Σας έχει τύχει να φτάσετε στην ακτή και να παρατηρήσετε ότι το νερό έχει κάποιες φυσαλίδες;
Δεν ξέρετε αν πρέπει να κολυμπήσετε ή όχι γιατί φοβάστε μήπως πρόκειται για κάποιου είδους ρύπανση που τυχόν μπορεί να προκαλέσει και δερματικά προβλήματα; Αυτό ακριβώς συνέβη σε όσους επισκέφθηκαν τις παραλίες της Αλεξανδρούπολης (ιδιαίτερα τις κοντινές) τις τελευταίες μέρες.
Όπως εξηγεί η κ. Αργυρώ Ζενέτου, διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), η παρουσία τέτοιων φυσαλίδων ενδεχομένως να οφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούς που έχουν προέλθει για παράδειγμα από μια βροχή ή από ένα ποτάμι που πέφτει στη θάλασσα.
Δεν πρόκειται για ένδειξη βρώμικης, αλλά διαταραγμένης θάλασσας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια μορφή φυσαλίδων, τα «τοξικά μπλουμ», που είναι επικίνδυνα.
Πρόκειται για τοξικούς οργανισμούς φυτοπλαγκτόν που μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, επηρεάζοντας για παράδειγμα τις καλλιέργειες μυδιών και στρειδιών και μεταφέροντας έτσι ασθένειες σε όσους αργότερα θα τα καταναλώσουν.
Πηγή: Με πληροφορίες από infokids.gr
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ
Καλώς το γράψατε το άρθρο γιατί υπάρχει μια ανησυχία ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει αν οι συγκεκριμένες φυσαλίδες είναι επικίνδυνες. Έχει γίνει κάποια ανάλυση από τους ειδικούς? Αυτό θα ήθελε να γνωρίζει ο κόσμος.
Λεωνίδας Τυρής
Σωστά.