Εντυπωσιακές εικόνες από τον πλημμυρισμένο Έβρο αποτύπωσε ο «Κοπέρνικος»

Πλημμύρες σε 92.620 στρέμματα σε όλο τον νομό Έβρου, κατέγραψε το ευρωπαϊκό χαρτογραφικό σύστημα Copernicus, την ενεργοποίηση του οποίου ζήτησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να διαπιστώσει με κάθε λεπτομέρεια το μέγεθος, την έκταση και τα ακριβή σημεία της καταστροφής.

Τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν από τους δορυφόρους του συστήματος θα αποτελέσουν εργαλείο για τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην καταγραφή των ζημιών και στη διαχείριση των συνεπειών από το πλημμυρικό φαινόμενο.

«Πολύ χρήσιμο εργαλείο»

Το Copernicus Emergency Management Service  είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση της Γης από το διάστημα. Η συλλογή δεδομένων γίνεται από ένα σύνθετο σύστημα δορυφόρων, αλλά και δεδομένων πεδίου (in situ), που καλύπτουν έξι θεματικές περιοχές: ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, κλίμα, διαχείριση εκτάκτων αναγκών και ασφάλεια.

Πέρσι το καλοκαίρι χρησιμοποιήθηκε για να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού- Μαρκοπούλου και Ζακύνθου που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Αναφερόμενος στο σύστημα «Κοπέρνικος» και την μεγάλη χρησιμότητά του, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο αποδίδει χαρτογραφικά προϊόντα, από ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, στα οποία αποτυπώνονται οι πληγείσες εκτάσεις. Τα δεδομένα αυτά τα διαθέτουμε στην συνέχεια στους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουν αρμοδιότητα στο έργο της αποκατάστασης και καταγραφής των ζημιών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της πυρκαγιάς».

Όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, το σύστημα «Κοπέρνικος» διατίθεται δωρεάν από την ΕΕ και χρησιμοποιήθηκε και πάλι,   στην Θάσο, τη Χίο και σε άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές.

Τα αποτελέσματα, ανάλογα με την στιγμή που περνούν οι δορυφόροι, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα, πάνω από τη χώρα μας, μπορεί να είναι διαθέσιμα ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι εικόνες αποτυπώθηκαν από το δορυφόρο στις 30/3 και την 02/04. Με το μπλε χρώμα φαίνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις

Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στο Διδυμότειχο

Η κατάσταση στις Φέρες
Η εικόνα στην περιοχή της Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο