Μπάιντεν – Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακή πύλη

Ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ελλάδα και ειδικότερα το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως πύλη εισόδου των ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, ήταν ένας από τους κυριότερους άξονες της συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκαν εκτενώς μπροστά στις κάμερες αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι το ακριτικό λιμάνι της χώρας μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών της Δύσης. Άλλωστε, στην Αλεξανδρούπολη υλοποιείται αυτή την περίοδο και η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), δημιουργώντας ένα από τους πιο καίρια σταυροδρόμια συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού που θα ωφελήσει εκατομμύρια πολίτες αλλάζοντας τα δεδομένα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την αντιφώνησή στην έναρξη της δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν του χθες το βράδυ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού «μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, απέχει μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα» για να προσθέσει ότι η πρωτεύουσα του Έβρου «γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για το Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Και η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι. επειδή οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την αμέριστη υποστήριξή τους».

Νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν είχε αναφέρει πως «τα δύο έθνη εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα» εξαίροντας στις συζητήσεις τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

 Τουρκικά ΜΜΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν – «Ετοιμάζουν επίθεση στην Τουρκία»

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε όσα συζητήθηκαν δημόσια, αλλά και σε εκείνα που τέθηκαν μετά την αποχώρηση των ΜΜΕ από την αίθουσα – Η Milliyet προβλέπει πρόκληση στην οποία θα συμμετάσχουν μέχρι και… Κούρδοι μαχητές!

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, κυριάρχησε χθες στα τουρκικά ΜΜΕ. Η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και της θερμής υποδοχής που έτυχε από τον Τζο Μπάϊντεν, που φόρεσε ακόμη και γραβάτα με την ελληνική σημαία.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε όσα συζητήθηκαν δημόσια, αλλά και σε εκείνα που τέθηκαν μετά την αποχώρηση των ΜΜΕ από την αίθουσα. Πόλεμος στην Ουκρανία, ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, προμήθεια f-35. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφημερίδα Milliyet η οποία εμφανίζει την χώρα μας ως μία ακόμη Πολιτεία των ΗΠΑ. Όπως αναγράφεται στο άρθρο, «θα πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη και ΗΠΑ και Ελλάδα θα ξεκινήσουν μια περιεκτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ, με την Συρία».

Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «η επίθεση δεν θα είναι εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ γι’ αυτό και καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Λέγεται πως ο Μητσοτάκης έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρει η Yeni Safak προσδίδοντας αντιτουρκικό πρόσημο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάϊντεν.

Με τίτλο: «Έλληνας πρωθυπουργός: Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ένταξη στη Φινλανδία και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό στοιχείο» η εφημερίδα Sozcu αναφέρεται στα όσα δημόσια διαμείφθηκαν ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μπάϊντεν, με αναφορές και στην Τουρκία και στην προκλητική της πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρησιμοποίησε εκφράσεις με στόχο την Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Ο Μητσοτάκης έδειξε και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» σημειώνει το ulushaber.com.tr.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ» σχολιάζει το csavunma.com, σημειώνοντας πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει με την αμερικανική πλευρά νέους εξοπλισμούς και την αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Για ελληνικό «σόου» στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο το Haber Turk, χαρακτηρίζοντας «επίδειξη δύναμης» τις συναντήσεις Μητσοτάκη σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, τονίζοντας ωστόσο πως αυτές «δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο