Για πρώτη φορά Ελληνίδες επιστήμονες από το πολυτεχνείο Κρήτης θα ταξιδέψουν σε μια ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική.
Ο Συμεών Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, μιλά για ένα μεγάλο βήμα
Δυο καθηγήτριες από το πανεπιστήμιο Κρήτης και σε συνεργασία με το αντίστοιχο ινστιτούτο Ανταρκτικής της Βουλγαρίας ετοιμάζουν τον επιστημονικό τους εξοπλισμό για ένα ταξίδι που λίγοι μπορούν να πραγματοποιήσουν.
Θα διεξάγουν δυο πειράματα, προκειμένου να διαπιστώσουν την επίδραση ενός τέτοιου περιβάλλοντος απομόνωσης και καιρικών συνθηκών στην φυσική και πνευματική κατάσταση των συμμετεχόντων σε αυτές τις αποστολές. Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης, το πείραμα προσομοιάζει τις συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα και με ειδικές συσκευές θα μετρούν το άγχος και πως με την προβολή κάποιων βίντεο θα διατηρούν ισορροπημένη ψυχολογία.
«Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών είναι να πειστούν οι αρμόδιοι και να συνδράμουν προκειμένου να σηκωθεί και η ελληνική σημαία στην παγωμένη ήπειρο». Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, η Ελλάδα διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό, το οποίο όμως αναζητεί διεξόδους στο εξωτερικό και δεν επιστρέφει.
Η Ανταρκτική από το 1959 που υπεγράφη η ομώνυμη Συνθήκη διατίθεται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς και κάθε χώρα που επιθυμεί μπορεί να εγκαταστήσει βάση για την διεξαγωγή πειραμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα διατεθούν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Σημειώνεται ότι η Συνθήκη απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την οικονομική εκμετάλλευση και τις εδαφικές διεκδικήσεις.
Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που ένα επιστημονικό σωματείο στέλνει επιστήμονες στην Ανταρκτική και αυτό χάρη στην χορηγία της ναυτιλιακής εταιρείας Λασκαρίδη. Για πρώτη φορά θα μεταβούν γυναίκες επιστήμονες που θα παραμείνουν στην Ανταρκτική περίπου έναν μήνα.
Μάλλον εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, χώρα με παράδοση στις εξερευνήσεις και στις ανοικτές θάλασσες άργησε να πλεύσει προς την Ανταρκτική ζώνη. Αν και δεν έγινε γνωστό πότε θα ξεκινήσει η αποστολή εικάζεται ότι θα γίνει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που κρατά από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. Και ίσως οι δυο ερευνήτριες να πετύχουν τον Ήλιο του Μεσονυκτίου, όπως λέγεται, όταν στις 22 Δεκεμβρίου ο ήλιος λάμπει όλη την ημέρα και όλη την νύχτα.
Προ πενταετίας επιστημονική ομάδα από την Τουρκία ταξίδεψε στην Ανταρκτική και παρέμεινε για σημαντικό διάστημα πραγματοποιώντας πειράματα, στον ερευνητικό σταθμό που δημιούργησε, όπου στοχεύει να εγκαταστήσει ομάδα 50 ατόμων.[1]
ertnews.gr
[1] TUBITAK, Polar Program 1001, 14.02.2022, https://kare.mam.tubitak.gov.tr/en/duyuru/polar-program-1001-year-2022-participation-national-antarctic-and-arctic-science-expeditions