Απάντηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την στήριξη των κατοίκων της Άβαντος

  • Κάνει λόγο για «παλιά και νέα παπαγαλάκια» και για «επικίνδυνη τακτική» του προέδρου του Συλλόγου Δαγλή Γιασάρ
  • «Δεν είναι Ρομά, αλλά Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες» απαντά ο κ. Γιασάρ, επαναφέροντας το αίτημά του για συνάντηση με τον Δήμαρχο, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες

Της Κικής Ηπειρώτου

Αρκετά σχόλια και δημοσιεύματα προκάλεσε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος θα υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και στήριξης για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας που κατοικούν στην περιοχή της Άβαντος.

Η κριτική που διατυπώθηκε από κάποια ΜΜΕ αφορούσε στην καθυστέρηση λήψης αυτής της απόφασης, αλλά και στο ποσό των 40.000 ευρώ που θα δαπανηθεί για μία σειρά από προμήθειες και παρεμβάσεις, όπως αγορά απολυμαντικών, μασκών και άλλων μέσων προστασίας, αλλά και προμήθεια ηλεκτρονικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για τους ωφελούμενους του προγράμματος, ενώ στο ποσό αυτό προβλέπεται χρηματοδότηση και για ενημερωτικά σποτ, banners και φυλλάδια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αναφέρεται αναλυτικά στις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά και σε «παλιά και νέα παπαγαλάκια» που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Τα βέλη της δημοτικής αρχής συγκεντρώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα με μητρική γλώσσα τα τουρκικά στο δήμο Αλεξανδρούπολης Δαγλή Γιασάρ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, ο κ. Γιασάρ ακολουθεί εδώ και χρόνια μία επικίνδυνη τακτική, προσπαθώντας να εμποδίσει κάθε μορφής υποστήριξη της Πολιτείας και του Δήμου στην περιοχή της Άβαντος.

Η απάντησή του προέδρου των συμπολιτών μας εκφράζει πικρία για το γεγονός ότι κανείς από τη δημοτική αρχή, ούτε σε αυτή την ανακοίνωση, ούτε σε κάποια άλλη, δεν ευχήθηκε στους μουσουλμάνους της Αλεξανδρούπολης για το ΜπαΪράμι. Παράλληλα, τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι με τη χρήση του όρου «ΡΟΜΑ» σε ένα πρόγραμμα για ευπαθείς ομάδες, είναι σαν να ταυτίζεται ο συγκεκριμένος όρος με ανθρώπους που έχουν ανάγκη, εκ προοιμίου. Επίσης, ο πρόεδρος αναρωτιέται αν θα υπήρχε μέριμνα για τους μουσουλμάνους, αλλά και χριστιανούς πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, την περίοδο της πανδημίας, αν δεν υπήρχε πρόβλεψη για αυτό το πρόγραμμα από το Υπουργείο.

 

Η ανακοίνωση του Δήμου

Ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα, παλιά και νέα παπαγαλάκια εκφράζουν τους καημούς τους, επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν άτεχνα την πραγματικότητα, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Σε απάντηση άρθρων και δηλώσεων που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα αναφορικά με τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενημερώνουμε τους Δημότες:

  1. Με την υπ’ αριθ. 20210/27-3-2020 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου κατανεμήθηκε, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό 2.255.000,00 € σε Δήμους της χώρας, για προμήθειες υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά, που βρίσκονται σε 98 Δήμους της χώρας.
  2. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνεται στη λίστα των 98 Δήμων και έλαβε ειδική επιχορήγηση ύψους 40.000€ για να υλοποιήσει το έργο αποκλειστικά και μόνο για την ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα των μουσουλμάνων κατοίκων της οδού Άβαντος.
  3. Ο γνωστός κύριος Δαγλή Γιασάρ, με την επί χρόνια χρόνια επικίνδυνη τακτική του, προσπάθησε και πάλι να εμποδίσει κάθε μορφής υποστήριξη της Πολιτείας και του Δήμου προς τους μουσουλμάνους κατοίκους της οδού Άβαντος, επικαλούμενος την κυβερνητική επιλογή του χαρακτηρισμού τους ως ΡΟΜΑ.

Πρωτοπορώντας μεταξύ των επιλεχθέντων 98 Δήμων, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έδωσε σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος ως εξής:

➢ Να ξεκινήσουν οι δράσεις κατά την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, όπου για ευνόητους λόγους, αυξάνεται η επικινδυνότητα στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα λόγω ελλιπούς πρόσβασης στην ενημέρωση (γίναμε όλοι κοινωνοί διαφόρων γεγονότων από συμμετοχές σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα)

➢ Να δημιουργηθούν υποδομές ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi). Είναι η 1η φορά που μια δημοτική αρχή φροντίζει να παράσχει το αυτονόητο δικαίωμα της αξιοποίησης του διαδικτύου για την πληροφόρηση, τη μόρφωση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους.

➢ Να ενεργοποιηθούν με κίνητρα οι νεαρές κυρίως ηλικίες ώστε να ενημερώνονται σωστά με βιωματικό τρόπο και να διαχέουν την ενημέρωση στις οικογένειες και στο φιλικό τους περιβάλλον.

➢ Να γίνει ενημερωτική εκστρατεία με όλους τους διαθέσιμους διαύλους και τρόπους μαζικής επικοινωνίας.

➢ Να δημιουργηθεί δομή κοινωνικού πλυντηρίου. Θα τοποθετηθούν σε ειδικό χώρο στη συνοικία πλυντήρια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα οι οικογένειες που δε διαθέτουν δικό τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

➢ Να διανεμηθούν χρήσιμα προϊόντα όπως εσωτερικοί οικιακοί κάδοι, σακούλες απορριμμάτων, απολυμαντικών υγρών, μασκών κ.α.

➢ Να επιλεγούν για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως με έδρα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Προκαλούν ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση τα απαξιωτικά υπονοούμενα ρατσιστικού τύπου σε άρθρο τοπικής ιστοσελίδας, όπου μας καλεί να φανταστούμε μια εικόνα κάποιων σαν να είναι “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”.

Θυμίζουμε στον αρθρογράφο ότι αυτά τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, σπουδάζουν και εξελίσσονται. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλούμαστε τον πολιτικό του συνάδελφο κ. Δαγλή Γιασάρ, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει αρχές και αξίες στα παιδιά.

Αναρωτιόμαστε, γιατί ενοχλεί τον αρθρογράφο η περιφερειακή εμβέλεια των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών του Δήμου; Δεν φρόντισε να μάθει ότι στη λίστα των Δήμων περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης, Αρριανών, Κομοτηνής, Ξάνθης, Νέστου και Δράμας;

Σε ότι αφορά το δωρεάν σεμινάριο επικοινωνίας που μας προσφέρει ο αρθρογράφος, με την ίδια καλή διάθεση του μεταφέρουμε συμβουλές επαγγελματιών της επικοινωνίας, που θεωρούν ως κανόνα ότι στις περιπτώσεις προσέγγισης – στόχευσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στο target – group περιλαμβάνεται και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο (γειτνιάζοντες κάτοικοι, συμμαθητές κ.λπ) το οποίο και επηρεάζει τα μέγιστα στην επιτυχία κάθε παρόμοιας προσπάθειας.

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής για τους συνδημότες μουσουλμάνους της οδού Άβαντος είναι αδιαμφισβήτητα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται από τον Δήμαρχο σημαντικές ανακοινώσεις για δημιουργία νέων δομών στην περιοχή, που θα πιστοποιήσουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών υλοποιούνται δράσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη ζωή των μουσουλμάνων κατοίκων στη συνοικία.

 

Η απάντηση του Δαγλή Γιασάρ

 

Συγχαίρω τον εμπνευστή της ανακοίνωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι τέτοιου υψηλού επιπέδου που ομολογώ πως αδυνατώ να την ακολουθήσω.

Θα αρκεστώ λοιπόν στο να εκφράσω κάποιες σκέψεις με βάση το δικό μου ‘’προκλητικό’’ επίπεδο.

1) Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές αποσκοπούσε στην ενίσχυση του εποικοδομητικού διάλογου και τη συνεργασία διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων με στόχο το κοινό καλό για τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος ήταν ο πολιτικός πολιτισμός και η υπευθυνότητα να υπερισχύσουν του διχασμού και του διαχωρισμού των πολιτών σε φίλους και ‘’εχθρούς’’.

2) Πολιτικά ανήκω στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και είμαι περήφανος για αυτό. Σε τοπικό επίπεδο θεωρώ πως δεν έχουν θέση κομματικά συμφέροντα και προσπαθώ να είμαι ενεργός πολίτης βάζοντας ως προτεραιότητα το καλύτερο δυνατόν για την κοινωνία που μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με τα κοινά έχω φίλους, άτομα με τα οποία μπορώ να συνομιλήσω και εκείνους με τους οποίους έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τι είναι το πολιτικό ήθος. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με κομματικές ταμπέλες.

3) Αν θεωρείται επικίνδυνη τακτική το γεγονός πως τα τελευταία 15 χρόνια ανεξαρτήτως προσώπων και κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, αγωνίζομαι για την αναβάθμιση της περιοχής που διαμένει ο κύριος όγκος της μειονότητας Αλεξανδρούπολης αναδεικνύοντας προβλήματα και θέτοντας προτάσεις, τότε αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό. Για το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στην Τέρμα Άβαντος δεν είναι και δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό ως Ρομά, ας έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και αν διαπιστώσουν κάτι διαφορετικό να με διαψεύσουν και τότε θα ζητήσω δημόσια συγνώμη.

4) Το σίγουρο είναι πως συμφωνούμε όλοι πως πρόκειται για μουσουλμάνους πολίτες της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι συμβιώνουν ειρηνικά εδώ και πολλές δεκαετίες με τον υπόλοιπο πληθυσμό της πόλης. Ευχαριστούμε λοιπόν τον Δήμο για ”τις ευχές του” σχετικά με την πρόσφατη θρησκευτική μας γιορτή.

5) Τις δράσεις που ανακοινώθηκαν και γενικότερα την διάθεση να γίνουν πράγματα στη περιοχή όχι μόνο δεν τις πολεμάω, αλλά τις χαιρετίζω και παρακαλώ να μου επιτρέψετε να χαρώ λίγο περισσότερο από σας αν αναβαθμιστεί η περιοχή που ζουν οι δικοί μου άνθρωποι. Το σημείο που διαφωνώ είναι ότι παρουσιάζεται ως προϋπόθεση στο να γίνουν τα όποια έργα η αναφορά σε πληθυσμό Ρομά, πρόκειται για Δημότες και Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και θα ήθελα αυτός να είναι ο τίτλος των παρεμβάσεων στη περιοχή. Επικίνδυνο και προκλητικό για σας απλό και αυτονόητο για εμένα.

6) Σέβομαι απόλυτα τους θεσμούς και ποτέ μου δεν επιδίωξα να γίνω μέρος μικροπολιτικών συμφερόντων. Έχω όμως το θάρρος της γνώμης και επειδή εγώ δεν έχω την πολυτέλεια να απαρνηθώ τον Δήμαρχο της πόλης μου θα συνεχίσω να παίρνω θέση για όσα νομίζω πως με αφορούν παραβλέποντας τις όποιες διαφορές.

7) Μιας και δεν γνωρίζω πότε θα γίνει αποδεκτό το προ αρκετών μηνών αίτημα μου για συνάντηση με τον Δήμαρχο, με την ευκαιρία ας τον συγχαρώ μέσω αυτής της ανακοίνωσης για την εκλογή του. Εύχομαι υγεία σε εκείνον αλλά και στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Το τέλος της θητείας ας βρει καλύτερη στο σύνολο της την πόλη μας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο