Σαγήνεψαν οι αρχαιότητες της Σαμοθράκης

Την τιμητική της είχε την Πέμπτη η Σαμοθράκη, που για επτά και πλέον ώρες άνοιξε την «αγκαλιά» της για να υποδεχθεί με τον καλύτερο τρόπο το Σωματείο «Διάζωμα». 400 και πλέον μέλη και φίλοι του, βρέθηκαν στο νησί του Έβρου προκειμένου να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης και να γνωρίσουν το μεγαλείο της ιστορίας του.

Η περιοχή μας αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της τετραήμερης παρουσίας τους στην ανατολική Μακεδονία Θράκη, στο πλαίσιο της Ι’ Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, της οποίας το κύριο μέρος των εργασιών θα λάβει χώρα στην Κομοτηνή σήμερα Σάββατο. Ωστόσο, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή πραγματοποιούνται επισκέψεις και ξεναγήσεις στις ομορφιές της περιφέρειας μας και ιδιαίτερα σε μέρη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο βασικός προορισμός για τα μέλη του «Διαζώματος» ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιάπολης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Μετά την μίνι «απόβαση» των γεμάτων κόσμου λεωφορείων στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, οι επισκέπτες κατευθύνθηκαν εκεί και πραγματικά δεν άργησαν να εντυπωσιαστούν από το μεγαλείο του χώρου. Δέος, συγκίνηση, σεβασμός στην ιστορία, ήταν τα αισθήματα που τους κατέκλυσαν.

Και έμειναν ακόμη πιο εντυπωσιασμένοι, έχοντας την τύχη να ακούσουν για το μυστηριακό παρελθόν του καθώς και για την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών μέσα στο χρόνο, από τον πλέον αρμόδιο άνθρωπο. Τον αρχαιολόγο Δημήτρη Μάτσα που για 30 και πλέον χρόνια αποτέλεσε την ψυχή των ερευνών στην αρχαία πόλη της Παλαιάπολης γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τον χώρο.

Ο κ. Μάτσας άνοιξε την ψυχή του και εξομολογήθηκε μυστικά και απόκρυφα από τον (ούτως ή άλλως) μυστηριακό χώρο, ο οποίος γέμισε από ανθρώπους που τον άκουγαν ευλαβικά. Η παρουσία του «Διαζώματος» στον χώρο, έκλεισε με τον καταξιωμένο μουσικό Πέτρο Κλαμπάνη να παρουσιάζει ένα σόλο μπάσο σετ με φόντο το Ιερό των Μεγάλων Θεών.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες γεύτηκαν το παραδοσιακό κατσικάκι, ενώ είχαν την ευκαιρία να πάρουν και μια «γεύση» από την πανέμορφη Χώρα του νησιού. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί από αυτούς έδωσαν την υπόσχεση, να επιστρέψουν στη Σαμοθράκη για να τη γνωρίσουν καλύτερα.

Εκτατοντάδες τα μέλη και οι φίλοι του Διαζώματος που βρέθηκαν στη Σαμοθράκη.

Μπένος: Στον πυρήνα της Θράκης κρύβεται η φωτεινή Ελλάδα

Η ΓΝΩΜΗ, το μόνο μέσο που ακολούθησε στο νησί τα μέλη του «Διαζώματος», δεν θα μπορούσε να μην συνομιλήσει με τον κ. Σταύρο Μπένο. Τον άνθρωπο που αποτελεί το επίκεντρο, την ψυχή του «Διαζώματος», ο οποίος και συνεχώς γινόταν δέκτης της εκτίμησης και του σεβασμού των μελών του Σωματείου.

Ο κ. Μπένος δηλώνει – εκ του αποτελέσματος – δικαιωμένος από την επιλογή τόσο της διεξαγωγής της ετήσιας συνέλευσης στη Θράκη όσο και για την επίσκεψη στη Σαμοθράκη.

«Η επιλογή μας να διεξάγουμε εδω την φετινή μας συνέλευση, ήταν για να τιμήσουμε δύο πρόσωπα που υπηρέτησαν και υπηρετούν το μεγάλο μας όραμα, την υλοποίηση του δικτύου της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Τον καλό φίλο και συνεργάτη Γιάννη Λασκαράκη που είχε την έμπνευση του σχεδιασμού της και του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος πίστεψε την προσπάθειά μας. Επίσης, για να τιμήσουμε και να στηρίξουμε με τις δυνάμεις μας την όμορφη Θράκη καθώς και για να θαυμάσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τις απίστευτες αρχαιολογικές ομορφιές της. Ας μην ξεχνάμε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε, ότι στον πυρήνα της Θράκης κρύβεται η φωτεινή Ελλάδα. Αυτήν που παλεύουμε να βγει στο προσκήνιο».

Εξαιρετικός στην περιγραφή του για την ιστορία του χώρου ήταν ο αρχαιολόγος κ. Δημήτρης Μάτσας
Ο κ.Σταύρος Μπένος με τον τηλεβόα ανά χείρας
Το όραμα της αρχαίας Εγνατίας

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» στάθηκε ιδιαίτερα στο όραμα της υλοποίησης της αρχαίας Εγνατίας μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος που στοχεύει στην ανάδειξη όλων των μνημείων που βρίσκονται εκατέρωθεν της Εγνατίας, τόσο των καταλοίπων της αρχαίας αλλά και της νέας Εγνατίας, που έχει ως στόχο την δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού. Ένα ολιστικό πρόγραμμα, με συνέργεια όλων των παραγωγικών δυνάμεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που θα δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, θα αναδείξουν το brand name της Θράκης και θα την κάνουν γνωστή παγκοσμίως».

«Πρωταγωνίστρια η Σαμοθράκη»

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, δυνατό brand name είναι και η Σαμοθράκη και στο πρόγραμμα της διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας θα έχει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που θα αναδειχθεί σε ειδικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσουν στο νησί το επόμενο διάστημα. «Και αυτό είναι κάτι που ήδη συζητήσαμε με τον Δήμαρχο κ. Βίτσα».

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του «Διαζώματος» στην Παλαιάπολη, όλα τα μέλη και οι φίλοι μας, νιώσαμε δέος και συγκίνηση για το μεγαλείο του χώρου και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Νιώσαμε το φορτίο που κουβαλάει αυτός ο τόπος και θα κάνουμε το παν για να το αναδείξουμε και να το προβάλλουμε». Το βέβαιο είναι ότι άπαντες οι επισκέπτες έμειναν ενθουσιασμένοι από ότι είδαν, άκουσαν ή γεύτηκαν …

Επιβλητικός ο αρχαιολογικός χώρος στην Παλαιάπολη
Ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσίασε ένα σόλο μπάσο σετ στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο