efhmerida1

ΑΑΔΕ: 1.108 τα Airbnb στην Αλεξανδρούπολη το 2025

Λόγω της αύξησης βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, η ΑΜΘ προσεγγίζει, πλέον, την –τουριστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη– Πελοπόννησο

 

Το «φράγμα» των 1.000 καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έσπασε η Αλεξανδρούπολη το 2025, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην πρωτεύουσα του Έβρου λειτουργούσαν πέρσι 1.108 airbnb. Συνολικά, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καταγράφθηκαν 6.796 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2025 αποκαλύπτουν μια δομική αναδιάρθρωση του τουριστικού χάρτη, με έντονη τη διασπορά των ακινήτων σε αγροτικές, ηπειρωτικές και μη παραδοσιακές τουριστικά περιοχές. Η δυναμική αυτή επανακαθορίζει τις χρήσεις γης, τις αξίες των ακινήτων και τις ανάγκες σε υποδομές σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η επικράτεια του Airbnb

Η «Καθημερινή» παρουσίασε στοιχεία για τη χωρική κατανομή των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα οποία παρείχε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στην Αρχή πρέπει να δηλώνονται όλα τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, ώστε να αποκτήσουν τον περίφημο ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου), χωρίς τον οποίο οι πλατφόρμες, όπως η Airbnb και η Booking, δεν πρέπει να δέχονται καταχωρίσεις. Να σημειωθεί ότι ως βραχυχρόνια νοείται η μίσθωση έως 59 ημερών κάθε φορά, που είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται σε ειδικό μητρώο στην ΑΑΔΕ και να υποβάλλεται δήλωση, βάσει της οποίας φορολογείται. Τι δείχνουν τα στοιχεία αυτά;

  • Tο 2025, έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλώθηκαν για 117.604 ακίνητα: τα περισσότερα στην Αττική (25.994), στην Κεντρική Μακεδονία (17.748), στο Νότιο Αιγαίο (16.100), στην Κρήτη (12.870) και στο Ιόνιο (11.664).
  • Λόγω της αύξησης βραχυχρόνιων μισθώσεων στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας (Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου) και στην Αλεξανδρούπολη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προσεγγίζει την –τουριστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη– Πελοπόννησο σε αριθμό βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Η διασπορά είναι τεράστια, καθώς στους 325 από τους 332 δήμους της χώρας υπάρχει έστω ένα ακίνητο που μισθώνεται με αυτόν τον τρόπο.
  • Το 2025, σε 65 δήμους δηλώθηκε εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση σε περισσότερα από 500 ακίνητα.
Τα έσοδα

Η ΑΑΔΕ παρείχε στην «Κ» και οικονομικά στοιχεία για τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας:

  • Τα περισσότερα έσοδα για το κράτος προήλθαν από τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, όπου για 1.722 ακίνητα δηλώθηκε ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, όπου έσοδα άνω των 10.000 ευρώ δηλώθηκαν για 1.554 ακίνητα, Χανίων για 1.282 ακίνητα και Χαλκιδικής για 1.281 ακίνητα.
  • Από τη νησιωτική Ελλάδα, μετά την Κέρκυρα έπεται η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, με 741 ακίνητα να έχουν πέρυσι αποφέρει άνω των 10.000 ευρώ, η περιφερειακή ενότητα Πάρου με 499 ακίνητα και Κεφαλληνίας με 469.
Η απόκλιση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υφίσταται μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα στοιχεία που παρείχε στην «Κ» η ΑΑΔΕ (117.000 ακίνητα) και σε εκείνα που πέρυσι συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ (207.000 ακίνητα, 2024). Σε κάποιες περιοχές η απόκλιση είναι τεράστια: για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας «Inside Airbnb», σήμερα στη Σαντορίνη υπάρχουν 6.080 βραχυχρόνιες μισθώσεις (έναντι 633 της ΑΑΔΕ), στη Ρόδο 5.923 (έναντι 2.466), στα Χανιά 6.124 (έναντι 3.012), στη Μύκονο 4.164 (έναντι 1.107), στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες 3.765 (έναντι 1.490) Πώς εξηγείται η διαφορά; «Δεδομένου ότι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρονται σε καταλύματα με οριστική εγγραφή στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η απόκλιση αυτή σημαίνει ότι σχεδόν τα μισά ακίνητα στο μητρώο της ΑΑΔΕ δεν δήλωσαν καμία μίσθωση, κάτι που αναμφίβολα δημιουργεί προβληματισμό», εκτιμά ο επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Άρης Ίκκος.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr