efhmerida1

Στο επίκεντρο η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού

Ένα μνημόνιο διαφορετικό από τα άλλα, ένα μνημόνιο που έχει ανάγκη ο τόπος, που μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και πλούτο στην περιοχή, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μέσα από ένα σύμπλεγμα μνημείων και μονοπατιών που για χρόνια έμεναν αφημένα στην… ατυχία τους. Ο λόγος για την αρχαία Εγνατία Οδό, την ανάδειξη της οποίας αναλαμβάνουν πλέον από κοινού η Περιφέρεια ΑΜΘ και το σωματείο «Διάζωμα».

Αντικείμενο της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η «υποστήριξη δράσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Πολιτιστικής διαδρομής “Εγνατίας Οδού”». Εισηγούμενος το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης, ο διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιβάλλοντος και υποδομών Κωνσταντίνος Καλούδης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει και εντάξει την πολιτισμική Εγνατία στο πρόγραμμά της, έχοντας δεσμεύσει για τον σκοπό αυτό ποσό ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε μάλιστα πως η συνεργασία με το Διάζωμα είναι απαραίτητη, αφού το σωματείο  προτείνει ένα ολοκληρωμένο προϊόν, ενώ οι υπηρεσίες της περιφέρειας δεν έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτό τον σχεδιασμό.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη του Διαζώματος, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός του Σταύρος Μπένος και το ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Γιάννης Λασκαράκης. Ο κ. Μπένος χαρακτήρισε το σχέδιο για την αρχαία Εγνατία ίσως το πιο οραματικό σχέδιο που έχει συζητηθεί για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ό, τι κάνουμε το κάνουμε δωρεάν. Δεν ζητάμε χρήματα από την περιφέρεια. Το όραμά μας είναι να αλλάξουμε τη μοίρα της Ελλάδας. Το κράτος είμαστε εμείς, γι’ αυτό οφείλουμε να συνεισφέρουμε». Χαρακτήρισε το μνημόνιο με την περιφέρεια ως ένα μνημόνιο ελπίδας και προοπτικής, με επίκεντρο το σπουδαίο πρόγραμμα Via Egnatia, το οποίο, όπως είπε, «το οφείλουμε στον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη και στο τότε περιφερειακό συμβούλιο, που το προικοδότησε με ένα ποσό πάνω από 50 εκ ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί με όχημα τα κατάλοιπα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού αλλά και με σύνδεσμο τη Νέα Εγνατία Οδό, να κάνει μια ωραία αλυσίδα με όλα τα μνημεία, από τα προϊστορικά μέχρι τα σύγχρονα. Συνδέουμε τα μνημεία μεταξύ τους, αλλά και όλα μαζί με την παραγωγή δράση της Περιφέρειας ΑΜΘ». Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε και στην πετυχημένη συνεργασία που έχει το Διάζωμα με άλλες περιοχές, όπως στην Ήπειρο, ενώ αναφέρθηκε και στην 10η γενική συνέλευση του σωματείου που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή  από Τετάρτη 6 ως Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 500 μελών του σωματείου.

Τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συνεργασία αυτή, ευχόμενος μάλιστα «να  υπήρχαν κι άλλοι Μπένοι στη χώρα» διατύπωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Σημείωσε ότι το εν λόγω μνημόνιο θα το χαρακτηρίζει η διαφάνεια και η διαρκής παρακολούθηση της υλοποίησής του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, ο οποίος εξήρε τη σημασία της συνεργασίας αυτής, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στη συμβολή της προηγούμενης διοίκησης του Άρη Γιαννακίδη που, όπως είπε, οραματίστηκε το έργο αυτό.

Και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο Διάζωμα, κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή και για μία συνεργασία – ορόσημο για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Κι άλλοι σύμβουλοι τοποθετήθηκαν με ικανοποίηση για τη συνεργασία αυτή, ωστόσο τα πυρά ήρθαν, ως είθισται, από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον Χρήστο Τρέλλη. Ο κ. Τρέλλης χαρακτήρισε τους ανθρώπους του Διαζώματος ως ‘αρπακτικά’ κάνοντας λόγο για αντιδράσεις που υπάρχουν σε μερίδα αρχαιολόγων και υπαλλήλων του  ΥΠΠΟ για τη δράση του σωματείου.

Απαντώντας, ο κ. Μπένος είπε ότι το σωματείο δεν ζητάει χρήματα, αλλά προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν χρηματοδοτηθούν τα μνημεία από την πραγματική οικονομία, τότε θα πεθάνουν».

Τελικώς, το μνημόνιο Διαζώματος-Περιφέρειας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με μόνες  αρνητικές ψήφους από Ελληνική Αυγή και Λαϊκή Συσπείρωση και με τη λευκή ψήφο από την παράταξη ΡΙΖΑ ΑΜΘ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr