Στα άκρα η κόντρα για τη Γιορτή Κρασιού ,  καταγγελίες Λαμπάκη και Αρβανιτίδη

Της Κικής Ηπειρώτου

Πριν καλά – καλά ξεκινήσει η 6η Γιορτή Κρασιού, επικρατεί ένα βαρύτατο hangover, όχι στα… κεφάλια των επισκεπτών της, αλλά στις σχέσεις μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης και Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ). Οι δύο φορείς, που τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν να έχουν μια καλή συνεργασία, φέτος δεν τα βρήκαν, με τη δημοτική αρχή να δηλώνει πως η διοργάνωση θα γίνει, με ή χωρίς τους συλλόγους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον «3-4 ατόμων», τα οποία «συκοφαντούν με ψεύδη το πρόσωπο του Δημάρχου και τη δημοτική αρχή, με στόχο να αναλάβουν την οικονομική διαχείριση» (και προφανώς και τα οφέλη) της διοργάνωσης.

Τα φετινά παρατράγουδα άρχισαν πριν λίγες ημέρες, όταν η ΕΠΟΦΕ ανακοίνωσε την απόφαση δεκάδων συλλόγων που ανήκουν στο δυναμικό της, να μην συμμετέχουν στη Γιορτή Κρασιού, καθώς, όπως τόνιζαν, ο χαρακτήρας της δεν συνάδει πλέον με το όραμά τους. Απαντώντας, η δημοτική αρχή, εξέφρασε αρχικά την έκπληξή της για την αντίδραση αυτή, σημειώνοντας πως η ΕΠΟΦΕ είχε συμφωνήσει εδώ και μήνες, τόσο για τη διάρκεια της φετινής Γιορτής, όσο και για το βασικό σκέλος του προγράμματός της. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στο αίτημα για αύξηση του κέρδους των συλλόγων από τις πωλήσεις κρεάτων, η ΤΙΕΔΑ είχε απαντήσει αρνητικά, αφού τα οικονομικά δεδομένα δεν επέτρεπαν μία τέτοια κίνηση.

Όπως αποκάλυψε χθες ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, μετά την προηγούμενη συνέντευξη τύπου, την περασμένη Παρασκευή, οι προτάσεις του Δήμου, για χρηματοδότηση των συλλόγων ώστε να πραγματοποιούν παράλληλες δράσεις τα απογεύματα, πριν το βασικό πρόγραμμα της κάθε μέρας, αλλά και η παραχώρηση του χώρου και του ηχητικού συστήματος για μία έξτρα μέρα, αποκλειστικά για εκδηλώσεις των συλλόγων, δίχως όμως εισιτήριο, έγιναν, αρχικά, αποδεκτές, από την ΕΠΟΦΕ. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι μεσολάβησε και τελικά, στη συνεδρίαση της Ένωσης, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή των συλλόγων στη Γιορτή Κρασιού.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «βγήκαν κάποιοι και έκαναν δηλώσεις, κατηγορώντας μας για υποκουλτούρα». Ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε ακόμη πως στόχος των ατόμων αυτών είναι να πάρουν την οικονομική διαχείριση της διοργάνωσης στα χέρια τους, αφήνοντας ωστόσο όλες τις ευθύνες στο Δήμο και την ΤΙΕΔΑ. «Δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη διοργάνωση» παραδέχθηκε ο δήμαρχος, καλώντας τους συλλόγους, αφού αντιληφθούν το ρόλο αυτών των «3-4 ανθρώπων που προσπαθούν να μας παγιδεύσουν με αυτή τη βάρβαρη συμπεριφορά, να κάνουν τον καμπόσο και να εκμαυλίσουν συνειδήσεις. Αυτό λέγεται πολιτιστική καμαρίλα* και οι σύλλογοι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από μέγγενη αυτών των ανθρώπων».

Έτσι, ο δήμος θα περιμένει μία βδομάδα την αντίδραση των συλλόγων στο νέο του κάλεσμα, ξεκαθαρίζοντας πως έχει εναλλακτική λύση ώστε η Γιορτή να γίνει κανονικά, χωρίς προβλήματα. «Θέλουμε όμως τους συλλόγους και το λαό μέσα στη Γιορτή Κρασιού», επισήμανε ο Δήμαρχος, «τώρα που έμαθαν την αλήθεια, τους καλούμε να έρθουν μαζί μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την κατάρτιση του προγράμματος για κάθε Γιορτή Κρασιού, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως η ΤΙΕΔΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε με 1 ευρώ από το Δήμο, οπότε όσα ακούγονται περί σπατάλησης χρημάτων των δημοτών δεν ισχύουν. «Η ΤΙΕΔΑ είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Διαχειρίζεται δικά της έσοδα και έξοδα». Τόνισε ακόμη πως μετά τις προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος προς την ΕΠΟΦΕ, «δώσαμε τα χέρια και μετά από λίγο βγήκαν στα ραδιόφωνα και μας συκοφάντησαν με ψευτιές». Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον δύο προσώπων της ΕΠΟΦΕ, «το ένα έκανε αίτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για να είναι υποψήφιος δήμαρχος και η άλλη για να είναι υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι σχέση έχουν αυτά, μπορείτε να το ψάξετε», είπε ο κ. Αρβανιτίδης. Άλλωστε, νωρίτερα, και ο κ. Λαμπάκης, είχε αναφερθεί σε ένα άτομο που κάνει τώρα δηλώσεις εναντίον των πολιτιστικών επιλογών του Δήμου, ωστόσο, όπως είπε  ο Δήμαρχος, «ήταν επί ένα έτος στην έμμισθη θέση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού δεν μου εισηγήθηκε το παραμικρό».

Σημεία της ανακοίνωσης του Δήμου

Με τίτλο «ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ & Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ», ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρεται αναλυτικά στο παρασκήνιο της κόντρας με την ΕΠΟΦΕ και καλεί τους συλλόγους να συστρατευθούν με το Δήμο για τη φετινή διοργάνωση.

«Τρία –τέσσερα  πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟΦΕ κήρυξαν πόλεμο εναντίον του προσώπου μου και του Δήμου, προσπαθώντας να συμπαρασύρουν συνδημότες μου, μέλη πολιτιστικών συλλόγων.Συκοφαντούν το πρόσωπό μου και ναρκοθετούν την προσπάθειά μου και των συνεργατών μου, ισχυριζόμενοι λίγες ώρες πριν εισηγηθούν σε 30 μέλη συλλόγων την άποψή τους περί της γιορτής κρασιού, επενδύοντας στην πρότασή τους περί μη συμμετοχής τους στην γιορτή κρασιού, ότι ο δήμαρχος είναι έξω από τον πολιτισμό,  με υποκολτούρα να κυριαρχεί στην διοργάνωση της γιορτής κρασιού και γενικότερα χωρίς να έχει ούτε μία ώρα εθελοντισμού στην ζωή του!!!(ξέχασαν τον επί 20 έτη συνεχή αγώνα μου κατά των χρυσορυχείων, ξέχασαν την ίδρυση του μουσικού γυμνασίου από εμένα με τον τότε υφυπουργό παιδείας κύριο Δερμεντζόπουλο, ξέχασαν την ανάπλαση και την κατασκευή του ωδείου, ξέχασαν την κατασκευή της Δημοτικής βιβλιοθήκης που έγινε κέντρο πολιτισμού με υπαλλήλους του δήμου, ξέχασαν την μετά από τρίμηνο  περίπου ολοκλήρωση των εργασιών της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πλατεία Ελευθερίας, ξέχασαν το οικοπάρκοΑλτιναλμάζη με το εκπληκτικό κηποθέατρο, ξέχασαν την μία εκ των έξι αποθηκών της ΓΑΙΑΟΣΕ στο παλιό λιμάνι που  στην μία εξ αυτών κατασκευάζεται  χειμερινό θέατρο  και κινηματογράφος, κ.ά.)».

«Η γιορτή κρασιού δεν άλλαξε ύφος. Από την δεκαετία του 1970 λειτουργεί με όλα τα είδη μουσικής, χορού και τραγουδιού ,(από δημοτικά έως και λαϊκά με μεγάλα σχήματα).Η δαπάνη στις εκδηλώσεις του «Άρδα» στην Ορεστιάδα είναι πολλαπλάσια από αυτή της γιορτής κρασιού. Από τις πέντε ημέρες οι τρεις αφορούν λαϊκή δημοτική παράδοση.Εξάλλου  η  πολλαπλάσια συρροή επισκεπτών όταν φιλοξενούμε μεγάλα ονόματα αποδεικνύει ότι  ο κόσμος θέλει και αυτή την δομή της γιορτής κρασιού και βέβαια δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό.

Άρα τι θέλουν αυτοί οι 3-4 άνθρωποι . Απλά να πάρουν στα χέρια τους την γιορτή κρασιού (μία εξ αυτών το είπε καθαρά σε ραδιοφωνική συνέντευξη) τον χώρο , το δικαίωμα αποκλειστικής διαχείρισης και τα οικονομικά δεδομένα που αγγίζουν τις 100.000 ευρώ με τα ρίσκα της οικονομικής αποτυχίας, της υγειονομικής, αγορανομικής και ποινικής ευθύνης σε μας!!

Αυτοί οι 3-4 άνθρωποι παρά την προσπάθειά μας να τους μεταπείσουμε έβαλαν δυναμίτη στα θεμέλια της αγαστής και δημιουργικής  σχέσης δήμου –δημάρχου και συλλόγων προσπαθώντας να διαρρήξουν αυτήν την επί πολλά υπέροχη σχέση.

Ως δήμαρχος είμαι μακριά από αυτή την διάσπαση και δεν έχω την παραμικρή ευθύνη για όσα δημιουργήθηκαν από τους ανωτέρω.

Καλώ όλους τους συλλόγους να επιλέξουν δίκαια την ορθή συμπεριφορά απέναντι σε όσα προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι ανωτέρω.

Επιθυμώ την συνέχιση της καλής συνεργασίας μας γιατί αυτό απαιτεί ο πολιτισμός και γιατί θέλουμε να τον υπηρετούμε αληθινά.

Ζητώ από τους εκπροσώπους όλους των πολιτιστικών συλλόγων να συγκαλέσουν Δ.Σ. και να θέσουν το άνω θέμα εάν είναι εφικτό μέχρι τη Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 και αν κρίνουν απαραίτητο (εγώ το θέλω) να με καλέσουν κατά την διαδικασία για να  πληροφορήσω όλα τα μέλη κάθε Δ.Σ. ώστε να αποφύγουμε την παραπληροφόρηση και να απεγκλωβιστούμε από αυτήν».

*Η λέξη «καμαρίλα» πρωτοεμφανίστηκε το 1814 περιγράφοντας τον κύκλο προσώπων που περιστοίχιζαν το βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδο Ζ΄, οι οποίοι συνεδρίαζαν μυστικά στον αντιθάλαμο (camarilla) παραπλεύρως της βασιλικής αίθουσας και ασκούσαν ισχυρή επιρροή στις βασιλικές αποφάσεις. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει το σύνολο των ανεπίσημων μυστικοσυμβούλων, που παρασκηνιακά ασκούν εξουσία, επηρεάζοντας ως προς τη λήψη αποφάσεων ένα ισχυρό άτομο, που έχει συνήθως πολλές δικαιοδοσίες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr