Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση Λαμπάκη-Φούχτελ

Κριτική η στάση του δήμαρχου Αλεξανδρούπολης για την οικονομική και μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. «Κατανοούμε τις δυσκολίες, πρέπει όμως να προχωρήσουμε,  ‘μαργαριτάρι’ η περιοχή σας» είπε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας της Γερμανίας.

Ευκαιρία για να εκφράσει την αγανάκτησή του αναφορικά με την πολιτική της Γερμανίας βρήκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος υποδέχθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του τον Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, Ομοσπονδιακό Υπουργό Εργασίας της Γερμανίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέφρασε τη μεγάλη του δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας στην Ελλάδα, ενώ άσκησε κριτική και για τους χειρισμούς της χώρας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Για αρκετή ώρα ο Γερμανός άκουγε σιωπηλός τα όσα είχε να του καταμαρτυρήσει ο κ. Λαμπάκης, ενώ στη συνέχεια, όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, έγινε ουσιαστική συζήτηση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Εκτενής αναφορά έγινε στο λιμάνι, το αεροδρόμιο, τη δυνατότητα δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου, τη γεωθερμία κτλ. Ο Γερμανός αξιωματούχος κράτησε πολλές σημειώσεις και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο φάσμα των logistics. Μάλιστα πρότεινε τη διοργάνωση σεμιναρίων, ώστε να υπάρξει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό στο τοπικό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, όπως του απάντησε ο κ.Λαμπάκης «έχουμε ό,τι χρειάζεται, λεφτά θέλουμε κι επενδύσεις».

Κριτική ήταν η δράση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης απέναντι στον Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, Ομοσπονδιακό Υπουργό Εργασίας της Γερμανίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κατά τη συνάντησή τους στο Δημαρχείο
Κριτική ήταν η δράση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης απέναντι στον Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, Ομοσπονδιακό Υπουργό Εργασίας της Γερμανίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κατά τη συνάντησή τους στο Δημαρχείο

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως προσπάθησε με τη συμπεριφορά του «να προασπίσει εθνικά ό,τι μπορούσε, στον εθνικά ευαίσθητο χώρο της Θράκης», λέγοντας στο συνομιλητή του ότι η ανάπτυξη που φαίνεται να επιδιώκει η Γερμανία για την Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, αφού βασικός στόχος όλων είναι μόνο η ικανοποίηση των δανειστών. Πάντως, ο κ. Λαμπάκης επέρριψε ευθύνες και στις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες δημιούργησαν, όπως είπε, μία οικονομία-φούσκα, την οποία στήριζε διαρκώς με δάνεια η Ευρώπη, οι μηχανισμοί ελέγχου της οποίας γνώριζαν ότι δεν θα μπορέσουν να τα πάρουν πίσω. «Είχαν υπόψη τους να δημιουργήσουν μία φτωχή Ελλάδα και τώρα προσπαθούν να το εξαργυρώσουν. Τα πλεονάσματα είναι με το αίμα του ελληνικού λαού, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αδυναμία της Ελλάδας να προασπίσει τα σύνορά της και να διαχειριστεί 3 εκατομμύρια (όπως είπε) μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες, ασκώντας κριτική στο Δουβλίνο 2.

«Όλα αυτά μου δημιουργούν επιφύλαξη και αμφισβήτηση για τις προθέσεις και του ίδιου και της γερμανικής κυβέρνησης που εκπροσωπεί… Αν πραγματικά ενδιαφέρονται μπορούν να επενδύσουν στην περιοχή, βγάζοντας κέρδος, αφού δεν θέλει κανένας Θρακιώτης ελεημοσύνη. Και θα δώσουμε και θα πάρουμε προς όφελος της Γερμανίας αλλά και του τόπου μας… δεν ξέρω πόσο εννοούσε αυτά που είπε και αν θα τα υλοποιήσει, του είπα πάντως πως προσωπικά, συνειδητά δεν συμμετέχω σε κανέναν σύνδεσμο ελληνογερμανικής φιλίας, γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν».

Από την πλευρά του, ο κ. Φούχτελ έκανε λόγο για μία ανοικτή, ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως είπε, «γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς διαλέξαμε αυτό τον δρόμο, να εκμεταλλευτούμε δηλαδή όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται… η κριτική στάση του δημάρχου είναι απόλυτη κατανοητή, αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει από το να κοιτάμε μπροστά και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Μόνο μέσω της καινοτομίας θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για μία περιοχή- μαργαριτάρι, κάνοντας αναφορά στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και τις προοπτικές στον τομέα των logistics και του διαμετακομιστικού κέντρου εκμεταλλευόμενοι όλες τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση και οι υπάρχουσες, αλλά και μελλοντικές υποδομές. Όπως είπε, όσα συζητήθηκαν με το δήμαρχο θα μεταφερθούν προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους και προς κάθε εν δυνάμει ενδιαφερόμενο στη Γερμανία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο