Φοιτηττημένη η φοιτητική ζωή…

Γράφει η Ηλιάνα Ζυγερίδου

Μία από τις πιο -κατά κοινή ομολογία- αγαπητές περιόδους της ζωής του ανθρώπου έχει μεταλλαχθεί σε βαρίδιο που ταλαιπωρεί τους νέους και τις οικογένειές τους. Και αφήνοντας στην άκρη την απώλεια των ανάλαφρων στιγμών ξενυχτιού, παρέας και γλεντιού που χαρακτηρίζουν τη φοιτητική θητεία, έχουν γεννηθεί άλλοι σοβαρότεροι λόγοι που την καθιστούν δυσάρεστη.

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στο θεμελιώδες κομμάτι της εκπαίδευσης. Νομίζω πως μετά από τόσους μήνες άσκησης της τηλεκπαίδευσης είναι κοινή η άποψη ότι υστερεί κατά κόρον από τη διά ζώσης παράδοση.

Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επαφή ανάμεσα στον διδάσκοντα και τον διδασκόμενο, παρουσιάζεται πλήθος τεχνικών ζητημάτων και δυσκολιών και η μεταδοτικότητα της πληροφορίας, η επίλυση αποριών και η ανταλλαγή απόψεων είναι πια πράξεις δυσκολοτέλεστες.

Επιπλέον, έχει χαθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακών και πρακτικών δραστηριοτήτων, μεγάλο πλήγμα για την ολοκληρωμένη κατάρτιση ενός επιστήμονα. Αναφορικά, με τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η όλη κατάσταση απαριθμώ ελάχιστες από αυτές, όπως οι δυσχερείς επιπτώσεις στην υγεία μας από την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η ραγδαία πτώση της κοινωνικότητας και σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων, το αυξημένο άγχος σχετικά με την ορθή χρήση του εκάστοτε προγράμματος ή ιστοσελίδας, καθώς από το πάτημα ενός κουμπιού κρίνεται πλέον η κατάθεση μια εργασίας, το μάθημα της εξεταστικής, η σύνδεση στη διάλεξη.

Στο επίπεδο της οικογένειας, τώρα, αναδύεται ένα ξεχωριστό φάσμα προβλημάτων. Οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στα πατρικά τους αφήνοντας πίσω άδεια σπίτια. Ενοίκιο, ρεύμα, νερό, διαδικτυακή σύνδεση είναι μερικά από τα νέου είδους έξοδα για παροχές που αυτή τη στιγμή κανείς δεν χρησιμοποιεί! Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που αναγκάστηκαν να αποδεσμευτούν από το ενοικιαστικό τους συμβόλαιο, γεγονός που προμηνύει την ανάγκη επανάληψης της κουραστικής και δαπανηρής διαδικασίας της μετακόμισης όταν τα πράγματα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Ταυτόχρονα, η επανεγκατάστασή τους στο πατρικό σπίτι αναιρεί τα στοιχεία ελευθερίας και ανεξαρτησίας που είχαν υιοθετήσει στην προηγούμενη καθημερινότητα. Η τριβή σε τέτοιο βαθμό με αδέρφια και γονείς πυροδοτεί συχνά συγκρούσεις και καυγάδες, αφού τα προγράμματα του καθενός είναι τις περισσότερες φορές εκ διαμέτρου αντίθετα. Κατά συνέπεια, μελέτη, ύπνος και ελεύθερος χρόνος αποδιοργανώνονται και προκύπτει ένα άκομψο συνονθύλευμα εκνευρισμού και κόπωσης.

Στο βωμό της κοινωνικής ασφάλειας έχει θυσιαστεί, λοιπόν, και η φοιτητική ζωή, όμως όχι με ιδιαίτερα προσεγμένο και κατάλληλο τρόπο. Οι ατέλειες των σημερινών συνθηκών θα αρχίσουν να διαφαίνονται μελλοντικά και θα είναι επιβλαβείς τόσο για το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο στα πλαίσια της ψυχολογικής ακεραιτότητας και της εργασιακής λειτουργικότητας.

Ζυγερίδου Ηλιάνα

2 Σχόλια

  • Maria Tr
    Posted 8 Ιανουάριος 2021 17:37 0Likes

    Εξαιρετικό άρθρο! Εύγε για άλλη μια φορά!

  • ΤΡΙΑΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
    Posted 12 Ιανουάριος 2021 00:22 0Likes

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΛΙΑΝΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Αφήστε ένα σχόλιο