efhmerida1

«Φωτιές» ανάβει δημοσίευμα της Deutsche Welle

Με τίτλο «Πλούσιοι Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη» παρουσιάζεται η εικόνα μίας πόλης ανέγγιχτης από την κρίση. «Υπερβολικό το δημοσίευμα» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Μία σχεδόν ‘μαγική εικόνα’ παρουσιάζει ρεπορτάζ της Deutsche Welle για την Αλεξανδρούπολη, την οποία μάλλον δεν αγγίζει η κρίση, αφού οι ορδές των Τούρκων τουριστών προσφέρουν απλόχερα πλούτο, θέσεις εργασίας και εισόδημα στους κατοίκους. Για «υπερβολές» κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος…

Το επίμαχο ρεπορτάζ, το οποίο μετέδωσαν και άλλα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ, κοινοποιήθηκε και σχολιάστηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, τόσο από τους πιο μετριοπαθείςΑλεξανδρουπολίτες, που παραδέχονται τη συμβολή των Τούρκων τουριστών στην τοπική οικονομία, όχι όμως στο βαθμό που επικαλείται το άρθρο, όσο και από εκείνους που πιστεύουν πως η πόλη βιώνει μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξωραϊστεί από την παρουσία εύπορων επισκεπτών, οιασδήποτε εθνικότητας.

Σημεία του ρεπορτάζ

«HAλεξανδρούπολη σφύζει τον τελευταίο καιρό από κίνηση. Τα τοπικά καταστήματα βιώνουν μια έντονη άνθηση, κάτι που θα ζήλευαν ακόμη και τα διάσημα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Εδώ ο τουρισμός δε σταματά όλη τη χρονιά». Στη συνέχεια μεταφέρει δηλώσεις εστιάτορα της πόλης, που αναφέρει πως  «ζούμε κυρίως από τους Τούρκους τουρίστες» και επισημαίνει πως «στην Αλεξανδρούπολη δεν έχουμε ζήσει την κρίση» γεγονός που αποδίδει στους Τούρκους επισκέπτες.

«Παρά το γεγονός ότι η λίρα καταγράφει πτώση οι επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης δεν αναμένουν να αλλάξει κάτι στον τζίρο που κάνουν λόγω των Τούρκων. Σύμφωνα με αυτούς καθημερινά εύποροι Τούρκοι κάνουν το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη για αγορές», συνεχίζει το ρεπορτάζ, ενώ αναφέρει πως πολλοί έρχονται στην Αλεξανδρούπολη για να δοκιμάσουν τους διάσημους ελληνικούς μεζέδες και τα ψάρια. Επίσης εδώ μπορούν να πιούν ξέγνοιαστα αλκοόλ, το οποίο επίσης κοστίζει λιγότερο από ό,τι στην μουσουλμανική Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στον ξενοδοχειακόκλάδο, ξενοδόχος της περιοχής σημειώνει πως σχεδόν τα μισά κέρδη χάρη οφείλονται στους Τούρκους, ωστόσο ομολογείται πως υπάρχει μια μικρή μείωση στα έσοδα της τάξης του 10% από τότε που η λίρα άρχισε να χάνει σε αξία.

Ωστόσο παρά το ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να μιλήσουν σε δημοσιογράφους. Οι περισσότεροι θέλουν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Μόνο ένας Τούρκος τουρίστας, που ήθελε όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του, δέχτηκε να μιλήσει στη DW: «Είμαι από την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με 15 εκατομμύρια κατοίκους. Η Αλεξανδρούπολη απέχει μόλις 2,5 ώρες από το σπίτι μου και ερχόμενοι εδώ μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Ανατολίτες και Ευρωπαίοι. Υπάρχουν δύο είδη Τούρκων. Αυτοί που είναι πολύ φτωχοί και δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης και εκείνοι που είναι πλούσιοι, μοντέρνοι και καλά πληροφορημένοι». Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει κυρίως χάρη στην ακμάζουσα βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και υφασμάτων. Πιστεύει επίσης ότι είναι θετικό το γεγονός ότι τα τουρκικά προϊόντα πωλούνται φθηνά στο εξωτερικό.

Ο νεαρός Τούρκος πιστεύει επίσης ότι η κρίση της λίρας δεν θα κρατήσει για πολύ. Λέει επίσης ότι προτιμά την Ελλάδα για διακοπές, γιατί μπορεί να ταξιδέψει οικονομικά με το αυτοκίνητό του. Πάντως τόσο για τον ίδιο όσο και για τα 20 εκατομ. εύπορων Τούρκων φαίνεται ότι η κρίση του εθνικού τους νομίσματος δεν τους πτοεί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση.

«Υπερβολές», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

«Υπερβολικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, το ρεπορτάζ της DeutscheWelle αναφορικά με τη συνεισφορά των Τούρκων επισκεπτών στην τοπική οικονομία. «Οι απόψεις συγκεκριμένων επαγγελματιών δεν μπορούν να γενικευτούν και να αποτελέσουν αξιόπιστο τεκμήριο για τη συνολική εικόνα», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Χατζημιχαήλ, που δεν αμφισβήτησε, ωστόσο, τη σημαντική συνεισφορά των επισκεπτών της Τουρκίας, ειδικά στον κλάδο της εστίασης. Από το σύνολο των τουριστών που επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη, το 45% είναι Τούρκοι και η συμβολή τους στην τοπική οικονομία υπολογίζεται στο 6,75%, εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, επικαλούμενος τα στοιχεία της έρευνας που έκανε το 2017 για την τουριστική κίνηση της περιοχής η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Το επίμαχο ρεπορτάζ μεταδόθηκε από πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr