Δύο σημαντικά έργα περιλάμβανε η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που συνοδεύτηκε από αντιδράσεις και παράπονα της αντιπολίτευσης
Της Κικής Ηπειρώτου
Δύο σημαντικά έργα περιλάμβανε η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, θέμα που συζητήθηκε στην πρώτη διά ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17/6. Το πρώτο έργο, αφορά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, σύμφωνα με όσα ορίζει η κυκλοφοριακή μελέτη. Το δεύτερο είναι το πολυσυζητημένο έργο της μεταφοράς των ημιυπόγειων κάδων από την πόλη σε οικισμούς του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπατζής σημείωσε ότι το έργο αφορά στην επισκευή και ανακαίνιση των υφιστάμενων πεζοδρόμων, με δενδροφυτεύσεις, βελτίωση οδοστρώματος και εγκαταστάσεων φωτισμού, αλλά και την εφαρμογή όσων προβλέπονται από την κυκλοφοριακή μελέτη για το ιστορικό κέντρο, δίχως να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες στην εισήγηση ή την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου.
Το ιστορικό κέντρο ορίζεται ως η περιοχή μεταξύ Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και Λεωφόρου Δημοκρατίας και μεταξύ Κουντουριώτου και πάρκου Ανεξαρτησίας. Στην κυκλοφοριακή μελέτη, για τη συγκεκριμένη περιοχή, προβλέπεται μία σειρά πεζοδρομήσεων (πχ στις οδούς Μπότσαρη, Μπουμπουλίνας, Διάκου, Κουντουριώτου, Γερβασίου), καθώς και η μετατροπή οδών όπως η Ειρήνης, Εμπορίου, Δικαστηρίων, σε woonerf, δηλαδή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπου συνδυάζεται η κυκλοφορία οχημάτων σε χαμηλές ταχύτητες, σε τμήμα της οδού, και η κυκλοφορία και αναψυχή πεζών.
Αυτό που προκάλεσε ερωτήματα ήταν η μεγάλη αύξηση στον προϋπολογισμό του έργου, από 150.000 ευρώ που είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, στο 1.093.000 ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Αραμπατζής, ο δήμος θα εξασφαλίσει περίπου 580.000 ευρώ από πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και μαζί με την έκπτωση του αναδόχου που θα προκύψει, ο Δήμος μάλλον δεν θα χρειαστεί να συμβάλλει με δικούς του πόρους για την υλοποίηση του έργου.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης, καλωσόρισε, όπως είπε, τη δημοτική αρχή, στην υιοθέτηση της πρότασης για ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που «θα διαμορφώσουν την Αλεξανδρούπολη του μέλλοντος», όπως τόνισε. Αναφερθείς σε αυτό το σχόλιο του κ. Λαμπάκη, λίγο αργότερα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπογράμμισε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή, από αυτή τη συνολική ανάπλαση, προχώρησε μόνο στην πεζοδρόμηση της Κύπρου, με ελλείψεις στο θέμα των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του πεζοδρόμου και δίχως να φροντίσει για την εκπόνηση της μελέτης για το υπόλοιπο έργο, κάτι που χρειάστηκε να γίνει από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου.
Στη συνέχεια, την αντίδρασή του εξέφρασε ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Γιάννης Καρυπίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον Αντιδήμαρχο κ. Αραμπατζή, που υπενθυμίζουμε ότι εκλέχθηκε με την «ΑΝΑΣΑ», είπε πως «ο χρόνος τελειώνει, η κλεψύδρα αδειάζει, φροντίστε να δείτε επιτέλους τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες για το τεχνικό πρόγραμμα. Απόθεμα ψυχής χρειάζεται και συνεννόηση για να λύσουμε τα προβλήματα».
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Αντώνης Βαμβακερός, ο οποίος διερωτήθηκε, «πώς είναι δυνατόν η ‘ΑΝΑΣΑ’ να συνδιοικεί με τη δημοτική αρχή και να ζητά τώρα ενημέρωση». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καρυπίδη, ο οποίος ζήτησε από τον συνάδελφό του να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει, δηλώνοντας πρόθυμος να του εξηγήσει και να του λύσει τις απορίες.
Απαντώντας, ο κ. Αραμπατζής, τόνισε πως από τον Φεβρουάριο έχουν ζητηθεί οι απόψεις των προέδρων των κοινοτήτων, αναφορικά με τις ανάγκες τους σε έργα και παρεμβάσεις, κάτι που είχε δρομολογηθεί και για τις παρατάξεις και που όμως σταμάτησε λόγω κορωνοϊού. «Άμεσα θα επανέλθουμε και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συζητήσεις», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.
Την ένστασή του κατέθεσε και ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Νέας Αυτοδιοίκησης» Βαγγέλης Μυτιληνός, διαπιστώνοντας ένα έλλειμμα στην ενημέρωση για όσα σχεδιάζει και υλοποιεί η δημοτική αρχή, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν γνωρίζουμε καν ποιοι δρόμοι ακριβώς θα αναπλαστούν για να πούμε την άποψή μας». Στάθηκε ακόμη στη μεγάλη αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου για το έργο, το οποίο, όπως εξήγησε αργότερα ο κ. Αραμπατζής θα προέλθει από το Πράσινο Ταμείο.
Προβληματισμός για τους ημιυπόγειους κάδους
Το θέμα της μεταφοράς των ημιυπόγειων κάδων από την πόλη στους οικισμούς προκάλεσε διαμαρτυρίες από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης που υπεραμύνθηκε της επιλογής της, με τον κ. Λαμπάκη να αναφέρεται σε παραδείγματα άλλων πόλεων, εντός κι εκτός Ελλάδας, που τους χρησιμοποιούν δίχως προβλήματα.
Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα έργο και μία προμήθεια που δέχθηκε bullying και καταιγισμό από fake news, ιδιαίτερα για τον απαιτούμενο χρόνο για το άδειασμα των κάδων που δεν ξεπερνά το 1,5 με 2 λεπτά. «Σκοτώνετε ένα έργο χωρίς λόγο, είναι ζημία του δήμου με πρόθεση και θα κληθείτε να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μυτιληνός συμφώνησε με την απομάκρυνσή τους, αλλά διερωτήθηκε τόσο για τα ακριβή σημεία τοποθέτησής τους (χωρίς να πάρει απάντηση), αλλά και για το τι θα τοποθετηθεί στη θέση τους μέσα στην πόλη.
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Ηλίας Δαστερίδης, θα τοποθετηθούν κοινοί κάδοι με πεντάλ, ενώ στο σχεδιασμό του Δήμου είναι η αντικατάσταση όλων των κάδων με υπόγειους, στο μέλλον, μέσα από τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά «εργαλεία». Επιπλέον, σημείωσε πως σε άλλες περιοχές, όπου λειτουργούν καλυτέρα οι ημιυπόγειοι, οι δήμοι έχουν προμηθευτεί σάκους μίας χρήσης, οι οποίοι μετά τη χρήση τους πετιούνται. Αυτή όμως η λύση, θα κόστιζε σε χρόνο και χρήματα (περίπου 3,5 ευρώ για κάθε σάκο μίας χρήσης κάθε μέρα, για κάθε κάδο), κι έτσι, κρίθηκε ως ασύμφορη.
Όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, θα υπάρξει ενημέρωση στους κατοίκους των οικισμών που θα τοποθετηθούν οι ημιυπόγειοι κάδοι, για τον ορθό τρόπο χρήσης τους.