Περισσότερο «ζεστό χρήμα» στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ενισχυμένο φέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 10 εκ ευρώ  – Ως τέλος Μαρτίου τα αιτήματα για ένταξη έργων. Συνολικά θα διατεθούν 80,5 εκ ευρώ για έργα και δράσεις, μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Καλά είναι τα νέα που προκύπτουν για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με την κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018. Η ΑΜΘ καλείται να απορροφήσει και να διαχειριστεί κονδύλια ύψους 80,5 εκ ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 10 εκ ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά, οι φετινές πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τις 13 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2017. Ειδικότερα, το συνολικό ποσό, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, που θα διατεθεί για την υλοποίηση έργων και δράσεων στις περιφέρειες ανέρχεται στο 1,180 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν και ο αρχικός προϋπολογισμός του περασμένου έτους.

Οι πιστώσεις του ΠΔΕ είναι φέτος αυξημένες για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχα μειωμένες είναι οι πιστώσεις για τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Από το προαναφερθέν ποσό, σύμφωνα με το euro2day, το 1,020 δισ. ευρώ προέρχεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγχρηματοδοτούμενο) ενώ τα 160 εκατ. από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Σημειώνεται ότι στην περυσινή κατανομή, επίσης, το 1,020 δισ. ευρώ αποτελούνταν από κοινοτικούς και τα 160 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατανομή του ΠΔΕ για τις περιφέρειες, φέτος, δημοσιοποιείται τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα και αυτό, προκειμένου να γίνει καλύτερος προγραμματισμός των παρεμβάσεων που θα ενταχθούν σ’ αυτό. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η εγκύκλιος εφαρμογής του προγράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων των περιφερειών θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος Μαρτίου.

Η έγκαιρη εκτέλεση του ΠΔΕ κρίνεται μείζονος σημασία για το τρέχον έτος, καθώς η κάθε απόκλιση σε επίπεδο επενδύσεων που θα επηρεάσει το ύψος της ανάπτυξης μπορεί να «κοστολογηθεί» ακριβά στο κοντινό μέλλον. Επίσης, με δεδομένο ότι το 2017 καταγράφηκε μεγάλη απόκλιση, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ, το υπουργείο, σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέτρο που είναι εφικτό, ίδιο φαινόμενο.

Οι κερδισμένοι

«Ενισχυμένες» όπως προαναφέρθηκε είναι οι πιστώσεις για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 80,5 εκατ. ευρώ, έναντι 70,5 πέρυσι. Άλλα 10 εκατ. ευρώ κερδίζει και η περιφέρεια Ηπείρου, με τον φετινό προϋπολογισμό να φθάνει στα 78,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ίδιου μεγέθους είναι η αύξηση και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 105,6 εκατ. ευρώ έναντι 95,4 εκατ. πέρυσι.

Στα 51,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φετινές πιστώσεις για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έναντι 41,4 εκατ. πέρυσι. Η πλέον «κερδισμένη» περιφέρεια είναι του Νοτίου Αιγαίου, που «βλέπει» τις σχετικές πιστώσεις να αυξάνονται κατά 15,1 εκατ. ευρώ (53,6 εκατ. ευρώ έναντι 38,5) ενώ 5 εκατ. ευρώ περισσότερα έχει λαμβάνειν και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (52 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 47 εκατ. πέρυσι).

Μετρούν απώλειες

Μειωμένες κατά 5,2 εκατ. ευρώ είναι οι φετινές πιστώσεις του ΠΔΕ για την Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, η φετινή πρόβλεψη είναι της τάξεως των 224 εκατ. ευρώ, έναντι 229,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον φετινό προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 214 εκατ. ευρώ, έναντι 214,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στα 72,4 εκατ. ευρώ «πέφτει» ο προϋπολογισμός για τη Θεσσαλία από 77,4 πέρυσι, ενώ 5 εκατ. ευρώ «χάνει» και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων (από 50,1 στα 45,1 εκατ. ευρώ). Μεγάλη αναλογικά είναι η μείωση για την περιφέρεια Πελοποννήσου (-15,1 εκατ. ευρώ), με τις πιστώσεις για φέτος να προϋπολογίζονται στα 60,5 εκατ. ευρώ έναντι 75,6 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση (-19,9 εκατ. ευρώ) για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα 66,3 εκατ. ευρώ, έναντι 86,2 πέρυσι.

Κατά μόλις 100.000 ευρώ μειώνεται ο προϋπολογισμός για την περιφέρεια Κρήτης (86,3 έναντι 86,4 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Η κατανομή του ΠΔΕ, φέτος, δημοσιοποιείται τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, προκειμένου να γίνει καλύτερος προγραμματισμός των παρεμβάσεων που θα ενταχθούν σ’ αυτό

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο