Χατζιμιχαήλ: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για το «επιχειρείν» της Θράκης

Της Κικής Ηπειρώτου

Στην κανονικότητα επανέρχεται, σταδιακά, η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στους 3 νομούς της Θράκης, με κάποιους κλάδους να έχουν επανεκκινήσει πιο δυναμικά και άλλους να είναι πιο πίσω. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ για αυτή τη μεταβατική φάση του εμπορίου, στην μετά-covid19 εποχή, είναι θετικές, ωστόσο επισημαίνεται πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε αυτό που προβλέπεται ως ιδιαίτερα δύσκολο τελευταίο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της συσσώρευσης πολλών υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο κ. Χατζημιχαήλ σημειώνει πως σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Θράκης. Ωστόσο, επισημαίνει πως η επαναφορά αυτή δεν αφορά το σύνολο των κλάδων, καθώς κάποιοι κλάδοι, λόγω πανδημίας, έχουν επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους.

«Το ‘στοίχημα’ είναι να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις και να ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους», σχολιάζει ο κ. Χατζημιχαήλ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση από τα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα, ωστόσο υπάρχει στάση αναμονής, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση σταδιακά.

Πάντως, είναι γεγονός πως από το φθινόπωρο οι επιχειρηματίες θα έχουν να πληρώσουν μία σειρά από οφειλές που συσσωρεύονται όλο αυτό το διάστημα, από ασφαλιστικές εισφορές των ιδίων και επιταγές μέχρι όλες τις υποχρεώσεις που έχουν μεταχρονολογηθεί για εκείνη την περίοδο.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και αυτό που επιδιώκουμε είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε νέες κόκκινες επιχειρήσεις στην περιοχή μας. Eμείς, ως Ομοσπονδία και ως ΕΣΕΕ, ασκούμε πολιτικές lobbying όχι ‘σώνει και καλά’ για να διασφαλίσουμε τα δικά μας, στενά συνδικαλιστικά συμφέροντα, αλλά για να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή», υπογραμμίζει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα

Πάντως, τα πρώτα μηνύματα για την επανέναρξη του εμπορίου και του επιχειρείν γενικότερα είναι θετικά. «Οι πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη περίοδο είναι θετικές, για το σύνολο της Θράκης, με κάποιες διαφοροποιήσεις από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη. Φαίνεται ότι η θερινή περίοδος θα είναι καλή. Αυτό, όμως, δεν επαρκεί, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα».

Σε ό,τι αφορά στις απώλειες στην τοπική αγορά από την μάλλον μειωμένη προσέλευση ξένων τουριστών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Χατζημιχαήλ υπενθυμίζει τις ετήσιες έρευνες οικονομικού περιβάλλοντος της Θράκης που εκπονεί η Ομοσπονδία και οι οποίες δείχνουν πως οι ξένοι επισκέπτες μας συμβάλλουν στο ΑΕΠ της περιοχής με ένα ποσοστό της τάξης του 5 με 5,5%.

«Οπότε, δεν μιλούμε για ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο σύνολο της οικονομίας του τόπου μας. Όμως, σαφώς επηρεάζει και θα επηρεάσει, κυρίως την ψυχολογία».

Σχετικά με το άνοιγμα του τελωνείου των Κήπων και την άφιξη Τούρκων επισκεπτών, σημείωσε πως υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα, καθώς προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάγκη διασφάλισης μη μετάδοσης του ιού μέσα από την επιχειρηματικότητα. Για τη Νυμφαία, όπου τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, επισήμανε πως υπάρχει στάση αναμονής σχετικά με το κατά πόσο θα διασφαλιστούν όλες οι υγειονομικές παράμετροι και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε εστίαση και τουρισμό. «Θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσιαστική εφαρμογή τους, και όχι η τυπική, που έχει να κάνει με … επιμορφώσεις», σχολιάζει με νόημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο