efhmerida1

32χρονος πρώην τζιχαντιστής συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στην αστυνομία και την αντιτρομοκρατική μετά τη σύλληψη ενός 32χρονου υπηκόου Συρίας, ο οποίος παραδέχθηκε πως είχε ενταχθεί στις τάξεις του ISIS, από τις οποίες όμως, λόγω φόβου, θέλησε να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να φτάσει στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο.

Ο 32χρονος συνελήφθη την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από καταγγελία που είχε γίνει εδώ και καιρό στις ελληνικές Αρχές από τη σύζυγό του -την οποία κακοποιούσε- πως ήταν μέλος του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στο κινητό του βρέθηκαν και σχετικές φωτογραφίες, ωστόσο δεν κατείχε οπλισμό και δεν προκύπτει να είχε αναπτύξει δίκτυο ή πυρήνα στην χώρα ή γενικά να δραστηριοποιήθηκε ως τρομοκράτης στην Ελλάδα, παρά μόνο λιποτάκτησε από τις τάξεις του ISIS και θέλησε να κρυφτεί στην Ελλάδα φοβούμενος τις συνέπειες.

Ο ίδιος είχε φτάσει στην Ελλάδα μέσω Λέρου και στη συνέχεια βρέθηκε σε δομές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη. Παραδέχτηκε πως ήταν αρχικά μέλος της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, όμως ισχυρίστηκε ότι όταν είδε την κατάσταση εκ των έσω, τρόμαξε και θέλησε να διαφύγει όπως και έκανε.

Μετά τη σύλληψη και την ομολογία, προφανώς λόγω μεγάλης ψυχικής φόρτισης, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και μεταφέρθηκε για νοσηλεία υπό φρούρηση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Χθες το μεσημέρι, κατά την έλευσή του στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης, δεν έκρυψε το πρόσωπό του, όπως είχαν κάνει οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν στην πόλη μας τον Ιανουάριο του 2016. Απευθυνόμενους στους παριστάμενους δημοσιογράφους φώναξε στα αγγλικά πως δεν ανήκει στον ISIS και πως έχει οικογένεια.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θεωρούν πως η όποια εμπλοκή του αρχίζει και τελειώνει στη Συρία και ουδεμία άλλη δραστηριοποίησή του υπάρχει. Εδώ και καιρό τελούσε υπό την παρακολούθηση των Αρχών εξαιτίας της καταγγελίας που είχε κάνει η σύζυγός του.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής χώρα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το news247.gr, αρκετές οι περιπτώσεις προσφύγων κυρίως από την Συρία που έχει εξετάσει κατά καιρούς η Αντιτρομοκρατική και έχει βρει στοιχεία στα κινητά τους ότι συμμετείχαν στον πόλεμο με την μία ή την άλλη πλευρά, λιποτάκτησαν και βρέθηκαν στην χώρα μας όχι σε εντεταλμένη αποστολή αλλά στην πραγματικότητα για να κρυφτούν από τις συνέπειες της λιποταξίας τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άνθρωποι με παρόμοιο παρελθόν αλλά για κανέναν εξ αυτών δεν έχει προκύψει από τις έρευνες ότι αποπειράθηκε να σχηματίσει πυρήνα τρομοκρατικής δράσης στη χώρα μας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι περιπτώσεις ενεργών τζιχαντιστών που πέρασαν από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης και προκάλεσαν χτυπήματα, ήταν Ευρωπαίοι υπήκοοι και τους επετράπη η είσοδος γιατί δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως οι Αρχές των χωρών προέλευσής τους τις ελληνικές Αρχές (μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Αμπαούντ).

Επιπλέον σημειώνεται ότι συχνά οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής -που έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικό δίκτυο πληροφόρησης σε δομές φιλοξενίας και σε περιοχές μεγάλων πόλεων που συγκεντρώνονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών- έχουν εντοπίσει άτομα που δεν έχουν προσπαθήσει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν τζιχαντιστικό πυρήνα, αλλά που έχουν προβεί π.χ. σε κήρυγμα. Οι αστυνομικοί στις περιπτώσεις αυτές έχουν κάνει τις ανάλογες συστάσεις ή έχουν προβεί σε έγκαιρες ενέργειες διοικητικής απέλασης. Με λίγα λόγια αυτό που τονίζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής χώρα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σε ό,τι αφορά στον 32χρονο Σύρο η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Συνελήφθη χθες (19 Οκτωβρίου 2017) στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, 32χρονος υπήκοος Συρίας, στο πλαίσιο συνεπειών εφαρμογής διοικητικού μέτρου σε βάρος του.

Ερευνάται η συμμετοχή, καθώς και ο βαθμός αυτής σε τρομοκρατικές πράξεις εκτός της ελληνικής επικράτειας κατά το παρελθόν. Ο 32χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης».

Πώς φτάσαμε στη σύλληψή του

Η υπόθεση κατέληξε στην σύλληψη του 32χρονου μετά από καταγγελίες της συζύγου του, τον περασμένο μήνα, για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αδιάφορος για τις ελληνικές αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης.

Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένεια του, μπήκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέρο, τον Ιούνιο του 2016, μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.

Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.Ταυτοχρόνως όμως, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr