21 νέοι από Σαμοθράκη, Γαλλία και Γερμανία συμβίωσαν σε κατασκήνωση του νησιού

Στις 4 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή κατασκήνωση στη Σαμοθράκη Ewoca3 (+) for everyone, στην οποία βρέθηκαν 21 έφηβοι από τρεις χώρες. Από τη Σέτε της Γαλλία, το Neurupin της Γερμανίας και τη Σαμοθράκη από τη Ελλάδα. Οι νέοι διέμειναν από τις 23 Ιουλίου εως τις 4 Αυγούστου στο Δημοτικό Κάμπινγκ Βαράδες και εργάστηκαν κατασκευάζοντας μια ξύλινη σκηνή και δουλεύοντας μια παράσταση βασισμένη στη διαφορετικότητα. Το camp είχε ως θέμα «Μαζί ενεργοί στην Ευρώπη» ενώ το ειδικό θέμα γι αυτή τη χρονιά ήταν «Ανακαλύπτοντας την ανθρώπινη γλώσσα μας».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό στις 2/8 όπου και στήθηκε η σκηνή και πραγματοποιήθηκε η παράσταση στο χώρο του Δημοτικού Κάμπινγκ Πλατιάς.

Ιταλοί Σαμοθράκη

Η κατασκήνωση υλοποιήθηκε στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος ανταλλαγής νέων από την Κοιν.Σ.Επ. Ζαθέη (Σαμοθράκη) την DECODANSE/Γαλλία και το φορέα μη τυπικής εκπαίδευσης Interkurturelles Nezwerk/Γερμανία.

Εκτός από τις κύριες δραστηριότητες του camp οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Σαμοθράκη με ποδηλασία, κολύμπι, πεζοπορία και να κάνουν το γύρο του νησιού με το περιηγητικό σκάφος. Επιπλέον επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας ενώ παρακολούθησαν ένα εργαστήρι στη φύση από το Κέντρο Θαλασσίων ερευνών όπου είδαν τη διαδικασία καταγραφής βιοποικιλότητας σ’έναν από τους πολλούς υγροτόπους του νησιού μαθαίνοντας για την σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την περασμένη χρονιά οι νέοι συμμετείχαν σε κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε στο Brunne της Γερμανίας με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την Ευρώπη, τους πρόσφυγες και τη φύση. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν μαζί και δημιούργησαν ένα διαπολιτισμικό μονοπάτι μέσα σε ένα δάσος του Brunne αναπτύσσοντας καλλιτεχνικά τα παραπάνω θέματα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί το μονοπάτι για εκπαιδευτικούς λόγους τις επόμενες χρονιές από τα σχολεία της περιοχής. Ακολουθεί του χρόνου η τελευταία κατασκήνωση αυτού του προγράμματος που θα γίνει στη Σέτε της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών κατασκηνώσεων υλοποιείται στα πλαίσια του Ewoca3 (+) for everyone. Το Ewoca3 (+) for everyone είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο για την οικογένεια,τα παιδιά,τις γυναίκες και τους νέους και το Γαλλογερμανικό γραφείο νεολαίας, υποστηρίζεται επίσης από το Erasmus+ ενώ διοργανώνεται από το IBB, του Διεθνούς Οργανισμού για την Εκπαίδευση και την Ανταλλαγή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Ιταλοί Σαμοθράκη

Ένας από τους βασικότερους στόχους του προγράμματος είναι να δοθούν ευκαιρίες σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες λόγω γεωγραφικής, κοινωνικής, οικονομικής ή σωματικής δυσκολίας. Επίσης στόχοι του προγράμματος είναι να ξεπεραστούν τα σύνορα, τα εμπόδια της επικοινωνίας λόγω διαφορετικής γλώσσας, κουλτούρας και της θρησκείας. Το πρόγραμμα ewoca3(+) for everyone στηρίζει τη διαφορετικότητα και στέκεται απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό δυναμικά και ευαισθητοποιημένα με σκοπό την εξάλειψη τους από την Ευρώπη.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο