Επίδομα 800 ευρώ: Οι ανατροπές τον Μάιο και τι αλλάζει

Αλλάζουν τα δεδομένα για τα μέτρα στήριξης και το επίδομα των 800 ευρώ το Μάιο καθώς αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM, όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές θα συνεχίσουν να στηρίζονται με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα. Για εκείνες οι οποίες θα ανοίξουν, θα υπάρξει προσαρμογή των επιδομάτων των 800 ευρώ καθώς εξαρτάται από το χρόνο που θα λειτουργήσουν και πάλι.

Έμφαση το Μάιο θα δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στα εργαλεία που υπάρχουν περιλαμβάνονται

  • η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα καταβληθεί σε 1 με 2 εβδομάδες καθώς αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η επιλογή των επιχειρήσεων. Μάλιστα δήλωσε ότι μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και κάποιες οι οποίες καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους.
  • η επιδότηση επιτοκίου

Προανήγγειλε ότι ως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επενεξετάσει πώς και σε πόσες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ως τώρα ανασταλεί. Τόνισε όμως και ότι με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πάρουν άλλη μορφή τα μέτρα κρατικής βοήθειας. Πολλά αλλάζουν από τον Ιούνιο και περιορίζονται τα 800 ευρώ που δίνει τώρα η Πολιτεία, μόλις ολοκληρωθεί το τρίμηνο των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν σήμερα.

«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή». Και συμπλήρωσε ότι οι πρώτες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

Για τις πληρωμές των φόρων σε ανατολή από Σεπτέμβριο δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί παροδικά για τρεις μήνες» με βάση τα σημερινά δεδομένα και «υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και νόμος στη χώρα για τις 48 δόσεις», αλλά εν καιρώ «θα πρέπει να το αξιολογήσουμε λαμβάνοντας υπόψη όμως υπόψιν και τους ταμεία ακούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ εκτιμά τις ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη και δήλωσε ότι άμεσα θα πρέπει να νομοθετηθούν τα εργαλεία που αποφασίστηκαν σε επίπεδο Κορυφής όπως το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο