Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή… Οι λόγοι που τους τελευταίους μήνες το έργο της ανακαίνισης του χώρου είχαν «παγώσει»
Της Κικής Ηπειρώτου
Το θέμα της παύσης των εργασιών ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Όπως επεσήμαναν οι σύμβουλοι της παράταξης, «εδώ και αρκετούς μήνες ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου έχει σταματήσει τις εργασίες γιατί όπως ακούγεται οι μελέτες του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι πρόχειρες. Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος για δεύτερη χρονιά να μένει χωρίς τον βασικό πολιτιστικό χώρο του με συνέπειες στη δράση των φορέων του Δήμου. Ρωτάμε τη Δημοτική αρχή: Τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί σταμάτησαν τα έργα, πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Όταν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός αναλαμβάνει μελέτες η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάποιο λόγο, κάνει κάποιον έλεγχο;»
Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Καθημερινότητας Γιάννης Ναϊτίδης, σημείωσε πως το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με 800.000 ευρώ (+190.000 ευρώ ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι μελέτες, όπως ανέφερε, έγιναν με δύο βασικά στοιχεία, πρώτον τις οικοδομικές άδειες, τα σχέδια και τις μελέτες που πήρε ο Αναπτυξιακός από την Τεχνική Υπηρεσία και δεύτερον, μετά από αυτοψίες που έγιναν στον χώρο από τους μελετητές του Αναπτυξιακού και μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Ωστόσο, επειδή το κτίριο ήταν σε λειτουργία όταν έγιναν αυτές οι αυτοψίες, δεν είχαν γίνει οι αποξηλώσεις των επενδύσεων ώστε να υπάρξει σαφέστερη εικόνα κυρίως για την κατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του θεάτρου. Έτσι, οι μελέτες εκπονήθηκαν βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που προέκυψαν από τις αρχικές αυτοψίες και το έργο χρηματοδοτήθηκε με πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφού, όμως, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου και μετά την ολοκλήρωση των αποξηλώσεων προέκυψαν νέα δεδομένα, πολύ διαφορετικά από τις αρχικές μελέτες, σε ό,τι αφορά επιπλέον εργασίες που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Όπως σημείωσε ο κ. Ναϊτίδης, μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκαν καθιζήσεις, αποκολλήσεις και άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιούργησαν την ανάγκη για πρόσθετες Η/Μ εγκαταστάσεις, καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν διαλυμένα τα συστήματα εξαερισμού, το δίκτυο σωληνώσεων και πυρόσβεσης
Έτσι, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία, προέβη σε εκπόνηση νέων μελετών, όπου απαιτήθηκε και με τις διορθώσεις των επιβλεπόντων του έργου.
Επιπλέον, ο ανάδοχος είχε τη συμβατική υποχρέωση να εκπονήσει μία ακουστική μελέτη, την οποία και παρέδωσε, αφού ολοκληρώθηκαν οι αποξηλώσεις και καθαιρέσεις στον χώρο.
Ο κ. Ναϊτίδης σημείωσε πως οι μελέτες που αναλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός γίνονται πάντα σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία, από την οποία δίνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία στους μελετητές, με την τεχνική υπηρεσία να έχει πάντα τον τελικό λόγο και έλεγχο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρος Σταυράκογλου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η έννοια της μελέτης είναι να προβλεφθούν όσα δεν μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά. «Η μελέτη δόθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό που έχει την τεχνική επάρκεια και το προσωπικό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας μελέτης για ένα τόσο σημαντικό έργο. Άρα, είτε η τεχνική υπηρεσία δεν έδωσε τα σωστά στοιχεία στον Αναπτυξιακό, είτε ο Αναπτυξιακός δεν έκανε ορθά τη δουλειά του αναφορικά με τη μελέτη. Το ερώτημα είναι αν έχει αποκατασταθεί πλέον το αρχικό έλλειμμα με τις πρόσφατες μελέτες κι αν το έργο θα προχωρήσει κανονικά από εδώ και στο εξής».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Προοπτική Πολιτών» Γιάννης Βαταμίδης ρώτησε τον κ. Ναϊτίδη αν το κόστος της μελέτης του Αναπτυξιακού πληρώθηκε από τον Δήμο καθώς και ποιο είναι το κόστος των μελετών, συνολικά, που πλήρωσε ο Δήμος.
Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως δεν θυμάται το ποσό που συμφωνήθηκε μέσα από την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν Δήμος και Αναπτυξιακός για την εκπόνηση ης σχετικής μελέτης, τόνισε ωστόσο ότι οι επιπρόσθετες μελέτες που χρειάστηκαν δεν είχαν κανένα επιπλέον κόστος για τον Δήμο.
Το διάστημα αυτό, ολοκληρώνεται ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας των εργασιών, από τον οποίο θα προκύψουν οι επιπρόσθετες εργασίες που έγιναν και αυτές που πρέπει να γίνουν, με σκοπό τη συνέχιση του έργου.