Με αλάτι και πιπέρι

Τέσσερις φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν η κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα στην Τουρκία. Η διαφορά των προηγούμενων προσπαθειών πραξικοπημάτων με την τελευταία απόπειρα που έγινε στις 15 Ιουλίου 2016, που μερίδα του Στρατού προσπάθησε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να εκδιώξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι, ότι στα προηγούμενα πραξικοπήματα υπήρχε η συναίνεση όλων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μερίδας του πολιτικού κόσμου, ενώ αυτή τη φορά όχι. Η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας απέτρεψε το πραξικόπημα!

★★★★★★★

Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η Ευρωζώνη, η χώρα μας δεν μπορεί να αναρρώσει με σκληρά οικονομικά μέτρα λιτότητας που παίρνει.
Όλα δείχνουν πως υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά στις χώρες της Ευρωζώνης και ο κίνδυνος είναι μεγάλος να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Δε βλέπω προς το παρόν καμία πρόθεση των υγιών οικονομικών κρατών να σβήσουν την πυρκαγιά που παίρνει συνεχώς διαστάσεις.
Η αγορά έχει νεκρώσει και τα νοικοκυριά υφίστανται πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη.
Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση είναι περιορισμένη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διάλυση του Ευρώ;
Δε βλέπω να υπάρχει «πυροσβέστης», ώστε η σημερινή κατάσταση να γίνει αναστρέψιμη.
Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα είχε φτιαχθεί στηριζόμενο στη «λογική» πως δε θα υπήρχε ποτέ κρίση.
Δυστυχώς όλες οι αγορές προβληματίζονται και περιμένουν κάποιο θαύμα από την ανοχύρωτη Ευρωζώνη στη μάστιγα της κρίσης.
Η κρίση έχει αγγίξει τον πυρήνα του Ευρώ. Δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες.
Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση των κρατών έγινε για να διασφαλιστεί η επιβίωση της Ευρωζώνης και όχι σήμερα να «διαπραγματεύεται η διάλυση της Ευρωζώνης» με τα πολιτικά και οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται…
Η χώρα μας δε θα αντέξει άλλο τους κλυδωνισμούς, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε στο Εθνικό μας νόμισμα (;), αν και το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό «Βόρειο Ευρώ» και ένα ασθενικό «Νότιο Ευρώ» που οι χώρες του Νότου θα επιστρέψουν στα Εθνικά νομίσματά τους, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκοσμιοποιημένη διεθνή οικονομία η οποία θα βυθιστεί στην ύφεση.
Η αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση και την Τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αντέχεται άλλο.

★★★★★★★

Συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών, πρέπει να γίνονται, αλλά στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, στο πεδίο των στόχων και επιλογών που θα προσδιορίζουν το αύριο. Να σπάζουμε αβγά, δε λέω, όχι όμως να προσπαθούμε να περνάμε τον καιρό μας με το ελάχιστο πολιτικό κόστος. Απαιτείται πολιτικό σχέδιο μακράς πνοής, μεγάλες τομές και ρήξεις. Ο τόπος και η κυβέρνηση χρειάζονται μια πολιτική στρατηγική μεγάλων στόχων και επιδιώξεων, που θα σηματοδοτήσουν τη μελλοντική πορεία της χώρας μας. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία φέρουν τον αποπροσανατολισμό.
Όχι στο πολιτικό κόστος της «μικρο»-πολιτικής…

★★★★★★★

Ο ελεύθερος διάλογος πάντα υπάρχει σε μια δημοκρατία. Αλίμονο αν αντικατασταθεί με ένα μονόλογο.
Χωρίς διάλογο δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά τρομοκρατία του μονόλογου…
Ο διάλογος δεν είναι προσπάθεια παραπλανητική για να πειστεί ο άλλος, αλλά λειτουργία…
Όσο υπάρχει μονόλογος, περιορίζονται οι δυνατότητες για εξάπλωση του δημοκρατικού πνεύματος.
Ο ελεύθερος διάλογος μεταξύ κράτους και πολιτών, ο ελεύθερος διάλογος στην Παιδεία, ο ελεύθερος διάλογος στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο ελεύθερος διάλογος της Εκκλησίας με τους φορείς, είναι ζωτική ανάγκη για τη δημοκρατικοποίηση, είναι μια ουσιαστική λειτουργία στη Δημοκρατική μας ζωή.
Μόνο με το διάλογο κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές αρχές…

★★★★★★★

Κρίση παντού… Στην πολιτική, στους κινηματογράφους, στα θέατρα, στα καταστήματα, στις … τσέπες μας. Παντού κρίση… Δύσκολοι οι καιροί… Βρισκόμαστε σε Χαλεπούς καιρούς, αν και ονειρευόμαστε καλύτερες μέρες…
Από κρίση λοιπόν άλλο τίποτε…

★★★★★★★

Τα πεζοδρόμια κατασκευάστηκαν για τους πεζούς και οι μόνοι που δεν τα χρησιμοποιούν είναι οι πεζοί…
Μήπως θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι διατάξεις και να αποδοθούν οι πεζόδρομοι στη χρήση για την οποία προορίζονται;

★★★★★★★

Ο καθένας μας μπορεί να έχει τις ιδέες του και να τις χρησιμοποιεί όπως νομίζει, αλλά όταν εκλέγεται μέλος του Κοινοβουλίου, οφείλει, σύμφωνα με τον όρκο που δίνει, να σέβεται το λειτούργημά του, να είναι πιστός στο δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούει στο Σύνταγμα και στους νόμους και να μη χρησιμοποιεί την ασυλία που του παρέχεται για να … πλένει τον εαυτό του.
Τον Αράπη κι αν τον πλύνεις, το σαπούνι σου χαλάς…

★★★★★★★

Οι εφημερίδες που έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, δεν είναι σίγουρο ότι έχουν και τους περισσότερους αναγνώστες. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν εφημερίδες μόνο και μόνο για τις αγγελίες… Το υπόλοιπο περιεχόμενό τους ούτε καν που το διαβάζουν. Ενδιαφέρονται για ορισμένα θέματα μόνο. Άλλοι για τα αθλητικά, άλλοι για τα καλλιτεχνικά κι’ άλλοι για τις οικονομικές στήλες. Με λίγα λόγια οι αναγνώστες των εφημερίδων χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Αυτοί που μελετούν τις εφημερίδες, αυτοί που τις διαβάζουν κι’ αυτοί που τις αναφυλλίζουν γρήγορα, επιπόλαια, ψάχνουν για κάτι συγκεκριμένο, αυτό που τους ενδιαφέρει μόνο.
Αλήθεια, πώς θα «κρατήσει» ο Τύπος τους αναγνώστες και θα δημιουργήσει νέους; Όταν το κοινό σήμερα έχει δωρεάν πρόσβαση σε πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων και πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο για διάβασμα;
Η εφημερίδα όλο και απομακρύνεται … Θα πρέπει ο Τύπος να προσφέρεται πιο ελκυστικότερος και ευκολοδιάβαστος.

★★★★★★★

Ο κάθε άντρας έχει το δικό του «μέτρο» αναζήτησης μιας γυναίκας. Ο καθένας αναζητά την ιδανική γυναίκα με το δικό του τρόπο. Άλλος τη θέλει σεξουαλική, άλλος τη θέλει αισθησιακή, άλλος τη θέλει μελαχρινή κι’ άλλος ξανθιά. Άλλος πάλι τη θέλει να έχει τύπο κι’ ας μην είναι όμορφη. Άλλος τη θέλει έξυπνη και δυναμική, παρά να είναι μια κούκλα άψυχη.
Όσο για μένα, πώς προτιμώ τη γυναίκα; Προτιμώ τη γυναίκα μου, που έχει καταφέρει να συμπληρώνει τα κενά της ζωής μου.
Όποιον και να ρωτήσεις, τη γυναίκα τη θέλει στα μέτρα τα δικά του. Άλλος τη θέλει να είναι ειλικρινής, αν και η απόλυτη ειλικρίνεια μπορεί να σκοτώσει μια σχέση, εντούτοις προτιμά την ειλικρίνεια από την ψεύτικη, γιατί ο έρωτας με ενέσεις ψευτιάς δε μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.
Μόνο μια ειλικρινής σχέση μπορεί να στεριώσει σήμερα.
Για το πια είναι η ιδανικότερη γυναίκα, δε θα μπορέσω να σας την «παρουσιάσω», αφού στον κάθε άντρα το μέτρο αναζήτησης της ιδανικότερης γυναίκας είναι διαφορετικό κι’ αναζητά ο καθένας με το δικό του τρόπο την πιο ιδανική γυναίκα της ζωής του.
Όσο για το ποιος είναι ο ιδανικότερος άντρας για τη γυναίκα, μ’ αυτό το θέμα θα ασχοληθώ μια άλλη φορά.

★★★★★★★

Κάθε πρόοδος έχει και τα θύματά της. Για να γίνω αντιληπτός, θα σας φέρω μερικά παραδείγματα… Το αυτοκίνητο είναι μια πρόοδος, που όμως είχε θύματα τους αμαξάδες. Το δίκτυο ύδρευσης έπληξε τους νερουλάδες. Επί των ημερών μας και στον τομέα που εργάζομαι, η λεγόμενη φωτοσύνθεση αχρήστευσε τους τυπογράφους.
Δυστυχώς σήμερα είμαστε θύματα της προόδου.

★★★★★★★

Το αυτοκίνητο σήμερα έχει γίνει απαραίτητο συμπλήρωμα στη ζωή μας, αλλά παράλληλα όμως έχει καταντήσει μόνιμη απειλή της ζωής και της σωματικής μας ακεραιότητας.
Ο κύριος και ο πιο σπουδαίος συντελεστής στην πληθώρα των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων που γίνονται είναι οι κακοί δρόμοι, αλλά και η κακή οδήγηση…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του