room-to-grow-bnner

Από την Αθήνα ως το Έβερεστ με ένα ξύλινο ποδήλατο ο Πωλ Ευμορφίδης

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία φέτος. Ας μην την σπαταλήσουμε! Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει πώς να σώσει τον πλανήτη αλλά και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό».

Του Γιώργου Πανταζίδη

Ξεκίνησε από την Αθήνα για να ξεπεράσει τα … όριά του. Να διασχίσει μια σειρά χωρών και να φτάσει στο Έβερεστ στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αυτός και το ξύλινο ποδήλατό του. «Για να αποδείξω ότι όλα είναι δυνατά. Πως δεν υπάρχει δεν μπορώ. Να διατρανώσω πως πρέπει να αλλάξουμε τρόπο  ζωής, να αφήσουμε στην άκρη το αυτοκίνητο, επιτέλους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το πάθος του για τη φύση θα είναι το μοναδικό του «καύσιμο» στην παράτολμη διαδρομή των 7.500 χιλιομέτρων.

Ο λόγος για τον Πωλ Ευμορφίδη, τον πολυσχιδή 62χρονο επιχειρηματία, ιδρυτή της εταιρίας Coco-mat που πριν από λίγα 24ωρα βρέθηκε στον Έβρο, λίγο πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα του, μπαίνοντας στην Τουρκία για να συνεχίσει την πορεία του.

Ο Πωλ Ευμορφίδης κατά την άφιξή του στην Αλεκξανδρούπολη

Η ΓΝΩΜΗ τον υποδέχθηκε στον χώρο που φιλοξενήθηκε στο “31 Doors Hotel” όπου και πήρε δυνάμεις πριν συνεχίσει το μακρύ του ταξίδι. Από τη χώρα μας, πέρασε στην Τουρκία, και στη συνέχεια η διαδρομή είναι … Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, πετάει για Θιβέτ, Μπουτάν και Νεπάλ. Από εκεί –  η άφιξή του είναι προγραμματισμένη για τις 2-3 Απριλίου – θα φτάσει στο base camp όπου μαζί με άλλες ομάδες θα επιχειρήσει να ανέβει προς τη κορυφή.

Και όλα αυτά με το ξύλινο και ειλικρινά γερό, ποδήλατό του. Χωρίς πολλά εφόδια (τον ορειβατικό εξοπλισμό του, θα τον παραλάβει όταν τελειώσει το ποδηλατικό του δρομολόγιο στο Νεπάλ). Το δε ποδήλατο, επιθυμεί συμβολικά να το μεταφέρει «στην πλάτη μου και να ανέβω στο Έβερεστ κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά. Μετά να βγει σε δημοπρασία και με τα χρήματα να οδηγηθούν για περιβαλλοντικούς σκοπούς».

Τον ρωτάω αν έχει κάνει κάποια ειδική προετοιμασία … «Είσαι με τα καλά σου; Καμία … Εντάξει έχω ανέβει κάποια βουνά. Τώρα βέβαια είναι διαφορετικά».

Η σχέση με το ποδήλατο ; «Έρωτας μεγάλος. Το ξύλινο ποδήλατο νομίζω ότι νιώθει , αισθάνεται. Κάνω τα πάντα με το ποδήλατο. Εχω εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη; Ξεκινάω με το ποδήλατο. 3 μέρες χρειάζομαι».

Όταν του θέτουμε το ότι είναι μια μικρή τρέλα, ενέχει κινδύνους ….  «Ναι, είναι μια πρόκληση, ένα πείραμα. Αλλά άμα το γουστάρεις τη βρίσκεις τη δύναμη. Όλα είναι θέμα μυαλού. Εκεί δουλεύονται όλα»

Ο Πωλ Ευμορφίδης, ξεκίνησε το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αλλά και σημασία ταξίδι της ζωής του, με «συνοδοιπόρο» το WWF Ελλάς και με κεντρικό σύνθημα “Move for Nature: Challenge yourself- Save your planet”.

Έχοντας ως στόχο την αφύπνιση των πολιτών γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του έργου του WWF Ελλάς, ο Πωλ Ευμορφίδης θα διανύσει με ένα ξύλινο ποδήλατο μια απόσταση 7.500 χιλιομέτρων, ξεκινώντας στις 8 Ιανουαρίου 2020 από την Αθήνα. Μέσα σε 3 μήνες, θα διασχίσει συνολικά 8 διαφορετικές χώρες, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, απ’ όπου και θα ξεκινήσει για να ανέβει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.

Με τον Γιάννη Μήτσικα , οικοδεσπότη του στο “31 Doors Hotel” της Αλεξανδρούπολης

Ερωτήσεις – απαντήσεις

Γιατί να στηρίξεις το WWF μέσα από το ταξίδι μου;

Τα ποδήλατα είναι η η τρέλα μου. Δεν φαντάζομαι άλλον τρόπο να κινηθώ, παρά μόνο ιδρώνοντας. Αν σου ακούγομαι ονειροπαρμένος μπορεί να έχεις και δίκιο. Αλλά αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να σου δείξω τις βιώσιμες επιλογές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι ο δικός μου τρόπος να σου μεταφέρω το μήνυμά μου για την ανάγκη υποστήριξης του WWF ώστε να μπορούμε μαζί να δίνουμε τις μάχες μας. Με αφορμή αυτό το ταξίδι, έλα να συγκεντρώσουμε χρήματα για το WWF ώστε να παλέψουμε μαζί ενάντια στην κλιματική κρίση και υπέρ της ζωής.

Ο πλανήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κλιματική κρίση είναι ορατή παντού: Στην πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στις καλλιέργειες στα χωράφια μας, στις τεράστιες πυρκαγιές από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο. Ταυτόχρονα, το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Γιατί τώρα και όχι αύριο;

Το ήξερες; Το 2020 δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να σφραγίσει το μέλλον της. Το 2020 λοιπόν, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να αποδείξουν, μέσα από κομβικές συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, αν είναι αποφασισμένοι να σώσουν τον πλανήτη και να υπογράψουν μια «νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο».

Τώρα είναι η στιγμή! Ο καθένας από εμάς οφείλει να διαλέξει πλευρά και να στηρίξει, όπως μπορεί, την επιβίωση του πλανήτη αλλά και της ανθρωπότητας. Εγώ έχω κάνει την επιλογή μου. Εσύ;

info:

Ο Πωλ Ευμορφίδης είναι ίσως ο πιο δραστήριος άνθρωπος που θα συναντήσετε. Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας COCO-MAT, τον άνθρωπο που δημιούργησε μια ολόκληρη εταιρεία με παρουσία σε 22 χώρες, έπειτα από ένα βράδυ που κοιμήθηκε πάνω σε… φύκια! Δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό επιχειρηματία. Δεν φοράει κοστούμι, δεν έχει κινητό, δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο – για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου αυτοκίνητο, οδηγεί το ξύλινο ποδήλατο που ο ίδιος κατασκευάζει στο χωρίς καμινάδες εργοστάσιο της COCO-MAT.bike, στη Λυκόβρυση Αττικής. Είναι μια πολυδιάστατη και δημιουργική προσωπικότητα που μιλάει στον ενικό, απλά και ξεκάθαρα, με τον πιο μεταδοτικό ενθουσιασμό και με τα πιο αφοπλιστικά επιχειρήματα.

Με την Κική Τσακαλδήμη
Ο ιδρυτής της εταιρίας Coco-mat, ξεκίνησε το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αλλά και σημασία ταξίδι της ζωής του, έχοντας στόχο την αφύπνιση των πολιτών γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο