efhmerida1

Άρρηκτοι  οι δεσμοί μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτισμού στον Έβρο 

Μία πολύ επίκαιρη ημερίδα διοργάνωσαν το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης   

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης διοργάνωσαν μία πολύ επίκαιρη ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», το περασμένο Σάββατο 16 Νοεμβρίου.  

Η ημερίδα είχε ως στόχο να αναδειχθούν και να γίνουν συνείδηση οι άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στον φυσικό και τον πολιτιστικό πλούτο του νομού Έβρου και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, κάθε ηλικίας, σε θέματα του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης και του πολιτισμού. Μέσα από τη συνειδητοποίηση αυτή και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, επόμενος στόχος είναι να προκύψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρο  την παρουσίαση και ανάδειξη του πλούσιου ιστορικού, πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος του τόπου μας. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισήγηση η κ. Γαβριηλίδου Γεωργία, μόνιμο μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κ. Δεληγιάννη Όλγα, αρχιτέκτων ε.τ. του Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό (EΛΛΕΤ), της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ERIH), Εθνική εκπρόσωπος για την Ελλάδα στο TICCIH, η κ. Δημούδη Αργυρώ, καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθύντρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικού & Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών, ο κ. Λασκαράκης Ιωάννης, μέλος του σωματείου «Διάζωμα» και συγγραφέας, ο κ. Πιστόλας Γεώργιος, Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος, Δασάρχης Αλεξανδρούπολης και η κ. Τσιροπούλου Σοφία, η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου (2003-2022). 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης Νίκος Πινάτσης, το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, μετά και τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, και θα πρέπει οι προσπάθειες όλων να επικεντρωθούν στο να συνειδητοποιήσει κάθε πολίτης, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο, το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να το αναδείξουμε. 

Ο δασάρχης κ. Πιστόλας μίλησε για την ιστορία του τόπου μας και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν και μετέβαλαν τη δασική ιστορία, η οποία επέφερε μεταβολές και στον πολιτισμό μας.  

Για τον σπουδαίο ρόλο του σχολείου μίλησε η Σοφία Τσιροπούλου υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, τονίζοντας πως ενώνει το περιβάλλον με τον πολιτισμό μέσα από δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται στα σχολεία, για τα οποία, όπως είπε, εκπαιδευτικοί και μαθητές δίνουν την ψύχη τους προκειμένου να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες.  

Ο Γιάννης Λασκαράκης αναφέρθηκε στην αειφορία των μνημείων , στις αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές διαδρομές που συνδέουν τον πολιτισμό των μνημείων με την τοπική οικονομία. Περιέγραψε την  πολιτιστική διαδρομή της Via Egnatia , ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ύψους 55 εκατ. και την πρόοδο της υλοποίησής της στην Περιφέρεια ΑΜΘ. 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr