Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: ”Η άρνηση των Σκοπιανών προχθές έδειξε αλυτρωτισμό”

”Είμαστε σε μία ανησυχία, αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Δηλαδή, ενώ μας πλήγωσε όλους η συμφωνία καταρχήν, στην συνέχεια είδαμε απορημένοι να συμφωνεί όλο το σύμπαν και να συγχαίρει τους πάντες γι’ αυτή την συμφωνία” δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, για το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών στην εκπομπή ”Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

”Έχουμε μία ελλιπή, ίσως και μηδενική ενημέρωση και οι κόντρες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων δεν βοηθούν τον λαό μας. Δεν βλέπω κάποιο θετικό στοιχείο, δεν πειστήκαμε ότι κάτι καλό θα φέρει αυτή η συμφωνία. Ακόμα και οι δεσποτάδες χθες από τα Σκόπια βγήκαν και είπαν δεν τους αρέσει η συμφωνία. Ενώ ζητούν και παρακαλούν να τους εντάξει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη νομιμότητα και στην κανονικότητα, έλεγαν ότι δεν συμφωνούν με την συμφωνία” τόνισε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

”Νομίζω ότι χρειάζεται να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, νομιμοποιούμαστε. Δεν φταίμε εμείς, οι Σκοπιανοί την χάλασαν, οι δικοί μας πολιτικοί να την ακυρώσουν. Νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε την από μηδενική βάση επανεξέταση των πάντων, ότι δεν ισχύει, όχι ότι δεν το θέλαμε εμείς, αυτοί δεν το θέλανε, εμείς κάναμε και υποχωρήσεις” πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.

”Αυτή η άρνηση των Σκοπιανών προχθές έδειξε αλυτρωτισμό, δηλαδή τους είπαμε «Βόρεια Μακεδονία», έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θα το μεταχειριστούνε το Βόρεια. Οι Σκοπιανοί δείχνουν με αυτήν συμπεριφορά τους προχθές ότι θέλουν να υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή να είναι δική τους. Όταν δεν δέχονται την λέξη «Βόρεια», τα θέλουν όλα. Ε, λοιπόν δεν μπορούν να ζητούν την ακύρωση της δικής μας ιστορικής Μακεδονίας και να απαιτούν την μοναδικότητα” συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

”Να λυθεί το ζήτημα, αλλά να λυθεί με έναν τέτοιο τρόπο που δεν θα τσαλακωθούν οι λαοί, να κάνουμε αμοιβαίες οπισθοχωρήσεις αλλά χωρίς να ζητάει ο ένας αποκλειστικότητα και μοναδικότητα απένταντι στον άλλον. Να είναι ένα όνομα που να προσδιορίζει την πραγματικότητα. Να ξαναγυρίσουμε στο Σλαβομακεδονία, που νομίζω ότι έχει ωριμάσει μέσα μας και είναι η πραγματικότητα” υπογράμμισε ο κ. Άνθιμος.

Για ακύρωση συνάντησης Ιερωνύμου – Βαρθολομαίου

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την ακύρωση της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, απάντησε με ένα στίχο του Καβάφη τονίζοντας: ”Αυτά είναι συνηθισμένα στο γένος μας, αυτό είναι και η ευφυΐα του λαού μας. Όταν εμείς διδάσκουμε καταλλαγή, οτιδήποτε διδάσκουμε στις εκκλησίες να έχετε υπόψιν σας ότι πρώτα για εμάς το διδάσκουμε και μετά για εσάς”.

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr