Εξαντλούνται τα αποθέματα σε μάσκες στα φαρμακεία του Έβρου

Ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής συστήνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αναστάσιος Τερζής

Της Κικής Ηπειρώτου

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η ανησυχία και στον Έβρο για τον κοροναϊό, με τα φαρμακεία να έχουν σχεδόν αδειάσει από προστατευτικές μάσκες. Ο ιός, γύρω από την μεταδοτικότητα και την ανθεκτικότητα του οποίου, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, ξεκινώντας από τη μακρινή Κίνα, έχει εξαπλωθεί στην Ιταλία, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν κρούσματα και στη χώρα μας.

Όσο λοιπόν ο κοροναϊός πλησιάζει, τόσο αυξάνεται η ανησυχία του κόσμου, αλλά και η ζήτηση για μάσκες στα φαρμακεία του Έβρου.

Αυξάνεται η ανησυχία και στον Έβρο

«H ανησυχία είναι παγκόσμια, δεν αφορά μόνο την Αλεξανδρούπολη», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αναστάσιος Τερζής. «Είναι κάτι καινούριο, που έχει πάρει διαστάσεις κι έχει φτάσει στην Ιταλία. Παρ’ ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα προηγμένα συστήματα υγείας, όπως είναι το δικό μας, είναι λογικό ο κόσμος να έχει ανησυχήσει και ίσως να έχει πανικοβληθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Παρατηρούμε πως ο κόσμος που έρχεται στα φαρμακεία μας είναι αρκετά πιο ανήσυχος. Νομίζω αυτό που κυρίως τρομάζει είναι το ότι είναι ένας σχετικά άγνωστος ιός. Στην ουσία, πρόκειται για μία γρίπη, είτε λιγότερο είτε περισσότερο σοβαρή, που φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ωστόσο, ένας υγιής οργανισμός, που δεν έχει σοβαρά νοσήματα και δεν βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία, ακόμη και αν νοσήσει, η συντριπτική πιθανότητα είναι να το ξεπεράσει και να γίνει καλά. Οι ευπαθείς ομάδες, ούτως ή άλλως πρέπει να προστατεύονται, αφού και ο ιός της γρίπης είναι εξίσου επικίνδυνος και κάθε χρόνο έχουμε θανάτους».

Σύμφωνα εξάλλου με τους επιστήμονες, το 85% των ασθενών που θα «κολλήσουν» τον κοροναϊό, θα τον περάσει ως ένα απλό κρυολόγημα, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Πάντως, ένας ακόμη άγνωστος και πολύ σημαντικός παράγοντας, αφορά στη διάρκεια εξάπλωσης του ιού. Η κοινή γρίπη μέχρι τον Μάρτιο είθισται να ολοκληρώνει τον κύκλο της. Αν συμβεί αυτό και με τον κοροναϊό, τότε θα υπάρξει λήξη «συναγερμού». Αν όχι, τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο δύσκολα.

Άδειασαν τα φαρμακεία από μάσκες

Όπως σημειώνει ο κ. Τερζής, η ζήτηση για μάσκες και στον Έβρο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως τις τελευταίες μέρες, μετά την εκδήλωση κρουσμάτων στην Ιταλία. Ωστόσο, τα αποθέματα είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται σταδιακά, από όταν ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στην Κίνα. Η παγκόσμια παραγωγή μασκών απορροφήθηκε κυρίως για τις ανάγκες της Κίνας,  δίχως να υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη από τους κατασκευαστές.
«Από εκείνη την περίοδο και μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε δυνατότητα ανεφοδιασμού των φαρμακείων, με αποτέλεσμα να πορευόμαστε με τα αποθέματα που μας είχαν μείνει και τα οποία σχεδόν έχουν εξαντληθεί», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

Και φυσικά, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που ένα είδος γίνεται δυσεύρετο λόγω αυξημένης και ξαφνικής ζήτησης, δεν λείπουν ούτε σε αυτή την περίπτωση οι επιτήδειοι.

«Υπάρχουν κάποια sites, όπως το ebay, που πωλούν μάσκες σε εξωφρενικές τιμές. Αν πριν από όλο αυτό, οι 50 μάσκες κόστιζαν 4-5 ευρώ, τώρα πωλούναι σε δεκαπλάσια ή εικοσαπλάσια τιμή, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε την ποιότητά τους».

Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, οι μάσκες έχει νόημα να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, και όχι από τους υγιείς, απλά για προληπτικούς λόγους. Επιπλέον, οι μάσκες από μόνες τους δεν προσφέρουν κάποια σημαντική προστασία. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή να αποφεύγονται οι χώροι με πολύ κόσμο, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, για τα οποία, υπάρχει ακόμη επάρκεια στα φαρμακεία μας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο