Έβρος: Καλλιέργειες σκόρδου στη Βύσσα, μία ανάσα από τον φράχτη

Τα παγκοσμίου φήμης σκόρδα, αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος των αγροτών στη Νέα Βύσσα

Μπορεί η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά ζητήματα να μυρίζει… μπαρούτι, αλλά το έδαφος που συνδέει τις δύο χώρες, αποδεικνύεται γόνιμο. Κι αυτό γιατί 150 άνθρωποι το καλλιεργούν σταθερά, φυτεύοντας σπαράγγια, κρεμμύδια, σιτηρά, αλλά κυρίως σκόρδα. Και μάλιστα όχι τυχαία σκόρδα… αλλά τα φημισμένα της περιοχής Νέας Βύσσας Έβρου. Τα οποία, όπως μεταφέρει μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής – Επεξεργασίας – Εμπορίας Σκόρδου Νέας Βύσσας, Αναστάσιος Γιακομλίδης, αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος των παραγωγών στην περιοχή. Το αξιοσημείωτο γεγονός, ωστόσο, είναι ότι τα φημισμένα σκόρδα της Νέας Βύσσας, καλλιεργούνται μία ανάσα από την Τουρκία. Και μάλιστα, τόσο κοντά, που «πιο σύνορα δε γίνεται», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΠΕΕ.

Γιακομλίδης: «Δεν πειράζουμε κανένα και δε μας πειράζει κανένας»

«Ο κάμπος που καλλιεργούνται όλα τα είδη βρίσκεται ακριβώς στον φράχτη που φτιάχτηκε μετά τα επεισόδια του 2020», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιακομλίδης.

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν…θερμά επεισόδια με ανθρώπους που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του φράχτη, βεβαιώνει ότι όλα κυλούν ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα. «Θεωρώ ότι δεν πειράζουμε κανέναν, δε μας πειράζει κανένας και δεν έχουμε ιδιαίτερες παρτίδες. Υπάρχει επαφή, υπάρχει επικοινωνία με όσους βρίσκονται απέναντι, αλλά δεν εμποδίζει κανείς, κανέναν στις δουλειές του».

«Είμαστε περήφανοι και τίποτα δε μας σταματά»

Τη χαρά και την υπερηφάνεια της μετέφερε στο GRTimes και η αγρότισσα, Τασούλα – Αναστασία Καρλιώτη, η οποία ασχολείται με την παραγωγή των σκόρδων στην περιοχή.

«Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε τόσο κοντά στα σύνορά μας και δε μας σταματά τίποτα. Οι γυναίκες αγρότισσες, θα σπέρνουμε σκόρδα μία ανάσα από τα σύνορά μας, ασταμάτητα», ανέφερε συγκεκριμένα η ίδια.

Στις φωτογραφίες της κας Καρλιώτη μπορεί κανείς να διαπιστώσει το πόσο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα πραγματοποιείται η συγκεκριμένη παραγωγή.

Η καλλιέργεια σκόρδων, είναι η σημαντικότερη για τη Νέα Βύσσα του Έβρου αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΑΣΠΕΕ, «προσφέρει το 80% των εισοδημάτων του κάθε παραγωγού, ενώ φυτεύονται περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο».

Κώστας Κεχαγιάς

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο