέματα της Κυβέρνησης. Η μεσαία τάξη, για την οποία «κόπτονταν» η ΝΔ, σήμερα ζει με κουπόνια και «καλάθια», έχοντας χάσει μεγάλο μέρος από το εισόδημα και την αξιοπρέπειά της.

Η ΝΔ υποσχέθηκε προεκλογικά επενδύσεις, καλές δουλειές και ελαφρύνσεις, αλλά λεηλατεί τις τσέπες των πολιτών με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, υψηλές τιμές σε τρόφιμα και είδη μαζικής κατανάλωσης. Απέκλεισε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, ειδικά στην Περιφέρεια, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν έχουν πρόσβαση και στο τραπεζικό σύστημα. Αρκετές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο κι άλλες δεν μπορούν να καλύψουν τις πληγές της πανδημίας. Το ιδιωτικό χρέος υπερδιπλασιάστηκε, αποτελώντας ξανά το μεγάλο αγκάθι της οικονομίας και βραχνά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εγκατέλειψε την οικονομία αθωράκιστη και αδύναμη, πνίγοντας τους επαγγελματίες στα χρέη, ενώ απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς. Άφησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «έρμαια» στην καταιγίδα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. «Χαράτσωσε» 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αντί να απαντήσει στην ακρίβεια και τα πραγματικά προβλήματα, αντί να ενισχύσει την οικονομία, αντί να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να δοθεί έμφαση στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων, η Κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει λίγους και ισχυρούς, υπηρετώντας ένα σύστημα διαπλοκής.

Πάνω από 8,5 δις οι απευθείας αναθέσεις, δεκάδες εκατομμύρια και απαλλαγές στα ΜΜΕ, παχυλοί μισθοί για τα γαλάζια παιδιά, και η απάντηση του Πρωθυπουργού στα προβλήματα των Εβριτών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ήταν ο εμπαιγμός. Μας είπε, λίγο πολύ, ότι όλα πάνε καλά και φταίμε εμείς που δεν το καταλαβαίνουμε. Ότι δεν υπάρχει μεγάλο μεταφορικό και ενεργειακό κόστος, αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω διασυνοριακότητας, ερήμωση, φτωχοποίηση στην περιοχή. Ότι η απομόνωση του Έβρου, αποτελεί «συγκριτικό πλεονέκτημα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας και την απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση με ιδεολογική εμμονή υπηρετεί πιστά το δόγμα Πέτσα «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρνείται τις προτάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρνείται να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία σε όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών και εργαζόμενων, αλλά ενισχύει τα καρτέλ

Αρνείται να εφαρμόσει την ψηφισμένη διάταξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος 4608/2019 – Άρθρο 41) για την επιδότηση του λειτουργικού, ενεργειακού, μεταφορικού και εργασιακού κόστους μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές, όπως ο Έβρος. Μας έταξε, όμως, σιδηροδρομικό ισοδύναμο, ενώ είναι αυτή η Κυβέρνηση που καταδίκασε τη Θράκη σε πολυετή σιδηροδρομικό αποκλεισμό.

Αρνείται να προστατέψει την πρώτη κατοικία, την αγροτική γη και την επαγγελματική στέγη από πλειστηριασμούς. Δουλεύει για να μπορούν οι «Πάτσηδες», άλλα «κοράκια» και «γαλάζιες ακρίδες», να λεηλατήσουν τις περιουσίες του κοσμάκη.

Αρνείται να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας. Αρνείται να δώσει διέξοδο στους νέους, στους επαγγελματίες και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των επαγγελματιών και εμπόρων του Έβρου, έχει προτείνει και δεσμεύεται για:

  • Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι, μισθωτούς, συνταξιούχους – Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος & ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός
  • Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου – Ένταξη στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019
  • Νέος πτωχευτικός κώδικας και προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς – Κανόνες στη λειτουργία των Funds
  • Ενίσχυση ρευστότητας για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα – Συμπερίληψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Μετάβαση
  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε.
  • Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ για φθηνό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, (επιχειρήσεων – νοικοκυριών)

Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή. Για δικαιοσύνη και στην οικονομία. Για να καταστήσουμε τον Έβρο και τη Θράκη τόπο ελκυστικό για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να επενδύει, αλλά και «πόλο» οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Νατάσα Γκαρά είναι βουλευτής Εβρου ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο