Στην Ορεστιάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ξεκινά σήμερα η τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα. Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ορθόδοξης εκκλησίας θα διαρκέσει έως και την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εγκαίνια του μουσείου του γένους Καραθεοδωρή, αλλά και επιστημονικό συμπόσιο αφιερωμένο στη μνήμη Στεφάνου Καραθεοδωρή.

O Οικουμενικός Πατριάρχης θα φτάσει στην πόλη της Ορεστιάδας το πρωί του Σαββάτου όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή στην κεντρική πλατεία. Αμέσως μετά θα μεταβεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων όπου θα χοροστατήσει στην καθιερωμένη δοξολογία. Έπειτα θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νεοσύστατου Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας. Το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στα εγκαίνια του μουσείου της Oικογένειας Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει πατριαρχική θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων της Ορεστιάδας. Το απόγευμα τέλος, θα παρευρεθεί στο συμπόσιο που έχει οργανωθεί στη μνήμη του ιατροφιλόσοφου Στέφανου Καραθεοδωρή, (1789-1867) ιδρυτή της ιατρικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, συνιδρυτή και πρώτου πρόεδρου του εκεί Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 10:00

Άφιξη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο Συνοριακό Σταθμό Καστανέων (Ε.Φ.1) και υποδοχή του από τις Στρατιωτικές Αρχές. Μετάβαση στην πόλη της Ορεστιάδας (οδικώς).

11:00 Υποδοχή της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας.Προσφώνηση του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασιλείου Μαυρίδη. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Μετάβαση στο I. Μητροπολιτικό Ναό, εν πομπή.

12:00 Δοξολογία στον I. Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων. Προσφώνηση Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου. Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

13:00 Εγκαίνια Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας – Δεξίωση

14:00 Γεύμα παρατιθέμενο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνό στον Πεντάλοφο.

15:00 Κατάλυση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του.

17:30 Εγκαίνια Μουσείου Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα.Προσφώνηση Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή» και Αντιδημάρχου Ορεστιάδας κ. Χρήστου Ορμανλίδη. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

19:30 Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας.

20:00 Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.

21:00 Παράθεση δείπνου.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

07:00 Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο I. Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μνημόσυνο Στεφάνου Καραθεοδωρή.

Προσφώνηση Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνού. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Πρόγευμα στο

Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

14:00 Γεύμα προς τιμή της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, παρατιθέμενο από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλειο Μαυρίδη

15:00 Κατάλυση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του.

18:00 Συμπόσιο αφιερωμένο στη μνήμη Στεφάνου Καραθεοδωρή στο χώρο εκδηλώσεων «Principal».
• Προσφώνηση Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασιλείου Μαυρίδη.
• Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
• Χαιρετισμοί
• Εισηγήσεις: – Κωνσταντίνος Τρομπούκης, επικ. Καθηγητής Ιστορίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Θέμα:”Η Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη την Εποχή των Καραθεοδωρή”

Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, τ. Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Θέμα:”Στέφανος Καραθεοδωρή”
Δημήτριος Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Θέμα:”Ο Στέφανος Καραθεοδωρή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον 19ο αιώνα”
Πηλαβάκης Παύλος, Εκπρ. Οικογ. Καραθεοδωρή Θέμα:”Οικογένεια Καραθεοδωρή”
Την εκδήλωση συντονίζει ο Ομ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Γεώργιος Μηνοπουλος.
• Πολιτιστική εκδήλωση.
• Παράθεση δεξίωσης.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

09:30 Επίσκεψη στο 1° Γυμνάσιο – 1° Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας.

11:00 Επίσκεψη στην έδρα της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ. ΠΕΖΙΚΟΥ ΡΙΜΙΝΙ (Καβύλη Ορεστιάδας).

12:30 Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Βύσσας.

13:30 Παράθεση γεύματος στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας.

«Άκρως τιμητική επίσκεψη»

«Άκρως τιμητική» χαρακτήρισε την επικείμενη τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο δήμο Ορεστιάδας από τι 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που γίνεται στο πλαίσιο του Έτους Καραθεοδωρή για τον τοπικό δήμο, ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και πρόεδρος του Συλλόγου «Στέφανος Καραθεοδωρής» Ν. Βύσσας, Χρήστος Ορμανλίδης. «Αυτό δείχνει τη σημασία και τη σκέψη του Πατριάρχη για εμάς» σημείωσε ο κ. Ορμανλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, υπογραμμίζοντας ότι οι προετοιμασίες από πλευράς δήμου για την τριήμερη φιλοξενία, βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Αναφορικά με τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα, που θα τελεστούν στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου, σημείωσε ότι τα εκθέματα των Καραθεοδωρή θα τοποθετούνται σταδιακά στις ειδικές προθήκες μετά από κατάλληλη επεξεργασία και σχεδιασμό που έχουν πραγματοποιήσει μουσειολόγοι και με αποκλειστική ευθύνη των απογόνων της οικογένειας Καραθεοδωρή. «Ένα όραμα χρόνων γίνεται πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Ορμανλίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μουσείο θα στεγαστεί στο παλαιό πέτρινο δημοτικό σχολείο της Άνω Βύσσας το οποίο έχει ανακαινιστεί ανάλογα.

Χωρίς θεμελίωση εκκλησίας

Ματαιώνεται, τελικά, η τελετή θεμελίωσης του Ιερού Ναού Αγίου Κυρίλλου, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πατριάρχη, επρόκειτο να γίνει στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής (24/09).

Οι εργασίες προετοιμασίας του σημείου, που ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες στο «πάρκο της ΥΕΒ» με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον δήμο Ορεστιάδας, διακόπηκαν, καθώς, σύμφωνα με το e-vertigo.gr, οι διοργανωτές της τελετής δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει το οικόπεδο, ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην οποία έχει παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr