efhmerida1

Τι θα γίνει με τη λειτουργία του Βυζαντινού μουσείου Διδυμοτείχου;

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ. Βουλευτές του ζητούν να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

 Να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού εκφράζουν τον προβληματισμό τους με το θέμα λειτουργίας του μουσείου, μετά και λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων και απαιτούν οριστική λύση.

 Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

Από χίλια κύματα περνά η λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου στην Π.Ε. Έβρου, εξαιτίας της πολιτικής υποβάθμισης του, πριν ακόμα ανοίξει, αλλά και από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του.

Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου κατάφερε και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση και έπειτα από αρκετά προβλήματα κατά την παραλαβή του που είχε γίνει το 2009 και με αρχικό ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το 2013, ενώ στη συνέχεια η έναρξη του μεταφέρθηκε για το 2015.

Για το θέμα αυτό, το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή (2859/02.02.2016), στην οποία επιπλέον επισημαίναμε ότι το άνοιγμα του Μουσείου, όποτε και να γινόταν αυτό, θα ήταν «στα χαρτιά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό». Στην απάντηση του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε: «Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραλαβής του έργου η μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα ανοίξει στο κοινό και το ΥΠ.ΠΟ.Α. θα φροντίσει για τη στελέχωση του Μουσείου με το κατάλληλο φυλακτικό και επιστημονικό προσωπικό».

Σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου υπηρετεί μόνο μία αρχαιοφύλακας, η οποία έχει την ευθύνη για τις αυτοψίες και την παρακολούθηση εργασιών σε όλο το Βόρειο Έβρο, καθώς επίσης και 4 φύλακες με σύμβαση 7μηνης διάρκειας η οποία και λήγει στις αρχές του Δεκέμβρη. Όμως για τη σωστή λειτουργία ενός μουσείου, είναι αναγκαίες πολλές ειδικότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν στο εν λόγο μουσείο, ενώ ο αριθμός των παραπάνω εργαζόμενων φυσικά δεν επαρκεί. Επιπλέον, συνειδητή επιλογή και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των συμβάσεων εργασίας όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του Μουσείου και τους επισκέπτες του, αλλά δημιουργεί εργαζόμενους – όμηρους συμβάσεων, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επομένως είναι λογικό οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να ανησυχούν ότι ο κίνδυνος να κλείσει ξανά το μουσείο, είναι ορατός.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου;

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr