«Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»

Παρέμβαση του Καθηγητή Παιδιατρικής και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ Ελπιδοφόρου Μανταδάκη

Της Κικής Ηπειρώτου
Επιστολή προς τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφο, η οποία κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, και στον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, απέστειλε ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Αιματολογίας/ Ογκολογίας ΔΠΘ και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Ελπιδοφόρος Μανταδάκης, ζητώντας για ακόμη μία φορά την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, με έξι κλίνες, στο ΠΓΝΑ.
Ο Καθηγητής ενώνει με τον τρόπο αυτό τη φωνή του με τους πολίτες της ΑΜΘ που τους τελευταίους μήνες διεκδικούν τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έχοντας ήδη βρει στήριξη στο αίτημά τους αυτό από πολλούς φορείς της περιφέρειας. Αν και πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως υπάρχουν κυρίως λόγοι οικονομικοί και πληθυσμιακοί που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία της, ο αγώνας των πολιτών συνεχίζεται. Εξάλλου, όπως σημειώνει στην κατακλείδα της επιστολής του ο κ. Μανταδάκης, η προσπάθεια συνεχίζεται, «ευελπιστώντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και θα υπερισχύσει των όποιων αναστολών οφείλονται στο κόστος λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας».

Η επιστολή
Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μανταδάκη μέσω της σελίδας που έχει δημιουργηθεί στο FB με τίτλο: «Πρωτοβουλία για παιδιατρική ΜΕΘ στην ΑΜΘ», η οποία αριθμεί πάνω από 3.200 μέλη.
«Αξιότιμε κύριε Διοικητά
Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο θέμα ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΓΑ). Το νοσοκομείο μας μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι τα μοναδικά περιφερειακά Πανεπιστημιακά νοσοκομεία που δεν έχουν ΜΕΘ Παίδων. Τα αλλεπάλληλα βαριά περιστατικά λοίμωξης από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, καθώς και από διεισδυτικό πυογόνο στρεπτόκοκκο και χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, τα οποία χρειάστηκαν διακομιδή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες, τεκμηριώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ.
Η μονάδα αυτή θα αποσυμφορήσει τις ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ Παίδων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας καθώς και του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης και θα επιτρέψει την ασφαλή διεκπεραίωση περιστατικών από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που τώρα υποβάλλονται σε δύσκολες διακομιδές διά αέρος ή εδάφους με κίνδυνο για τη ζωή των μικρών ασθενών.

Ο καθηγητής Ελπιδοφόρος Μανταδάκης

Το προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ, το προσωπικό της Μονάδας Νεογνών του ΠΓΝΑ, οι Αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου, καθώς και το προσωπικό της ΜΕΘ ενηλίκων έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στις ΜΕΘ Παίδων ανά την ελληνική επικράτεια που είχαν ελάχιστα, μόλις 1, διαθέσιμα κρεβάτια. Επιτέλους ήρθε η ώρα η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να χρηματοδοτήσει την ίδρυση και λειτουργία μιας ΜΕΘ Παίδων με 6 κλίνες στο ΠΓΝΑ, που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και των νησιών του Βορείου Αιγαίου για πολλές δεκαετίες.
Η ίδρυση μιας τέτοιας μονάδας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων (Νευροχειρουργική, Ορθοπαιδική, Γενική Χειρουργική, Ουρολογική κλπ) που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων. Η ελληνική πολιτεία φρόντισε πριν από 22 χρόνια να φτιάξει ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου απευθυνόμενη στον πληθυσμό της Κρήτης (624.000) με βάση την απογραφή του 2021. Επιτέλους είναι καιρός η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων και στο ΠΓΝΑ για την κάλυψη των αναγκών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πληθυσμός της οποίας (562.000) είναι πολύ παρόμοιος με αυτόν της Κρήτης στην ίδια απογραφή.
Διευκρινίζουμε ότι δεν διεκδικούμε την ίδρυση Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ούτε και τη λειτουργία μίας ή δύο Παιδιατρικών κλινών στην υπάρχουσα ΜΕΘ ενηλίκων του ΠΓΝΑ. Οι εμβαλωματικές αυτές λύσεις δεν εξυπηρετούν την φροντίδα παιδιατρικών περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας με βάση τα διεθνή πρότυπα. Διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, που δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τους παιδιατρικούς ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και όλα τα παιδιά που χρήζουν εντατικής θεραπείας ανά την Ελλάδα, δεδομένης και της κυβερνητικής δέσμευσης για ανάπτυξη και λειτουργία σύγχρονου συστήματος αεροδιακομιδών στην ελληνική επικράτεια.
Ευελπιστώντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και θα υπερισχύσει των όποιων αναστολών οφείλονται στο κόστος λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr