room-to-grow-bnner

Δύο Εβρίτες που ζουν στην Αγγλία μιλούν για την νέα καθημερινότητα μέσα στην πανδημία

Με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού που εξαπλώθηκε σε όλα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, η ΓΝΩΜΗ μιλάει με Εβρίτες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και σας μεταφέρει τις εμπειρίες τους, τις ανησυχίες τους και τα μηνύματά τους προς την Ελλάδα και τον Έβρο.

Στο 2ο μέρος «ταξιδεύουμε» στη Αγγλία όπου ο ιός παρουσιάζει έξαρση αυτές τις ημέρες.

Μιλάνε ο  Βαγγέλης Σιναπίδης από μια επαρχία δίπλα στο Manchester  και ο Στέφανος Μουρδικούδης  από το Λονδίνο


Βαγγέλης Σιναπίδης

Software Engineer στο Manchester

«Μοιάζει σαν ηρεμία πριν την καταιγίδα»

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει τεράστια κίνηση στα σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Καταστάσεις παρόμοιες με της Ελλάδας.

Τελευταία μου μέρα στο Manchester ήταν την περασμένη Δευτέρα 16/3 για μερικές ώρες. Η κίνηση στους δρόμους είναι αισθητά χαμηλότερη. Από εκείνη την μέρα πλέον είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο στην Ελλάδα αλλά τα ακολουθούμε με καθυστέρηση 2 εβδομάδων με ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται. Σχολεία, γυμναστήρια, σινεμά κτλ πήραν εντολή να κλείσουν αυτή την εβδομάδα.

Εμείς μένουμε στο Chester που είναι μικρή πόλη της επαρχίας οπότε η απομόνωση είναι μέρος της καθημερινότητας μας έτσι και αλλιώς. Γενικά δεν επικρατεί πανικός κι αυτό είναι χαρακτηριστικό των Βρετανών. Η γειτονιά μας έχει ήδη οργανωθεί ώστε εθελοντές να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Μοιάζει βέβαια λίγο σαν ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Συνεχίζουμε κανονικά την εργασία μας καθώς μπορεί από την φύση της να γίνει από απόσταση. Μάλιστα ο κόσμος δείχνει να προσαρμόζεται αρκετά γρήγορα σε αυτό τον τρόπο δουλειάς. Θα μπορούσα να πω ότι η παραγωγικότητα μας δείχνει υψηλότερη.

Ελπίζω μέσα σε όλα τα αρνητικά αυτής της κρίσης να δούμε και κάποια θετικά πράγματα, όπως η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην εργασία από απόσταση.


Στέφανος Μουρδικούδης,

Χημικός μηχανικός στο Λονδίνο

Η Βρετανία άργησε να πάρει τα σοβαρά μέτρα που έλαβαν άλλες χώρες

Ο Εβρίτης Στέφανος Μουρδικούδης ζει και εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια στο Λονδίνο. Χημικός μηχανικός σε εργαστήριο μελετών και ερευνών μας περιέγραψε πώς βιώνει την δύσκολη αυτή κατάσταση:

Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να παραμένω ψύχραιμος, όπως όλοι ακούω κι εγώ τις συστάσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων, και κάνω τα δέοντα.

Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, η οποία έχει να κάνει με επιστημονική έρευνα, έχω οριστεί ως μέλος του ‘προσωπικού ασφαλείας’ στο εργαστήριό μας στο πανεπιστήμιο. Βέβαια, για τη μετακίνησή μου δεν επιλέγω ώρες αιχμής, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός συνεπιβατών στο μετρό. Είναι κι αυτό ένα από τα μέτρα προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας, το να μετακινούμαστε, όσο μπορούμε, σε σχετικά άδεια μέσα μεταφοράς. Κατά τα άλλα, η Βρετανία άργησε να λάβει τα μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες. Ενθαρρύνεται η εργασία από το σπίτι, οι δρόμοι έχουν αδειάσει αρκετά, αλλά δε βλέπουμε, όχι ακόμη τουλάχιστον, στο Λονδίνο, εικόνες αντίστοιχου μεγέθους με αυτές από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να δείχνουμε μια ευελιξία, μια προσαρμοστικότητα όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Η καθημερινότητα έχει αλλάξει σε κάποιο βαθμό, αλλά η ευκολία που μας προσφέρει το διαδίκτυο, τόσο για την εργασία μας, όσο και για την επικοινωνία, είναι ένα από τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να περάσουμε αυτή την κατάσταση όσο πιο ομαλά γίνεται.

Όπως προανέφερα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι τα ίδια με αυτά άλλων χωρών, γιατί αρχικά η Βρετανία είχε ακολουθήσει μια πιο ‘χαλαρή’ τακτική στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Όμως φαίνεται ότι θα εξεταστούν και πιο σοβαρά μέτρα. Για παράδειγμα, δεν έχουν κλείσει εστιατόρια και άλλα καταστήματα, αλλά δεν το αποκλείω.  Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων και μένει να δούμε τί άλλο θα αποφασιστεί. Σε ο,τι αφορά στο πανεπιστήμιο που εργάζομαι, οι εξετάσεις στα μαθήματα των φοιτητών στους επόμενους μήνες θα γίνουν μέσω διαδικτύου.

2 Σχόλια

  • Anonymous
    Posted 23 Μαρτίου 2020 17:51 0Likes

    Θα έπρεπε να ερωτηθούν Εβρίτες που εργάζονται στον τομέα της υγείας για να υπάρχει σύγκριση. Αυτό με τα σχολεία που ακόμη είναι ανοιχτά είναι γιατί εδώ δεν υπάρχει η ελληνική νοοτροπία. Αφήνω το παιδί στον παππού κ τη γιαγιά, που και να υπήρχε δηλαδή πως θα το αφήσεις σε ανθρώπους που αποτελούν τον ευάλωτο πληθυσμό. Οι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι δυστηχώς και τα κράτη τους έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Ας αφήσουμε λοιπόν σε αυτούς τον τελευταίο λόγο όλα τα υπόλοιπα είναι προβολή κ δεν χρειάζεται αυτές τις ώρες.

Αφήστε ένα σχόλιο