Σε δίκη πρώην στελέχη της ΕΒΖ για σκάνδαλο κακοδιαχείρισης άνω των 50 εκατ. Ευρώ

Με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας παραπέμπονται σε δίκη έξι πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τα οποία, σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα, μέσα από σειρά ατασθαλιών, ζημίωσαν την επιχείρηση με περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες αφορούν τρεις προέδρους, έναν αντιπρόεδρο και δύο διευθυντές, κατά την περίοδο 2007-2015. Όπως περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στην περιουσία της επιχείρησης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμπονται ακόμη έξι άτομα, που -κατά περίπτωση- υπήρξαν πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι τριών συνεργαζομένων εταιρειών (πελατών της ΕΒΖ). Για ένα ακόμη πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη δικογραφία δεν προέκυψαν τελικά ποινικές ευθύνες και απηλλάγη με το ίδιο βούλευμα.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο τη Δικαιοσύνης, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις αρχές του 2016, η τότε διοίκηση της ΕΒΖ. Είχε προηγηθεί διαχειριστικός έλεγχος από ανεξάρτητη εταιρεία κατά την οποία ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά. της Βιομηχανίας.

Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγελλόταν ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις τρεις παραπάνω εταιρίες-πελάτες, παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές τους ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.

Με βάση την παραπάνω αναφορά είχε διαταχθεί έρευνα, την οποία διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, που με τη σειρά του παρήγγειλε διώξεις εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ ακολούθησε κύρια ανάκριση.

«Δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για τη θέσπιση προκαθορισμένης (έγγραφης) διαδικασίας σχετικά με τη λήψη-έγκριση των παραγγελιών ζάχαρης από πελάτες της και την εκτέλεσή τους προς αυτούς, παρότι το ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΒΖ είχε τη δυνατότητα προειδοποίησης σε περίπτωση υπέρβασης των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων και μάλιστα είχε δοθεί προφορική εντολή από το δ.σ. της ΕΒΖ στην υπηρεσία μηχανογράφησης να εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης του πλαφόν κάθε πελάτη, ούτως ώστε να μπλοκάρεται αυτομάτως η φόρτωση σε περίπτωση υπέρβασης, εντολή για την εκτέλεση της οποίας ουδέποτε μερίμνησαν ή έλεγξαν ως προς το εάν εκτελέστηκε» αναφέρεται στο βούλευμα για τα κατηγορούμενα στελέχη της Βιομηχανίας.

Σε άλλο σημείο του βουλεύματος επισημαίνεται ότι οι ίδιοι κατηγορούμενοι «δεν μερίμνησαν για τη θέσπιση και λειτουργία (νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2013) ειδικού τμήματος με αρμοδιότητα τον προληπτικό έλεγχο για τη γενική πιστοληπτική ικανότητα-φερεγγυότητα των πελατών (…), την παρακολούθηση των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων κάθε πελάτη, των όρων πληρωμής και των παρεχόμενων αναλογιών καλύψεων από αυτόν (…), την εποπτεία ως προς τη γενικότερη τήρηση των συμβατικών όρων συνεργασίας με κάθε πελάτη (…)».

Χαρίτσης: Υπήρξε κακοδιαχείριση από τις διοικήσεις που διορίζονταν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

«Παραλάβαμε μια επιχείρηση που βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, υπήρξε κακοδιαχείριση επί σειρά ετών από τις διοικήσεις που διορίζονταν από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρχαν και οικονομικά σκάνδαλα» δήλωσε «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας την παραπομπή σε δίκη πρώην στελεχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «μετά τις εξελίξεις επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο. Παραπέμπονται κάποιοι από τους υπαίτιους της σημερινής κατάστασης, στελέχη τα οποία διαχειρίστηκαν την εταιρεία».
«Η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, για να προχωρήσει η δικαιοσύνη σε αυτό το έργο προηγήθηκαν μια

σειρά από ενέργειες των διοικήσεων της ΕΒΖ τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2015 και μετά, όταν και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανείσπρακτων οφειλών από πελάτες της επιχείρησης που ανέρχονταν στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, ενώ τόνισε ότι «από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη, την οποία και εμπιστευόμαστε και αναμένουμε την κρίση της. Εμείς ως κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της ΕΒΖ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση η οποία έφερε στο χείλος της καταστροφής την πιο σημαντική αγροτική βιομηχανία της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορέσει η ΕΒΖ να λάβει μέρος από τα ποσά που «έχασε» ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι θα πρέπει «να δούμε πως θα προχωρήσει η δικαστική διαδικασία, και να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν έτσι ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να λάβει μέρος τουλάχιστον των οφειλόμενων από τις τρεις επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία».

Όπως διαπίστωσε ο ίδιος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αξιοποιούσαν αυτές τις επιχειρήσεις όχι στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης συνολικής προσπάθειας για την παραγωγική ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της υπαίθρου, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Η ΕΒΖ είναι «ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο πρέπει να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση αφέθηκε στην τύχη του όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε.

Σε σχέση με την επόμενη μέρα της επιχείρησης ο κ. Χαρίτσης διαπίστωσε ότι «έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα ώστε να μπει μια τάξη σε όλο αυτό το χάος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Νομίζω ότι και με τις επαφές που έχουμε κάνει και με τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς, με τους αγρότες, πλέον τα μηνύματα είναι πιο ευοίωνα και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προοπτικές αισιοδοξίας για το μέλλον της ΕΒΖ».

Σε σχέση με τις υπέρογκες απολαβές των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι αποκαθίσταται σταδιακά και η έννοια του αισθήματος δικαίου, ενώ οι κραυγαλέες υπερβολές του παρελθόντος βρίσκουν σιγά σιγά τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Αναφορικά με την πληρωμή των αγροτών ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αποπληρωμής. Πριν από δέκα μέρες έλαβαν ένα σημαντικό ποσό αναλογικά οι χιλιάδες αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή των τεύτλων. Υπάρχει πλάνο αποπληρωμής, το οποίο οδηγεί σε σταδιακή αλλά ουσιαστική και σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποπληρωμή των οφειλών μέχρι το τέλος του χρόνου».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο