Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στην Ανατολική Θράκη …3 ήμερη εκδρομή από το Ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης

Με μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή στην Ανατολική Θράκη από τις 28 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του μουσείου Νίκο Πινάτζη.

Την Παρασκευή, μετά τη συγκέντρωση έξω από το μουσείο, έγινε η  αναχώρηση για την περιοχή του Ιερού Όρους όπου βρίσκονται τα Γανόχωρα, που είναι άθροισμα χωριών και κωμοπόλεων με ελληνικό πληθυσμό πριν το 1922. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Περίσταση, την Ηρακλείτσα, το Μυριόφυτο, τη Χώρα και το Γάνο.

Εντυπωσιακή είναι η παραθαλάσσια Περίσταση (Sarkoy) , μια πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000, αλλά και το λιμάνι του Μυριόφυτου, απ’ όπου ξεκίνησαν τα πλοία φορτωμένα με τους Έλληνες κατοίκους των Γανόχωρων που τους μετέφεραν στην Καβάλα και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας ,  λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών.  Στη συνέχεια οι εκδρομείς μέσω των Μαλγάρων έφθασαν στη Ραιδεστό (Tekirdag). Εκεί επισκέφθηκαν  το Αρχαιολογικό & Εθνογραφικό Μουσείο και την ελληνική συνοικία. Δεν παρέλειψαν φυσικά να γευθούν τα εξαιρετικά σουτζουκάκια (keftesi).

Αργά το απόγευμα έφθασαν  στην Τυρολόη (Ḉorlu) και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Χίλτον. Η   βιομηχανική μεγαλούπολη της Ανατολικής Θράκης θυμίζει Ευρώπη με τις υποδομές και  τα σύγχρονα πολυκαταστήματα, ενώ  προσφέρει όλες τις δυνατότητες για διασκέδαση και αγορές κάθε είδους αγαθών, ντόπιων και εισαγόμενων.

Την επόμενη μέρα το πρωί αναχώρησαν  για την Αρκαδιούπολη (LuleBourgas), όπου έκαναν  μια σύντομη περιήγηση στην πόλη και επισκέφθηκαν  το τέμενος Σοκολού Μεχμέτ Πασά, έργο του αρχιτέκτονα ΜιμάρΣινάν. Συνέχισαν  για τη Βιζύη (Vise), την πατρίδα του λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού. Εκεί επισκέφθηκαν  ένα μέρος από τα τείχη της πόλης, το αρχαίο θέατρο και το Ναό της Αγίας Σοφίας που μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος από τον 14° αιώνα.

Επόμενος σταθμός, η παραθαλάσσια κωμόπολη του Ευξείνου Πόντου, Μήδεια (Kiyikoy),γνωστή από τη γραμμή Αίνου-Μήδειας, την οποία είχαν προτείνει  οι σύμμαχοι ως γραμμή των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Εκεί επισκέφθηκαν  την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, που είναι λαξευμένη μέσα στους βράχους, και το κάστρο.  Στη Μήδεια το γαστρονομικό ενδιαφέρον των εκδρομέων μετατοπίστηκε προς τις παλαμίδες του Εύξεινου Πόντου και τα άλλα θαλασσινά των παραθαλάσσιων ταβερνών. Το απόγευμα επιστροφή στην Τυρολόη από άλλο αυτοκινητόδρομο, διασχίζοντας μεγαλουπόλεις των 200.000 κατοίκων (Kapalkli, Cerkezkoyκλπ). Το βράδυ χαλάρωση και συζήτηση  στο μπαρ του Ξενοδοχείου, όπου προσφέρονταν κάθε είδους ποτό και καλή ξένη μουσική.

Την τελευταία ημέρα, μετά από μία σύντομη ξενάγηση στο κέντρο της Τυρολόης, αναχώρησαν  για την Αρτεσκό (Babaeski), όπου διέσχισαν  την παλιά γέφυρα  του Μπουγιούκ Ντερέ(1633) και θαύμασαν το τζαμί CedidAliPasa, έργο του Μιμάρ Σινάν. Στη συνέχεια έφθασαν στις Σαράντα Εκκλησιές (Kirklareli), όπου επισκέφθηκαν τα Μουσεία της πόλης, με λεπτομερή και στα Ελληνικά  παρουσίαση της Ελληνικής ιστορίας της  πόλης. Περπάτησαν  στην παλιά ελληνική γειτονιά με τα ανακαινισμένα ελληνικά αρχοντικά, με  την ελληνική αστική σχολή και τα ερείπια του μουσικού ομίλου Αρίων. Το απόγευμα αναχώρησαν για την Αδριανούπολη (Edirne), όπου τους «υποδέχθηκαν» οι τέσσερις φωτισμένοι επιβλητικοί μιναρέδες του Τεμένους Σελιμιγιέ, έργο επίσης του Μιμάρ Σινάν. Αργά το βράδυ έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά από μια σημαντική καθυστέρηση στο τελωνείο των Καστανεών, λόγω του πλήθους των εκδρομέων που επέστρεφαν στην Ορεστιάδα.

Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις από την εκδρομή, την άρτια οργάνωση και προετοιμασία, τις πληροφορίες του φυλλαδίου, την εξυπηρέτηση του πρακτορείου ΛΕΩΝ ΤΟΥΡΣ, αλλά και την γλαφυρή και ολοκληρωμένη ξενάγηση από τον κύριο Τανέρ.

Γ.Λ.

Το παλιό Δημαρχειο της Τυρολόης
Το λιμάνι της Μήδειας και το ποτάμι
Αρχοντικό στις Σαράντα Εκκλησσιές
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στη Βιζύη
Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ραιδεστού

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο