11η η Περιφέρεια ΑΜΘ σε απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Ανησυχία από την χαμηλή απορροφητικότητα για τα ευρωπαϊκά έργα

Στην 11η θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος όμως ήταν καθησυχαστικός για την επόμενη περίοδο, σημειώνοντας πως προωθούνται έργα 160 εκ. ευρώ που θα μπορέσουν να έχουν ταχύτερη απορροφητικότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, οι εντάξεις στην ΑΜΘ ανέρχονται στα 611.339.861 εκ ευρώ, ή σε ποσοστό στο 133,73%, οι συμβασιοποιήσεις ανέρχονται στα 288.341.391, δηλαδή στο 63,08%, ενώ οι πληρωμές, δηλαδή η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ανέρχεται στα 146.760.322 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 32,10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι συνηθισμένο στα συγκεκριμένα προγράμματα οι εντάξεις να ξεπερνούν τον προϋπολογισμό, αφενός γιατί κάποια έργα μπορεί να μην γίνουν, και έτσι θα υπάρχουν άλλα για να τα καλύψουν, αφετέρου γιατί υπάρχουν και τα λεγόμενα έργα «γέφυρες», η χρηματοδότηση των οποίων θα περάσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Την ίδια ώρα πολλά από τα έργα, παρόλο που η προγραμματική περίοδος τελειώνει φέτος, έχουν περιθώριο υλοποίησης μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.

Ανησυχία για την ταχύτητα της απορρόφησης

Το θέμα της απορρόφησης των πόρων έθεσε στο Συμβούλιο η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, ο επικεφαλής της οποίας κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε πως η απορροφητικότητα των προγραμμάτων είναι πολύ χαμηλή, και πρέπει να υπάρξει μια αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, ώστε να εξακριβωθεί ποιες ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν, και πώς πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κατσιμίγας επισήμανε τις δυσκολίες που δημιουργεί διαχρονικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, και η έλλειψη προσωπικού, στην απορρόφηση των προγραμμάτων, τονίζοντας πως αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.

 

Πρόβλημα από τις καθυστερήσεις

Παρουσιάζοντας τα ποσά και τα ποσοστά εντάξεων ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως στις εντάξεις η περιφέρεια είναι τρίτη σε ποσά και τέταρτη σε ποσοστά, στις Συμβάσεις βρίσκονται στην 9η θέση σε ποσοστό και στην 4η θέση σε ποσά, και τέλος στις πληρωμές η Περιφέρεια βρίσκεται στην 11η θέση, και στην 4η θέση σε απόλυτα ποσά.

Αποδέχτηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στην απορροφητικότητα, τόσο λόγω πανδημίας, όσο και έλλειψης προσωπικού, και αυτή την υστέρηση ελπίζουν να καλύψουν σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή.

Έτσι έφτιαξαν μια λίστα έργων προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ, που θα μπορέσουν να έχουν άμεση απορροφητικότητα, και ελπίζει πως θα έχουν τους επόμενους μήνες καλύτερη εικόνα στα αποτελέσματα.

Εκτίμησε δε ότι, όπως και σε προηγούμενα προγράμματα, υπάρχουν μεγάλα έργα που θα δώσουν δαπάνες, όπως το έργο του φυσικού αερίου ή η σύνδεση Καβάλας – Δράμας, τα οποία όμως καθυστέρησαν να προκηρυχθούν, και αυτό επηρέασε όλους τους δείκτες.

Τελικά το θέμα έκλεισε προσωρινά, με την δέσμευση πως θα πραγματοποιηθεί, και για αυτό το θέμα, μια ειδική συνεδρίαση, όπου θα συζητηθούν βαθύτερα τα προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και οι ανάγκες για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

“Παρατηρητής Θράκης”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο